Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#50books vraag 44: een nieuw deel

door | 31 oktober 2016 | 50books 2016, Overige | 0 Reacties

Hoofdpersoon van de bommeltjes: Ollie B Bommel en Tom Poes

Er komt een nieuwe Bommel uit. Mijn vader was fan van Bommel. Hij las ze graag en mocht ze graag citeren als de situatie het toeliet. En nu komt er dus een nieuw deel, met een nieuwe schrijver en een nieuwe tekenaar. Ik ben benieuwd wat hij daarvan zou hebben gevonden. Hendrik-Jan vraagt van welke overleden schrijver ik graag een nieuw deel zou willen zien verschijnen. Of juist niet.

Laten we even bij Bommel blijven. Ik weet niet of ik er blij mee zou zijn als ik Bommelfan zou zijn. Meestal is het niet wat het was en zie je toch subtiele verschillen in tekening en tekst. De vindingrijkheid van Marten Toonder in het verzinnen van namen, uitspraken en gevleugelde uitdrukkingen zoals:

  • “Een heer moet ook alles alleen doen”
  • “Verzin toch eens een list, jonge vriend!”
  • “Zoals mijn goede vader altijd zei”

is ongeëvenaard. Ik ben zelf altijd een beetje huiverig als een ander dat gaat overnemen.

Asterix heeft ook een nieuw deel


Uderzo en de dochter van Goscinny hebben toestemming gegeven om ook na het overlijden van Uderzo door te gaan met uitgeven van de strip. Goscinny overleed in 1977, Uderzo leeft nog. Zij zijn de geestelijk vaders van Asterix en Obelix.
Ik moet zeggen dat ik altijd een beetje huiverig ben voor nieuwe delen die niet zijn uitgegeven door de originele schrijver. Ik krijg dan altijd een beetje last van het Home Alone-syndroom. Heel vaak zijn opvolgers in films de moeite van het aangluren niet waard, zelfs al is deze door dezelfde schrijver gemaakt.
Ik merk ook vaak een inzinking bij een tweede deel van een serie. Zo vind ik bijvoorbeeld het tweede deel van de Harry Potterreeks, The chamber of secrets, een van de slechtste delen van de serie. En ook het tweede deel van In de ban van de ring is niet mijn favoriete deel. En die zijn dan nog door dezelfde schrijvers geschreven!

Stop maar als je dood bent

Ik denk dat dat beter is. Een schrijver blijft boven het werk zweven. Hij zal altijd zijn stempel op het werk drukken door zijn gedachtenkronkels die niemand kan namaken, hoe goed de schrijver hem ook bestudeerd heeft. De originele schrijver van een serie is wat mij betreft onnavolgbaar. Het oeuvre is af op het moment dat hij sterft. Ongepubliceerd werk is niet voor niets ongepubliceerd. Laat het dus maar in de kast liggen voor de onderzoekers, maar publiceer het niet meer. Maak ook geen nieuw deel. Het is goed zo.
Dit jaar is de gastheer van de serie #50books Hendrik-Jan de Wit. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door Peter Pellenaars. In 2014 nam ik zelf de honneurs waar.
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Hendrik-Jan, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest