Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

De challenge en #50books vraag 50 – de allerlaatste!

door | 10 december 2017 | 50books 2017 | 4 reacties

Een echte challenge deze laatste #50books vraag: schrijf een brief aan een hoofdpersoon

Vorige week vroeg ik of je je uitdaging al behaald had, die je voor jezelf in vraag 1 van deze #50books-serie had gesteld. De meesten van jullie hadden geen challenge voor jezelf en ik zag in de antwoorden zelfs een ‘negatieve’ challenge voorbijkomen!

In de reacties gaf Lucia aan dat ze dit jaar tot vorige week 52 boeken had gelezen. Ze had zichzelf als uitdaging 50 boeken gesteld. Maar met totaal drie uur reistijd per dag van en naar werk, snap ik dat je zoveel kunt lezen. Lucia vertelde dat ze er waarschijnlijk nog wel een paar bij kan lezen de komende weken.
Lalagè beantwoordde de vraag ook in de reacties. Ze had zichzelf een ‘negatieve’ challenge gesteld, maar of ze die gaat halen? Ze wilde dit jaar minder boeken lezen, zodat ze meer tijd had voor andere hobby’s. Vorig jaar las zij 89 boeken. Dit jaar hoopt Lalagè er minder te lezen. Vorige week zat zij pas op 82 boeken. Ik vraag me af of zij haar uitdaging gaat halen, want met nog 21 dagen te gaan, is het niet moeilijk om er nog zeven boeken bij te lezen.

De challenge van de andere bloggers

Niek had het plan om iedere avond een verhaal te lezen uit de bundel De Nederlandse en Vlaamse literatuur vanaf 1880 in 250 verhalen bij elkaar gebracht door Joost Zwagerman. Het is echter lastig: het boek is zwaar en kan dus niet mee naar bed en ‘s avonds zijn haar ogen vermoeid. In het weekend heeft ze wel een aantal verhalen gelezen maar de grootste belemmering is toch echt het gewicht van het boek. De vraag is: heeft Niek het nou gehaald of niet?
Carel heeft dit jaar enige boeken gelezen. Of een paar. Hij houdt het niet bij, namelijk. Hij vraagt zich af waarom hij dit bij zou houden? Het is niet echt nuttig in zijn optiek. Hij heeft een punt.
Hendrik-Jan was bang dat hij amper tijd had om te lezen het afgelopen jaar door de bouw van zijn nieuwe, Oosterwoldse ‘tiny house’. Doordat de bouw traag liep – bouwvergunningen en dergelijke lieten op zich wachten – had hij tijd genoeg om te lezen. Hij heeft veel klassiekers gelezen, is nog altijd bezig met zijn project over Dante’s Divina Commedia, maar deed ook veel boeken de deur uit. In de verkoop om ruimte te creëren en zijn droombibliotheek ook weer dat te laten worden: een droom.
Ook Ali schreef mee deze week. Ali gaf aan dat zij dertig boeken wilde lezen dit jaar. Ze vond het wel een beetje raar om in de tweede week van dit jaar al de balans op te maken, maar als ze morgen de vraag ziet, snapt ze het vast wel. Ali heeft inmiddels al 56 boeken gelezen en ze heeft nog twee vrije weken in het verschiet. Ik zou zeggen dat zij haar challenge ruimschoots heeft gehaald! Ze kan echter niet kiezen welk boek nou het mooiste van 2017 is.
Zowel Ali als Niek heeft alle vragen meegedaan. Petje af, dames! En natuurlijk ook iedereen bedankt voor het meedoen: het was niet verplicht en alle bijdragen waren even welkom. Ik hoop oprecht dat iedereen die dit jaar meegedaan heeft, nog wil proberen om de laatste vraag te beantwoorden.

De nieuwe en tevens laatste vraag voor #50books

Waanzinnig dat je zoveel boeken kunt lezen! Ik vind 50 al veel en ik stelde mezelf slechts 26 boeken, wat ik overigens nog niet heb gehaald. Hoe doe je dat zoveel boeken lezen? Dat vraag me echt af. Maar dat wordt niet de vijftigste boekenvraag.
Iets anders wat ik me afvraag is of je ooit wel eens zou willen proberen om een boek achterstevoren te lezen. Maar dat lijkt me echt zo onzinnig. Het zou wel een aardig experiment zijn denk ik. Maar nee, ook dat wordt niet de vijftigste boekenvraag.
Ook Niek deed in de reacties nog een duit in het zakje voor een #50books vraag: in welk land bevind je je nu in het boek dat je aan het lezen bent? Er is inderdaad nog veel mogelijk in die categorie. Absoluut waar, maar ook dat wordt niet de vijftigste boekenvraag.
Nee, deze vraag moet echt een uitsmijter zijn: een beetje een uitdaging en een beetje kietelen, eentje waar je over na moet denken en toch ook echt een vraag waar iedereen die leest wat mee kan. Eigenlijk is het meer een opdracht dan een vraag. (“Stel de vraag nou maar, Martha! Laat ons niet langer in spanning!”) Oké, komt ‘ie:

Schrijf een brief aan de hoofdpersoon in een van de boeken die je hebt gelezen.

En dat mag een boek zijn dat je dit jaar hebt gelezen, maar ook eentje die je jaren geleden hebt gelezen. Het gaat erom dat je een hoofdpersoon kiest, die je iets te vertellen hebt of waar je wat aan zou willen vragen. Ik ben heel benieuwd wat jullie zouden schrijven aan jullie favoriete hoofdpersoon. Of misschien heb je je wel geërgerd aan hem of haar. Of misschien wil je hem of haar wel wat vragen. Laat je reactie achter onder dit blog en ik zal jullie antwoorden volgende week nog samenvatten.
Dit is de laatste vraag die ik stel dit jaar. Of iemand het wil overnemen volgend jaar is de vraag. Dit is de vijfde serie van #50books. Mogelijk zijn alle vragen al gesteld. Misschien ook niet. Als je de serie volgend jaar wil voortzetten, super! Laat het weten onder in de reacties.
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat een link naar je eigen blog achter in de reacties onder dit blog of reageer hieronder. Zo kan iedereen lezen wat jij ervan vindt. Hier vind je alle vragen van 2017.
In 2016 was Hendrik-Jan de Wit de gastheer van de serie #50books. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door initiatiefnemer Peter Pellenaars. Zelf nam ik in 2014 de honneurs waar.
Plaatje: Joanna Kosinska

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

4 Reacties

  1. careldem

    Wat een uitdaging! Ik ga kijken wat ik voor je kan doen.

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Brief aan een hoofdpersoon: #50books vraag 50 - Stukjes - […] De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde…
  2. Vijf jaar #50books - Stukjes - […] het een uitstekende manier om andere boekbloggers te leren kennen. Maar dit jaar heeft Martha de laatste vraag gesteld…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest