WhatsApp
Telefoon

5 goede redenen om te schrijven

door | 18 juni 2018 | Uitgelicht | 0 Reacties

redenen om te schrijven

“Ik heb geen tijd” is een veelgehoorde reden om geen uurtje voor jezelf te nemen en een verhaal te schrijven. Zo komt die blog of verhalenbundel die je misschien wil uitgeven er nooit. Ik deel 5 goede redenen met je waarom je juist wel tijd vrij moet maken om ervoor te gaan zitten. Hopelijk motiveren ze je om daadwerkelijk de stap te zetten en te schrijven.

Reden 1: om jezelf te uiten

Als je schrijft, kun je alles op papier zetten. Er is niemand die zegt: “Dit kan niet” of “Dit mag niet”. Het is jouw eigen vrije expressie. Alles wat je niet in het openbaar kan zeggen of doen, kunnen je personages doen. Je kunt je eigen visie op de wereld laten zien en er is niemand die je daar op kan afrekenen. Je meest geheime gedachten, gevoelens en ideeën kun je aan het papier toevertrouwen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan dagboeken, zoals die van Anne Frank en Adrian Mole.

Reden 2: om jezelf te vermaken

Zoals lezen een vlucht naar een andere wereld kan zijn, zo is schrijven een geheel ander avontuur. Het avontuur van de creatie. Als je er middenin zit, kan het je helemaal absorberen. De flow die je meeneemt naar nieuwe werelden, nieuwe personages en nieuwe avonturen. Schrijf om jezelf te vermaken, om je dag opwinding, betekenis en kleur te geven.
Een voorbeeld hiervan kan bijvoorbeeld Alice in Wonderland zijn, Lewis Caroll creëerde letterlijk een eigen wereld voor Alice en liet haar daar doorheen wandelen.

Reden 3: om jezelf gezelschap te houden

Als je kunt schrijven, hoef je jezelf nooit alleen te voelen. Schrijven is een gesprek aangaan – met jezelf, met je toekomstige lezer, met de boeken die je geïnspireerd hebben. Misschien schrijf je een antwoord op een boek dat je ooit las. Of je gaat heel letterlijk in gesprek met je vroegere zelf. De personages die je bedenkt, kunnen in je fantasie gaan leven, waardoor je nooit alleen hoeft te zijn.
Het liedje Conversations with my thirteen year old self van Pink is een mooi voorbeeld van in gesprek gaan met jezelf. Veel boeken zijn gebaseerd op eerder geschreven boeken. Denk bijvoorbeeld aan Ulysses van James Joyce dat is gebaseerd op de Odyssee van Homerus. Heel veel boeken die over verboden liefdes gaan, kun je terugvoeren op Romeo en Julia van Shakespeare en misschien zelfs wel op de ontvoering van Helena door Paris, waardoor de Trojaanse oorlog ontstond.

Reden 4: om andere levens te leven

In de realiteit zijn er grenzen aan wat je kunt doen. In je verhalen kun je letterlijk alles uitproberen. Je kunt in een ander leven stappen en dat een tijdje uitproberen of jezelf naar een andere tijd of plaats transporteren, zodat je daar wat tijd kunt doorbrengen.
Een mooi voorbeeld daarvan is Het oneindige verhaal van Michael Ende waarin een jongen een boek leest en letterlijk het verhaal kan bepalen, er zelfs in opgezogen wordt. Of Erik en het klein insectenboek van Godfried Bomans. Erik wordt een schilderij ingezogen en leert alles over de wereld van de insecten.

Reden 5: om anderen te raken

Met schrijven kun je door een mooie zin of een goedgekozen beschrijving je lezers raken. Je kunt ze intense emoties laten beleven of de hele nacht laten opblijven, omdat ze willen weten hoe het verhaal afloopt. Je kunt personages creëren die je lezer gezelschap houden. Je kunt het leven van je lezer verrijken en mooier maken.
Het einde van In de ban van Ring van Tolkien kan mij nog steeds raken. En het zevende deel van Harry Potter kostte me het hele weekend, maar toen had ik het boek wel uitgelezen. Ik wilde per se weten hoe het afliep. Net als En toen waren er nog maar… van Agatha Christie. Zo spannend!
Dit zijn 5 goede redenen waarom je kunt schrijven. Maar er is nog een reden waarom ik vind dat je zou moeten schrijven. En dan bedoel ik niet typen op een computer, maar echt met pen en papier. En dat is bonusreden 6.

Reden 6: om van je af te schrijven

Soms heb je vervelende dingen meegemaakt in je leven en die je blijven achtervolgen in je hoofd, in je doen en laten en in je contacten met anderen. Dan kan verhalen schrijven een goede manier zijn om die vervelende ervaringen te verwerken. Soms is het lastig om te schrijven over wat je meemaakte, omdat het te dichtbij komt.
Dan kan het heel slim zijn om er in de derde persoon over te schrijven. Alsof je het van een afstandje bekijkt en het niet van jou is. Alsof het jou niet overkomen is, maar een ander. Het mooie is dat je dan ook de uitkomst kunt veranderen. Je hoeft je helemaal niet te houden aan de feiten. Dat is zo mooi van creatief schrijven en fictieverhalen bedenken.
Wil je weten wat creatief schrijven precies doet in je hoofd? Lees dan hier verder.
Ben je geïnteresseerd in een 1-op-1-traject met mij? Neem dan contact op via het formulier of mail mij!

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest