WhatsApp
Telefoon

#50books vraag 14: Koning Artur

door | 14 april 2013 | Boeken, Overige | 8 reacties

Ik ben geen stadsmens. Ik word dus ook niet snel ‘vlieft’ op een stad. Er is echter wel een fictieve stad waar ik graag had willen wonen: Camelot. De stad van koning Artur. 

Koning Artur

Heeft nooit bestaan. Sorry. Misschien ben je nu teleurgesteld. Dat was ik zelf ook toen ik dat hoorde. Mijn illusie van een rechtvaardige koning en een rechtvaardig land lag in mijn eerste werkgroep Middeleeuwen al direct in duigen.
Er is wel een vermelding van een dux bellorum Arturus, een oorlogsleider genaamd Artur, die vocht aan het einde van de tweede eeuw na Christus. De eerste Arturromans (met koning Artur en de ridders van de ronde tafel) waren aan het begin van de 9e eeuw waarschijnlijk al geruime tijd in omloop. De verhalen spelen zich af eind 5e, begin 6e eeuw.
Een van de meest bekende werken met de verhalen over Koning Artur en zijn ridders komt van Geoffrey of Monmouth. Hij schreef zijn Historia Regum Britanniae (Geschiedenis van Britse koningen) rond 1130 na Christus. Hier kennen wij alle Arturverhalen van. Monmouth incorporeert Merlijn, Uther Pendragon en Artur Pendragon in één verhaal. Vandaar uit zijn alle legenden ontstaan over Uther en Igraine, Morgana, Artur en Mordred. En hierbij ook alle bekende ridders: Lancelot, Gawein, Galahad, Perceval en Walewein.

Camelot

Het gaat me niet zo zeer om hoe de stad eruit ziet, maar voor welke waarden Camelot staat. Camelot wordt beschreven in het boek De nevelen van Avalon van Marion Bradley. Camelot is de stad waar het kasteel van Artur gestaan zou hebben. In dat kasteel stond de ronde tafel, die Artur cadeau kreeg bij zijn huwelijk met Guinevere. Die tafel symboliseerde de gelijkheid: niemand zat aan het hoofd, iedereen werd gehoord.
Er heerste rechtvaardigheid, gelijkheid en broederschap (ondanks dat er natuurlijk rangen en standen waren), maar ook de lagere rangen hadden recht op een eerlijk proces. Dat maakt Camelot mooi in mijn ogen.
Het is niet bekend waar Camelot gestaan zou hebben. Een aantal mogelijkheden die door wikipedia worden genoemd zijn onder meer: Caerleon-on-Usk, Tintagel en Cadbury.
#50books is een initiatief van @petepel. Hij stelt iedere week een vraag over een boek die je naar eigen inzicht mag beantwoorden. Deze week vraag 14: Welk boek heeft jou verliefd doen worden op een stad?
Kaft

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

8 Reacties

 1. miss artemis

  Nevelen van Avalon <3
  Heb je dan ook de trilogie van zeven wateren gelezen?
  En Raven's imperium?
  Denk dat je die ook mooi vind, als je van Nevelen genoten hebt.

  Antwoord
  • Martha P

   Hey Caja,
   Nee ik heb de rest niet gelezen. Ik geloof dat ik Het huis in het Woud wel geprobeerd heb, maar daar kwam ik dan weer niet doorheen, dus ik ben ook niet begonnen aan Vrouwe van het Meer.
   De trilogie van de zeven wateren ken ik niet, maar het lijkt veel op het sprookje over de zeven zwanen als ik het zo lees.
   Raven’s imperium ken ik niet. Hij lijkt me interessant. :).
   Misschien vind jij dan op jouw beurt bijvoorbeeld Heer der Wolven, De dolende prins en De Gouden Engel van Bridget Wood wel weer interessant ;). Zie ook Heer der wolven

   Antwoord
   • miss artemis

    Het eerste boek is precies dat, het sprookjes van de 12 wilde zwanen (of 7 in sommige vertellingen zijn het zelfs kraaien) maar dan wat ingewikkelder verteld.
    Ik ga jouw tips op mijn to read lijst zetten, mocht ik eens inspiratieloos zijn 🙂

    Antwoord
 2. Dymphie

  (Zeven wateren is de moeite waard.)
  De trilogie van Mary Stewart over Merlijn ook, dat vond ik de plezierigst Arthur vertelling. Jaren geleden ben toen eens naar Tintagel geweest. Ik vond t wel bijzonder, maar B kon er niet over uit dat t historisch helemaal niet klopte, en snapte er niets van :-).

  Antwoord
  • Martha P

   Hahaha “dat het historisch niet helemaal klopte”. Dat is nou juist het mooie van deze dingen: er moet wel iets van mysterie overblijven vind ik ;).
   Dank voor de tip over de Merlijn trilogie. Ik zal hem eens opzoeken 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest