WhatsApp
Telefoon

#50books vraag 30: Olijven moet je leren eten

door | 31 juli 2016 | 50books 2016, Boeken, Overige | 0 Reacties

Review: olijven moet je leren lezen - Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz is een columniste voor NRC Next en dichteres. Zij heeft al veel prijzen gewonnen, waaronder de C Buddingh’-prijs voor beste poëziedebuut. Dit jaar bundelde zij een deel van haar columns uit de krant en schreef het boek Olijven moet je leren lezen met als verhelderende titel: Een cursus genieten van poëzie. heeft Deckwitz ons nu ook echt leren genieten van poëzie met dit boekje?

Review: olijven moet je leren lezen - Ellen DeckwitzDe opzet van het boek is simpel. Ieder hoofdstuk begint met een gedicht dat aansluit bij het onderwerp van de hoofdstuk. Zo maak je spelenderwijs kennis met 23 verschillende gedichten en evenveel auteurs. Het zijn zowel gedichten van binnenlandse als buitenlandse auteurs, waarbij de laatste in vertaling erbij staan.

Deckwitz begint met de olijven

Daarna leert ze je hoe je deze moet lezen. De schrijfster legt uit hoe je het gedicht kunt interpreteren, begrijpen en welke bijzondere elementen er te zien zijn. Zo raakt ze alle technieken even kort aan, zoals enjambementen, eindrijm, klankrijm, middenrijm, alliteratie, maar ze gaat nergens echt de diepte in. En dat vond ik jammer.
Waar ik ook niet heel blij mee was, maar dat is een persoonlijk dingetje, is dat Deckwitz nogal vaak vertelt dat ze vaak drinkt met haar vrienden en dan over poëzie praat. Dit mag ze natuurlijk helemaal zelf weten, maar voor mij leidde het af van de essentie: namelijk poëzie. Je hebt namelijk totaal geen drank nodig om poëzie te begrijpen.
Een positief stuk in dit boek, vind ik dat Deckwitz tips geeft aan het einde van ieder hoofdstuk over welke bundels je het beste kunt lezen als je begint met gedichten. Ik wou dat ik twee hondjes was van C. Buddingh’ en Domweg gelukkig in de Dapperstraat zijn namelijk prima verzamelbundels om mee te beginnen. Persoonlijk zou ik Komrij nog even laten liggen. Deze twee kloeke bundels met verzamelingen van gedichten uit de Middeleeuwen en de negentiende en twintigste eeuw in 1000 en enige gedichten, kunnen de beginnende poëzie lezer behoorlijk afschrikken.
Waar ik ook positief over ben, zijn de tekeningen die door het hele boek zijn opgenomen. Ze maken de olijven lichter verteerbaar, hoewel ze mijns inziens visueel niet bijdragen aan de inhoud van het hoofdstuk.
Haar kritiek op het onderwijs: Het uitgeklede literatuuronderwijs heeft ons nooit geleerd hoe we een gedicht moeten lezen, klopt ten dele. Ja, het literatuuronderwijs is uitgekleed, maar we hebben wel geleerd hoe we een gedicht moeten lezen. Met de mechanieken die zij zelf in dit boek ook aanhaalt. Ik ben het overigens wel met haar eens, als zij net als ik vind, dat het literatuuronderwijs meer aandacht moet krijgen.
Krijgt dit boek Nederlanders en Vlamingen over de poëziedrempelvrees heen? Maakt dit boek Nederland en Vlaanderen tot slimmere, rijkere en gelukkigere mensen die poëzie gaan lezen? Nee, ik denk dat deze claims te hoog gegrepen zijn. Het boek zelf is interessant genoeg om een avondje mee door te brengen. Dat wel.

Mijn lijstje olijven

Domweg gelukkig in de Dapperstraat: een bundel met de bekendste Nederlandse poëzie van bekende en minder bekende dichters, uitgegeven door Bert Bakker.
Alle gedichten van Annie M.G. Schmidt, gelezen met volwassen ogen. Echt: er staat niet wat er staat.
Van de achterflap:

Honderdduizenden Nederlanders en Vlamingen schrijven gedichten. Maar wie leest ze? Ellen Deckwitz gelooft dat we wel willen maar niet kunnen. Het uitgeklede literatuuronderwijs heeft ons nooit geleerd hoe we een gedicht moeten lezen. En dus denken we bijvoorbeeld dat een gedicht alles mag betekenen. Of dat songteksten altijd poëzie zijn, terwijl de meeste weinig meer doen dan alledaagsheden herkauwen.
Tijd om dat te veranderen. Poëzie is zoveel meer dan we denken: ze kan tegelijkertijd grappig en schrijnend zijn, ontroerend en ontluisterend. Acht dichtregels kunnen de impact hebben van een natuurdocumentaire en actiefilm in één.

[bol_product_links block_id=”bol_579dfaeabc696_selected-products” products=”9200000016778602,9200000056557997,9200000059088174″ name=”50books” sub_id=”notjustanybook” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Dit is mijn 29e boekrecensie voor Not just any book. Ik heb dit boek gratis gekregen, maar dat heeft in geen enkel opzicht mijn mening over het boek beïnvloed. De link naar het boek is een affiliate link. Dat betekent dat ik een beetje geld krijg als jij dit boek of een ander koopt.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Poëzie: #50books vraag 30 - StukjesStukjes - […] wordt onder andere door Hendrik-Jan aangehaald in zijn #50books vraag. Drspee bespreekt het in haar bijdrage. Ik geloof het…
  2. Po√´zie: #50books vraag 30 - StukjesStukjes - […] wordt onder andere door Hendrik-Jan aangehaald in zijn #50books vraag. Drspee bespreekt het in haar bijdrage. Ik geloof het…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest