Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#50books vraag 30: het weer

door | 26 juli 2015 | Boeken, Overige | 0 Reacties


Het is het meest besproken onderwerp in Nederland. Het heeft zijn eigen item in het acht uur journaal. Iedereen wil weten wat het morgen doet. Het weer. Zon, regen, onweer, storm, sneeuw, hagel en noem maar op. Het weer is heel belangrijk. Ook in boeken.
Het weer speelt eigenlijk nooit de hoofdrol in boeken, tenminste, in de boeken die ik gelezen heb. Maar het weer is vaak wel een belangrijke boodschapper van het vervolg van het verhaal. Het kan namelijk aankondigen dat er iets spannends gaat gebeuren. Bijvoorbeeld door onweer te laten losbarsten voordat er een moord gepleegd wordt.
Het weer kan ook tegenwerken in een boek. Voordat bijvoorbeeld een surfer door een haai gegrepen wordt, kan de auteur bedenken dat hij een warm, koesterend zonnetje in een helblauwe lucht boven een rustige zee laat schijnen. De gebeurtenis is dan zeer verrassend.

Het weer in boeken dus

Welk(e) boek(en) ken jij waarin het weer een prominente rol speelt?

Maar dan nu de boeken waar het weer wel een hoofdrol speelt. Als het films waren geweest, kon ik er zo al drie opnoemen: Twister, 2012 en The day after tomorrow. Ja, oké, 2012 is meer over klimaat en de Mayakalender, maar het weer is daar de grote katalysator.
Natuurlijk is het boek Oosterschelde windkracht 10 van Jan Terlouw over de watersnood van 1953 een van de bekendste boeken over het weer, maar ik heb het niet gelezen. Ik kom dus helaas niet veel verder met boeken over het weer, maar ik ga de reacties in de gaten houden bij Peter, want misschien komen er nog juweeltjes voorbij die ik op mijn nog te lezen lijst kan zetten.
[bol_product_links block_id=”bol_55b532630b465_selected-products” products=”1001004005507587″ name=”50books” sub_id=”vraag30″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
#50books is een serie vragen op zondag die gesteld worden door Peter Pellenaars. Hij begon de serie vragen in 2013. In 2014 nam ik het stokje over van hem, waarna hij het dit jaar weer op zich neemt. Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Peter, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.
Disclaimer: eventuele links in deze blog naar boeken zijn affiliatelinks. Als je daarop klikt en je koopt een van deze of een ander boek of artikel, dan sponsor je me daarmee. Daar ben ik je dan ook erg dankbaar voor. Zie ook mijn cookieverklaring.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Martha Pelkman (@drspee) - #50books over het meest besproken onderwerp ter wereld http://t.co/OL76RSr6HF

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest