Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#50books: vrouwen van Camelot

door | 06 januari 2014 | Boeken, Overige | 4 reacties

camelot

camelot

Château de Pierrefonds, Oise, Frankrijk


Gek zeg, dat ik ineens mijn eigen vraag mag beantwoorden! Natuurlijk heb ik gisteren al wel wat gezegd over mijn helden en wie ik wilde zijn maar een uitvoerige uitleg heb ik daarbij nog niet gegeven.
De vraag was: als je mocht ruilen, met welk personage uit welk boek zou dit dan zijn? En waarom?
Vroeger las ik boeken waar ik helemaal in weg kon kruipen. Als een boek me niet bij mijn lurven en mijn kladden greep, dan was het geen boek voor mij. En dat heb ik nu nog. Ik wil me kunnen inleven in een boek, de hoofdpersoon moet sympathiek zijn en vooral een dappere stoere vrouw, die alles durft en nergens bang voor is. Een aantal vrouwen in de boeken die ik heb gelezen, voldoet aan die kwalificatie.
Zo is daar bijvoorbeeld Hasse Simonsdochter: een stoere meid, die thuis mishandeld wordt en uiteindelijk trouwt met een man die voor haar zorgt. Samen met hem maakt ze de Veluwe ten tijde van de Hoekse en de Kabeljauwse twisten onveilig: verkleed als man en een zeer goede boogschutter.
Een andere vrouw uit de jeugdliteratuur is Marije Wartelsdochter, beter bekend als Marie-Claire de Fleur uit Geef me de ruimte!. Zij vlucht weg uit haar ouderlijk huis om te ontkomen aan een gedwongen huwelijk met de grootste ellendeling van de stad Brugge. Ze reist op eigen houtje naar Frankrijk en vindt daar een muzikant die haar een nieuw leven geeft vol muziek en reizen.
Ik begin hier toch wel een zeker patroon te zien.
Later, toen ik groter werd, las ik de Kronieken van Aurian. Wat we nu young adult zouden noemen, maar wat ik zelf schaar onder de noemer fantasy. De vierdelige serie gaat over Aurian die twee van de vier elementen kan beheersen met haar toverkrachten. Zij groeit op en wordt een sterke magiër die in opstand komt tegen haar corrupte leermeester en hem uiteindelijk overwint. Ondertussen krijgt ze ook nog een kind en vindt ze een nieuwe liefde nadat haar vorige minnaar is vermoord. Dappere stoere vrouw.

Camelot: dappere vrouwen die het lot in eigen hand nemen

Maar degene met wie ik echt zou willen ruilen, dat is Morgause uit De nevelen van Avalon. Zij is de zus van Igraine en de tante van Morgaine. Een intrigante pur sang. En als ik weet dat ik aan het einde van het boek mijn eigen leven weer terug krijg, dan zou ik voor een keertje best eens de slechterik willen uithangen. Het lijkt me heerlijk om gewoon eens lekker fout te zijn, te intrigeren en manipuleren. Puur omdat zij volledig tegengesteld is aan mijn eigen karakter.
Hoe je het ook wendt of keert: Morgause is een powervrouw die het lot in eigen hand neemt en niet lijdzaam afwacht om te kijken of haar neef Artur koning wordt of dat ze haar achterneef Mordred op de troon zet. Mordred is de zoon van Artur en zijn halfzus Morgaine die wordt opgevoed door Morgause. Uiteindelijk gokt Morgause verkeerd: zowel Artur als Mordred sneuvelen in de eindstrijd.
 

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

4 Reacties

 1. Liesbeth.

  Ik las ‘De nevelen van Avalon’ in Engeland, vlakbij Glastonbury (ligt King Arthur begraven) en de toren op de heuvel waar je in zeven rondes rond de heuvel naar toe loopt. We keken letterlijk uit op de nevelen rond Avalon, een sprookjesachtige ervaring! Kon me helemaal voorstellen hoe het er vroeger moest zijn geweest.

  Antwoord
  • Martha

   Wow, dat moet echt een geweldige ervaring zijn geweest. Wat mooi dat je dat hebt meegemaakt

   Antwoord
 2. Anna

  Sterke vrouwen dus… het zegt wat 🙂

  Antwoord
 3. Linda Kwakernaat

  Inderdaad sterke vrouwen, Maar dat ben je toch al!
  OT : met de widget is het gelukt! Nu alleen de lijn eromheen nog weg. Hoe heb je dat gedaan?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest