Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#50books vraag 8: 4 leestips

door | 24 februari 2016 | 50books 2016, Overige | 1 reactie

Iedere dag een boek lezen? Grote grutjes! Dat red ik echt niet. Ik heb wel meer te doen. Gelukkig geeft de blogger wel leestips, waar ik dan weer niets aan heb. Ik bespreek ze.
Tip 1: sta twee uur vroeger op, dan kun je die uren vullen met lezen. Twee uur eerder opstaan? Ik kom nu al nauwelijks mijn bed uit! Ik ben absoluut geen ochtendmens, dus twee uur eerder opstaan is echt niet te doen voor mij. Ik moet het in een andere hoek gaan zoeken.
Tip 2: lees met een doel. Dat klinkt voor mij ernstig als ‘moeten’. Dat past mij niet. Ik lees voor mijn ontspanning. Met een doel lezen is voor mij dus niet echt fijn.
Tip 3: praat met anderen over de boeken die je leest. Ik blog over de boeken die ik lees. Dat vind ik meer dan genoeg. De boeken die ik lees, probeer ik soms wel op slinkse wijze in een conversatie te stoppen, maar alleen als de gelegenheid zich voordoet.
Tip 4: lees wat je zelf wil lezen. Ik doe niet anders. Ik laat me de wet niet voorschrijven over wat ik wel of niet lees.

Dit zijn mijn leestips

 1. Lees alleen als je echt zin hebt om te lezen. Dan kom je makkelijker door een boek heen dan wanneer je gedwongen moet lezen.
 2. Lees alleen die boeken, waarvan je echt denkt dat het leuk is. Als een boek na 100 pagina’s niet bevalt, leg het dan weg. Je creëert echt geen betere leeservaring als je tegen heug en meug blijft doorlezen.
 3. Zoek boekbloggers die min of meer dezelfde smaak hebben als jijzelf. Dan lees je in ieder geval in goed gezelschap.
 4. Neem de tijd om een boek te lezen: je hoeft het niet binnen een paar uur/dagen uit te hebben. Tenzij je op school zit en voor je lijst leest. Of als je mee doet met online boekenclub Not just any book. Het voordeel bij de laatste is dat je de boeken zelf hebt gekozen uit voorgeselecteerd aanbod.

Kortom, ik stel mezelf geen leesdoelen. Lezen moet vooral vrijblijvend zijn en plezierig. Dat ook.
Dit jaar is de gastheer van de serie #50books Hendrik-Jan de Wit. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door Peter Pellenaars. In 2014 nam ikzelf de honneurs waar.
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Hendrik-Jan, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

 1. Niek

  Yeah! 🙂

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Martha Pelkman (@drspee) - #50books vraag 8: 4 leestips Martha stijl https://t.co/5zf7wu0gI6
 2. Een boek per dag? – #50books antwoorden vraag 8 | De wereld van Hendrik-Jan - […] adviezen die Martha geeft, snijden hout. Voor haar helpt het niet om 2 uur eerder op te staan. Bovendien…
 3. #50books vraag 9: boeken die mij beïnvloed hebben - Tekstbureau DrsPee - […] zijn boeken die ik heb gelezen, boeken die ik zou moeten lezen (maar ik haat moeten), boeken die invloed…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest