WhatsApp
Telefoon

#50books 23: heiligschennis

door | 06 juni 2016 | 50books 2016, Overige | 1 reactie

Boeken in de prullenbak is heiligschennis

“Doe jij wel eens boeken weg?” vraagt Hendrik-Jan deze week. Ik dacht dat ik me verslikte toen ik deze vraag las. En er was niemand in de buurt om de Heimlich te doen. Mensen die mijn blog al langer lezen, weten dat ik het wegdoen van boeken als een grof schandaal beschouw. Ik vind dat heiligschennis.

Boeken in de prullenbak is heiligschennisEen verhaal dat me altijd is bijgebleven, is hoe Bolkestein met zijn boeken omging. Ik weet niet meer waar ik het hoorde, ik weet niet meer wanneer ik het hoorde, ik weet alleen dat ik het hoorde en dat ik volledig in shock verkeerde.

Het heiligschennis van Frits Bolkestein

Bolkestein leest zijn boeken maar één keer. Als hij een katern heeft gelezen, dan scheurt hij dat eruit en gooit hij het weg. Ik snap dat niet. Zeker als het een mooi boek is, dan wil je dat toch nog een keer lezen lijkt me. Maar katernen uitscheuren en weggooien, dat vind ik niets minder dan heiligschennis.
Ik denk ook aan de vele boekverbrandingen in de Middeleeuwen. Boeken werden toen verbrand als zij de Katholieke Kerk niet welgevallig waren. Veel boeken zijn op die manier verloren gegaan. Zo zonde vind ik dat.

Mijn advies

Hendrik-Jan zal boeken moeten weg doen wanneer hij kleiner gaat wonen. Toen ik kleiner ging wonen, heb ik geen boeken weg hoeven doen. Mijn IKEA Expedit-kasten konden gelukkig mee en al mijn boeken kon ik opbergen in die kasten.
Welke boeken moet je wegdoen? Een moeilijke vraag. Ik zou de boeken wegdoen waar ik het minst van heb genoten, de boeken waar ik de minste emotionele waarde aan hecht, de boeken die ik al jaren niet meer heb gelezen. En dan nog zou het me aan het hart gaan om ze weg te doen. Ik wens je veel sterkte met je keuze Hendrik-Jan!
Dit jaar is de gastheer van de serie #50books Hendrik-Jan de Wit. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door Peter Pellenaars. In 2014 nam ik zelf de honneurs waar.
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Hendrik-Jan, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. Anna

    Oeps … ik heb onlangs een doos vol boeken weggedaan. Met pijn in het hart. Maar dat komt ervan als je met iemand getrouwd bent die absoluut niet boeken minded is, een enkele boekenkast en dus moet ik regelmatig schiften … Gelukkig zijn er ebooks ☺

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Als je dan boeken weg moet doen, een paar tips – #50books antwoorden vraag 23 | De wereld van Hendrik-Jan - […] die helemaal meeleeft is Martha. Boeken doe je niet zomaar weg, vindt zij. Ze schrijft met pijn in het…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest