WhatsApp
Telefoon

#50books: ergernissen van een boekenwurm

door | 13 maart 2015 | Boeken, Overige | 3 reacties

boekenwurm heeft firstworldproblems

boekenwurm heeft firstworldproblemsWat zijn de problemen waar jij last van hebt als boekenwurm?

Dat vraagt Peter afgelopen zondag in zijn tiende #50books-vraag. Hij linkte daarbij naar een site met 34 serieuze problemen voor boekenwurmen. En ik kan er zeker een aantal onderschrijven.
De eerste die ik op die site tegenkom, is dat mensen je proberen tegen je te praten als je een boek aan het lezen bent. Ik heb voor hen één advies: niet storen als je leven je lief is!
De tweede is wagenziekte. Daar is niets aan te doen. Ik kan gewoonweg echt niets lezen als ik in een bus of auto zit. In de trein gaat het wel, maar dan moet ik niet achteruit rijden. Als ik zelf achter het stuur zit, en dat gebeurt nog al eens, dan kan ik helemaal niet lezen natuurlijk. Heel vervelend.
De derde: waarom gooi je niet wat boeken weg, dan kun je nieuwe boeken een plekje geven. Sorry? Vraag ik jou om je kind weg te gooien? Want daar komt het ongeveer op neer. Als boekenwurm wil je gewoon je verzameling aanvullen, niet vervangen.
Dan komen er een aantal problemen van een boekenwurm die ik al eens eerder heb beschreven: het terugbrengen van boeken die je hebt uitgeleend en er dan uitzien alsof de hond erop gekotst heeft. Dat kun je echt niet maken. Mijn ouders wisten dat: eerst kwam er per ongeluk een scheur in een bladzijde door een boekenlegger (ja echt) en toen ging er koffie overheen. Mijn ouders kochten een nieuw boek voor mij omdat ze wisten dat ik hier van ontdaan zou zijn. Zij snapten het tenminste. Ik was ze erg dankbaar voor hun consideratie.

De boekenwurm in bed

En dan: een fijne positie vinden om te lezen in bed. Heel lastig: je hoofd tegen je kussen dat tegen het hoofdeinde staat, maar dan zit er een knik in je nek. Dat is vervelend. Liggend met het boek boven je hoofd maar dan krijg je koude armen en je vingers gaan slapen wegens te weinig bloedtoevoer. Dat houd je ook maar vijf minuten vol. Een adner nadeel hiervan is dat het boek op je neus valt als je in slaap valt. Uit ervaring weet ik dat dit pijnlijk is. Op je buik met je boek op je kussen met als gevolg dat je boek je kussen wordt. Ook niet fijn. En als je op je zij gaat liggen, heb je maar een oog om mee te lezen. Er is gewoon geen fijne houding voor lezen in bed.
Eentje die er niet bijstaat: je wil een boek kopen bij je favoriete boekenwinkel en ze hebben het boek niet op voorraad. Dat gebeurde mij met het boek van Emma Curves: Iedereen kan schilderen. Dat wilde ik lezen naar aanleiding van een bespreking bij de Tros Nieuwsshow. Dan moet je dus wachten tot ze het hebben besteld. Je kunt wel naar Bol, maar je hebt net besloten om de boekenwinkels weer in stand te willen houden. En ja: ik kan uren doorbrengen in boekenwinkels. Heerlijk!
Ik geef toe: het zijn firstworldproblems. Maar als boekenliefhebber zijn het wel problemen die mij overkomen. Woo is me! Arme boekenwurm
#50books is een serie vragen op zondag die gesteld worden door Peter Pellenaars. Hij begon de serie vragen in 2013. In 2014 nam ik het stokje over van hem, waarna hij het dit jaar weer op zich neemt. Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Peter, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

3 Reacties

 1. Niek

  O ja, de juiste leeshouding vinden in bed, dat is een goeie. Als daar nog eens wat op gevonden wordt, hoor ik het graag.

  Antwoord
  • Laurens

   Zooooo herkenbaar. Alleen lezen in bed niet. HEERLIJK! Gewoon keuze van juiste kussen en perfecte hellingshoek…. 🙂 alleen komt die verdomde Klaas Vaak soms te snel langs…. Grrrrrr

   Antwoord
 2. Anna

  Heb ik ook gehad. Een boek niet op voorraad. In herdruk. Een maand heb ik moeten wachten… grrrr… niet dat ik geen andere lectuur voorhanden had maar net dat ene boek dat ik dan perse wou lezen…lol 🙂

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Martha Pelkman (@drspee) - #50books: ergernissen van een boekenwurm http://t.co/XyXhWYuPsK
 2. LiesbethvBerkel (@LiesbethvBerkel) - RT @drspee: #50books: ergernissen van een boekenwurm http://t.co/XyXhWYuPsK

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest