Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#50books vraag 5

door | 02 februari 2014 | Boeken, Overige | 8 reacties

50books, literatuurblogs

50books, literatuurblogs

Eigen werk


In de Flow van december 2013 las ik een artikel over het verband tussen het lezen van boeken en je empathisch vermogen. De onderzoekster van de Universiteit van Toronto, Maja Djikic, onderzocht het verband tussen het lezen van romans en beter leren denken.
Djikic stelt dat alle vormen van kunst meer invloed op ons hebben dan we denken. Ik spits het even toe op literatuur, aangezien we hier met #50books bezig zijn. De onderzoekster is zelf een fervent lezer van romans en ze merkte dat die bijdroegen aan haar persoonlijke ontwikkeling.
Djikic liet vijftig proefpersonen een non-fictie essay lezen en vijftig personen lazen korte literaire verhalen. Door middel van vragenlijsten bleek dat mensen die de fictie hadden gelezen meer openstaan voor de emoties van anderen dan de proefpersonen die het essay hadden gelezen. Zij konden beter met onvoorspelbare of wanordelijke situaties omgaan dan mensen die non-fictie hadden gelezen. Er was bij de literatuurlezers minder behoefte aan cognitieve afsluiting.
Cognitieve afsluiting wil zeggen dat mensen behoefte hebben aan duidelijkheid. Je probeert meerduidigheid te vermijden om achter je beslissing te kunnen blijven staan. Bijvoorbeeld: Je hebt besloten om een huis te kopen. Iemand zegt later: “Maar het dak lekt.” Jij wil dat echt niet horen: je hebt namelijk je besluit al genomen. Je staat dus niet open voor andere opvattingen. Als je literatuur leest ben je meer geneigd om te luisteren naar dit bezwaar. Je ontwikkelt een open geest door het lezen van fictie en je leert er beter van denken.
De conclusie van het onderzoek was dat het lezen van literatuur je geest opent voor onvoorspelbare situaties en je leert beter te denken. Die conclusie leidt dan weer tot de volgende #50books vraag.

Vraag 5: Heb je wel eens een situatie meegemaakt bij jezelf of bij vrienden die je herkende uit een boek dat je gelezen had, waardoor je meer begrip kon opbrengen voor die situatie? Uit welk boek kwam die situatie?

Ik ben benieuwd naar jullie blogs/vlogs/plogs.
Laat een link naar je eigen blog achter of reageer in de reacties op de vraag. Je kunt ook een gastblog plaatsen als je geen blog hebt of het past niet op je blog. Dat vind ik ontzettend leuk! Zo kan iedereen lezen wat jij ervan vindt. Ik zal zelf in een apart blog antwoorden op mijn vraag.
Heb je suggesties voor een volgende vraag, dan hoor ik dat graag hier of via twitter. Ik houd me aanbevolen en zet ze op mijn lijstje.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

8 Reacties

  • Niek

   Mooi verwoord. Van die kant had ik het nog niet bekeken.
   Daarmee wordt wel bewezen dat ook #50books tot nieuwe gezichtspunten kan leiden.
   Ik denk eigenlijk dat niet het lezen op zich mensen meer empathisch maakt maar dat mensen er al voor open staan om andere invalshoeken te leren kennen en daarom bij het lezen deze ook in zich opnemen.

   Antwoord
 1. Niek

  Gezien het schamel aantal antwoorden een moeilijke vraag. En al heeft men wellicht geen klinkklaar antwoord toch valt er best het een en ander over te zeggen.
  Jammer ook dat ik “8 Responses to #50books vraag 5” (dat zullen er zo 9 zijn) zie staan terwijl ik maar vijf reacties zie. Iemand een idee waar die andere drie gebleven zijn?

  Antwoord
  • Martha

   Ja dat zijn drie pingbacks. Om de een of andere manier laat mijn blog die niet zien…

   Antwoord
   • Niek

    Ah. Nu zie ik wel één pingback staan boven de reactie van Hendrik-Jan. Maar die andere drie blijven een raadsel. Nou ja, als je maar weet dat er geen menselijke reacties verdwijnen dat zou zonde zijn.

    Antwoord
    • Martha

     Ze staan gelukkig wel in mijn dashboard van wordpress, maar waarom ze niet getoond worden, weet ik niet.

     Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Overleven door de metafoor – #50books | De wereld van Hendrik-Jan - […] is het antwoord op vraag 5 van het blogproject #50books. #50books is een initiatief vanPeter Pellenaars. Martha […]
 2. 50 books (2014): vraag 1 tot 5 – Baie Goed door Madrina - […] Vraag 5 Heb je wel eens een situatie meegemaakt bij jezelf of bij vrienden die je herkende uit een…
 3. #50Books: Vraag 5 / 2014 - Mighty Musings - […] #50Books was een initiatief van Peter Pellenaars wat dit jaar is overgenomen door DrsPee.nl. De vraag uit deze #50Booksserie…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest