WhatsApp
Telefoon

#50books vraag 26: daar zit muziek in

door | 29 juni 2016 | 50books 2016, Overige | 0 Reacties

Ik sta voor mijn boekenkast en bekijk mijn boeken. Bij welk boek denk ik aan muziek? Voor de hand liggend is het boek Menuet van Louis Paul Boon. Een boek dat gecomponeerd is als een menuet. Een menuet is een muziekstuk dat bestaat uit een driekwartsmaat met een normale noot, een zware en een lichte noot. Menuet komt van pas menus, de kleine passen waarmee het menuet gedanst werd.

menuet, een dans op muziek uit de PoitouMaar die is wel heel erg voor de hand liggend. Ik wil toch wat dieper in mijn kast duiken en eens zien of iets mij ‘triggert’ en een mooi muziekstuk oplevert. Maar helaas.

Muziek in mijn hoofd

Ik hoor wel muziek als ik de film heb gezien. Bijvoorbeeld bij Harry Potter of Lord of the Rings als ik die boeken herlees, hoor ik de film muziek op de achtergrond.
Soms wordt er in boeken wel muziek genoemd door de auteur. Dat een personage bijvoorbeeld graag naar een bepaald muziekstuk luistert. Maar dat heeft dan een specifieke functie in het verhaal.

Ineens schiet me iets te binnen: de dikke Steinz!

Daar moeten boeken in staan die muziek in zich hebben. En daar kom ik Wuthering heights tegen van Emily Brontë. En dat leidt mij dan tot het gelijknamige nummer van Kate Bush:

Het mooie van dit nummer is dat je het zo lekker vals mee kan blèren, omdat het zo hoog is dat je het niet haalt. Verder ben ik niet echt een Kate Bush fan. Ze is me iets teveel een kruising tussen Eucalypta en Jomanda.
Een ander boek, ook gevonden in de dikke Steinz: Lolita van Nabokov. Het doet mij denken aan The Police:

Ik heb hier al eens eerder iets over geschreven. Ook in het kader van #50books.
En toen ik de dikke Steinz terugzette in de kast, kwam ik het boek De reiziger tegen van Diana Gabaldon (dat nog op mijn te lezen lijst staat). Ik moest acuut denken aan Boudewijn de Groot:

Heb ik daar nou mijn hele boekenkast voor overhoop gehaald? Ik had wat beter moeten kijken. Ach, het was wat mij betreft een mooie reis langs boekmuziek.
Overigens: de boeken die ik hier noem, heb ik niet gelezen. Alleen Menuet van Boon. De rest heb ik puur op titel uitgezocht. Ik neem dus geen enkele verantwoordelijkheid voor de inhoud. Ik hoop ze ooit nog wel eens te lezen. Dat wel.
[bol_product_links block_id=”bol_577186c6476ea_selected-products” products=”1001004011817335,1001004001172994,1001004002724872,9200000038695190″ name=”50books” sub_id=”vraag26″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Dit jaar is de gastheer van de serie #50books Hendrik-Jan de Wit. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door Peter Pellenaars. In 2014 nam ik zelf de honneurs waar.
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Hendrik-Jan, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Boeken met muziek – #50books antwoorden vraag 26 | De wereld van Hendrik-Jan - […] denkt bij muziek meteen aan het boek Menuet van Louis Paul Boon. De titel verwijst naar een bepaalde dans…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest