Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Cursusje anger management?

door | 13 december 2016 | Mensen kijken, Overige | 0 Reacties

Calvin heeft ook anger management nodig?

Afgelopen vrijdag zag ik de blonde politicus in een fraai vormgegeven YouTube-filmpje fulmineren op de zogenaamde neprechters en het nepparlement en het nepproces dat ook nog politiek was. Zaterdag zag ik twee volwassen mannen elkaar uitdagend in de ogen kijken: waarbij de ene door zijn coaches moest worden weggevoerd omdat hij het staren niet aankon. Aankomende zaterdag mag ik zelf de ring in en zal ik ook gaan staren. Anger management wordt ineens wel heel reëel.


De blonde Limburger had iets gezegd waar veel mensen aanstoot aan hebben genomen. Begrijpelijk. Ik vond het ook niet kies. Zonder dat ik hier een politieke mening ga verkondigen, vind ik dat dit soort uitspraken in een kamerdebat thuishoort en niet in een kroeg met tv-camera’s erbij.
Het mooiste zou het zijn als de rechter had gezegd dat de Tweede Kamer de plaats is voor dit soort uitspraken en dat iedere politicus zich in het openbaar zal moeten matigen in zijn uitspraken. Zo zullen de debatten heftiger en interessanter worden op de plek waar ze thuishoren: de politieke arena.
Jammer dat hij zijn boosheid in een video liet zien. Ik denk dat voor deze man een cursusje anger management toch wel op zijn plaats is.

Het gevecht van de eeuw

Als ieder gevecht van de eeuw anderhalve ronde duurt, dan hebben we een zeer geweldloze eeuw. Na vier minuten en 22 seconden gaf Hari op: zijn elleboog was gebroken door een knietje van Verhoeven. De kickboksers hebben een rematch beloofd.
Het gevecht begon al buiten de ring. Toen de heren elkaar tegenkwamen in de hal lieten ze hun gevechtsgeest al zien. Het spelletje van elkaar aanstaren tot er eentje wegkijkt, is er een dat ik goed ken. Het is psychologische oorlogsvoering: degene die het eerste knippert of wegkijkt, heeft eigenlijk al verloren.

Er speelt een hoop mee met zo’n wedstrijdje staren

Ten eerste is er de intimidatie. Als je veel gevechtsgeest in zo’n blik kan leggen, dan kan de ander zich flink geïntimideerd voelen. Gevechtsgeest, of in de vechtsport beter bekend als zanshin, is een staat van bewustzijn en wel ontspannen bewustzijn. Je bent ontspannen en weet wat je kunt en moet gaan doen. Verder ben je je bewust van je tegenstander, alert en klaar om te handelen en je bent je bewust van je omgeving.
Dan is er nog de reputatie van de tegenstander. Ook daardoor kun je al de intimidatie voelen. Denk even aan iemand die je kent met een reputatie en bedenk je dan dat je hem of haar in de ogen moet kijken en niet mag wegkijken. Eng he?
En als laatste heb je te maken met je eigen (on)kunde. Ben ik wel goed genoeg om tegen mijn tegenstander te vechten? Heb ik genoeg skills? Als je dat niet door laat schemeren in die psychologische oorlogsvoering, dan kun je een eind komen.
Hoe beter je de wedstrijd staren uitvoert, hoe irritanter voor je tegenstander: die kan zich geïntimideerd gaan voelen en moet dan door zijn coaches afgevoerd worden om niet buiten de ring al te gaan vechten. Ook hier misstaat een cursusje anger management niet.

Cursusje anger management voor Martha?

Voor het eerst in 22 jaar ga ik zaterdag een wedstrijd spelen. Ik gebruik opzettelijk het woord spelen, omdat het een spelletje is. Wie is er beter in het vinden van een gaatje om te scoren? Natuurlijk mag dat scoren niet te hard gaan, want dan krijg je geen punt maar een strafpunt.
Maar wat nou als ik mijn zelfbeheersing verlies? Uit frustratie, uit boosheid op de scheidsrechters, uit woede omdat ik strafpunten krijg? Er is mij door mijn coach al beloofd dat hij me zal ‘grijpen’ als ik mijn zelfbeheersing verlies. Maar hoe ik die moet bewaren, weet ik niet. En ik ben ook een beetje bang door de opmerking van mijn coach: hij is namelijk goed. Erg goed.
Nou ja, misschien moet ik het maar gewoon over me heen laten komen en maar zien waar het schip strandt. Ik heb geen titel te verdedigen, geen reputatie te verliezen. Ik vecht tegen dames die al jaren trainen, terwijl ik pas drie maanden bezig ben met leren sparren. Ik heb al wel bijna twintig jaar karate ervaring met een onderbreking van negen jaar (voor degenen die aan het rekenen slaan). Misschien weet mijn coach wel een goede cursus anger management!

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest