WhatsApp
Telefoon

Creatief schrijven en Blue Monday

door | 20 januari 2020 | Bloggen | 0 Reacties

blue monday

Vandaag is het Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar: Kerstmis is al lang geleden en de eerstvolgende feestdag laat nog lang op zich wachten. Januari is nog altijd niet voorbij en ondanks dat de zon schijnt, is het koud en guur. Misschien zijn al je goede voornemens al mislukt. Alle reden om je erg depri te voelen. Of niet?

Ook al is het buiten niet zulk lekker weer en lijken de vakanties nog ver weg, je kunt het wel beter maken voor jezelf. En dat doe je door creatief schrijven. Hiermee kun je negatieve dingen positiever maken.

Hoe maak je van Blue Monday een feestje?

Stel nou dat je iets vervelends te horen krijgt of je krijgt iets te horen op een vervelende manier. Dan kun je daar natuurlijk mee blijven rondlopen, maar je kunt het ook omdraaien. Hoe had jij het willen horen of hoe maak je van iets vervelends iets wat minder vervelend is of zelfs beter is? Een voorbeeld:
Alles was kut. En het was ook nog eens Blue Monday. Geen wonder dat alles kut was. Diane boog haar hoofd en schopte tegen een kiezeltje dat op haar pad lag. Haar manager had haar boventallig verklaard en per 1 februari was ze werkloos, na twintig jaar trouwe dienst. Nu moest ze naar het UWV en als ze ergens geen zin in had…
Je ziet dat Diane in dit stukje erg negatief is over wat haar is overkomen. Als je dit nu gaat omschrijven naar iets positiefs, dan kan dat er zo uit zien.
Diane liep opgelucht het kantoor uit van haar manager. Eindelijk kon ze weg uit dit werk zonder dat het haar iets kostte. Ze had gemerkt dat ze het al een tijdje niet meer naar haar zin had in deze baan en hoe fijn was het dat ze nu haar droom kon waarmaken: een eigen bedrijf! En door de transitievergoeding had ze ook nog een buffer waarmee ze de eerste maanden kon overleven. Blue Monday was lang zo blue nog niet.
Als je vandaag iets overkomt wat niet zo leuk is, probeer dan de kansen te zien, de deuren die open gaan.
Of als je iets hoort op een vervelende manier, probeer dan eens op te schrijven hoe je het wel had willen horen. Een voorbeeld:
“Wanneer verhuis je nou eens naar Zwitserland? Je hebt hier toch niets?”
“Ik wilde volgend jaar ergens gaan.”
Ik schrok: hij had hier niets? Hoezo niet? Hij had zijn vrienden, zijn sport, zijn bedrijf samen met haar. En waarom had hij haar niets gezegd hierover? Dit soort dingen overleg je toch eerst? Ik voelde me voor het blok gezet. De lul.
Of zoals ik het had willen horen:
“Ik moet je iets vertellen.”
“Wat dan?”
“Mijn vriendin vroeg me of ik bij haar kwam wonen in Zwitserland. En ik heb ‘ja’ gezegd. Maar ik wilde het ook even met jou bespreken in verband met ons bedrijf.”
En een gesprek volgde waarin alle voor- en nadelen duidelijk besproken werden en goede afspraken werden gemaakt over de werkverdeling.

Dat maakt het al een stuk prettiger om zoiets te horen. Waar het eigenlijk op neer komt, is dat iedere gebeurtenis een nieuwe kans kan zijn. Je moet hem alleen even zien.
Wil jij leren hoe je een negatieve ervaring omschrijft naar een mooie ervaring? Neem dan contact met mij op!

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest