WhatsApp
Telefoon

Boreaal ~ #WOT deel 12

door | 21 maart 2019 | WOT | 2 reacties

boreaal, de aurora borealis betekent noorderlicht

Boreaal ~ 1) Arctisch 2) Klimaatzone 3) Naaldwoud 4) Noordelijk 5) Noorderlijk 6) Tijdperk
Gisteren tijdens de verkiezingen avond gebruikte Thierry Baudet het woord boreaal. Als ik zoek op dit woord dan krijg ik bovenstaande betekenissen te lezen. Het tijdperk waarover gesproken wordt, is het tijdperk na de Weichsel-ijstijd zo’n 10.000 jaar geleden.
Maar door de speech werd dit tijdperk wel in een bijzonder onaangenaam licht gezet. Ik heb begrepen dat dit woord ook door mensen wordt gebruikt die zich associëren met Jean-Marie le Pen en al die anderen die soortgelijke denkbeelden hebben.
Ik schrok eigenlijk alleen maar van die vreemde speech. Vreemde mythische verwijzingen naar de totemvogel van godin van de wijsheid, Minerva. Aparte ideeën over het vloeren van Mammoeten. En bizarre denkbeelden, verpakt in metaforen en bedekte verwijzingen naar de Duitse filosoof Hegel.

Boreaal?

In eerste instantie moest ik erom lachen: “Wat zegt ie nou weer?” dacht ik. Maar later dacht ik: “Wat arrogant is zo’n speech!” De Mammoetjagers joegen op mammoeten omdat zij moesten overleven, ze moesten eten. Baudet lijkt te zeggen: “Wij zijn de jagers, de immigranten zijn de mammoeten.”
Nee, dan maar liever de Aurora Borealis, het prachtige Noorderlicht, dat met al zijn kleurschakeringen geen onderscheid maakt in wie hem ziet. Die voor iedereen – man of vrouw, hetero, homo, bi of trans, moslim of christen – in al haar kwetsbaarheid alles van zichzelf laat zien. Zonder aanzien des persoons.
Ik wil het Noorderlicht nog eens een keertje zien. De schoonheid van de Aurora Borealis ervaren. Overigens, de Aurora Australis is de tegenhanger op het Zuidelijk halfrond. Dat lijkt me ook wel mooi. Vandaag wilde ik graag een mooi blog schrijven, een blog dat je inspireert om iets moois te schrijven.
Daarom laat ik je deze keer vrij. Noorderlicht of Zuiderlicht, boreaal of niet. Schrijf iets moois vanuit je hart. Laten we de wereld een beetje mooier maken. Wat zou jij wensen voor dit boreale tijdperk?
WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over mee kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment dat je wil instappen. Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014.

Photo by Lightscape on Unsplash

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest