Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#50books vraag 7: magie

door | 20 februari 2016 | 50books 2016, Overige | 1 reactie

gedicht

de magie van een gedicht

bron


Wat is voor jou de magie van poëzie?

Ik val maar gelijk met de deur in huis: ik moest hard nadenken over deze vraag. Ik lees niet vaak poëzie, maar ik heb inmiddels wel een antwoord bedacht.

Als ik al poëzie lees, dan wil ik graag verhalende gedichten lezen. Ik houd voornamelijk van gedichten die teruggrijpen op mythologische of abstracte concepten, zoals bijvoorbeeld de Tijd of Griekse goden.

Wat is de magie voor mij?

Ik vind het leuk om te lezen over die concepten. Mythologie in poëzie is niet alleen magisch, maar het laat je ook puzzelen op de betekenis van het gedicht. Ik heb het gedicht al eens eerder aangehaald, maar de gezwinde grijsaard is een prachtig voorbeeld van het abstracte concept Tijd.
Een ander voorbeeld van de magie in poëzie is voor mij het sonnet. Ik houd van het grote, abstracte in het octaaf dat in het sextet naar iets kleiners vertaald wordt.
Het sonnet is een zeer oude dichtvorm die nog zelden wordt gebruikt, behalve dan bij plezierdichters zoals Kees Stip of in opdracht. Een belangrijke dichter van sonnetten was Petrarca uit Italië en in Nederland was dat vooral Hooft, die ook het eerder genoemde sonnet over de gezwinde grijsaard schreef.
De magie is dus vooral voor mij het puzzelen over de betekenis. Natuurlijk houd ik ook van gedichten waar je om kunt lachen of die een traan ontlokken. Het gedicht van Neeltje Maria Min op de foto, Mijn moeder is mijn naam vergeten, is het soort gedicht dat mij een traan ontlokt. Dus laten we dan maar afsluiten met op zijn minst een glimlach door Kees Stip:

Een egel.
Een egel die, gestart te Smilde,
naar Hindelopen lopen wilde,
zeeg halverwege in elkaar
met een aanmerkelijke blaar.
Ach had ik, hoorde men hem snikken,
maar iets om die mee door te prikken.

Dit jaar is de gastheer van de serie #50books Hendrik-Jan de Wit. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door Peter Pellenaars. In 2014 nam ikzelf de honneurs waar.
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Hendrik-Jan, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.
 

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. BADTS

    Heel leuke reactie.

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Martha Pelkman (@drspee) - #50books vraag 7: magie https://t.co/ZSCFB1IHOm de magie van het puzzelen

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest