Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

De 5 slechtste schrijftips die je kunt krijgen

door | 14 augustus 2020 | Boeken | 2 reacties

thought-catalog-188056-300×202

Dit blog is de geschreven versie van mijn podcast Literair Café met DrsPee. Het gaat over de 5 slechtste schrijftips die je kunt krijgen als je vertelt dat je een boek gaat schrijven. Want zodra dat je zegt: “Ik ga een boek schrijven,” heeft iedereen advies voor jou en hoe goedbedoeld ook, het meeste is slecht tot ronduit verschrikkelijk!


Dit zijn dus de 5 slechtste schrijftips die je absoluut niet moet volgen.

Tip 1: schrijf als je inspiratie hebt

Nou, dat is net als af en toe naar de fitness gaan en hopen dat je dan in vorm komt. Net als fitnessen en in vorm komen, is schrijven eigenlijk ook. Trainen en schrijvers hebben net als sporters een routine en zelfs als ze er geen zin hebben, gaan ze toch. Sven Kramer is niet gekomen waar hij nu is zonder te trainen. Je hebt dus een plan nodig:

Wanneer ga je schrijven, welk tijdstip van de dag? Hoelang ga je schrijven? Waar ga je schrijven? Zet voor jezelf een doel? Hoeveel woorden ga je schrijven?

Tip 2: duik erin en wordt daarna pas bang

Ja, leuk, een boek schrijven kost tijd en je moet er eigenlijk elke dag aan gaan zitten. Voor een korte tijd kun je je angst wel opzij zetten, maar daarna gaat die angst toch echt terugkomen. En ook ik heb angst als ik aan mijn boek bezig ben. Ik heb ook gedachten als ga ik het wel afkrijgen? Klopt het wel wat ik opschrijf? Val ik niet door de mand?

Natuurlijk. Dat is logisch, maar de kunst is om je daardoor niet te laten verlammen. Wat je kunt doen is je angst confronteren. Je hoeft het niet op te lossen, maar erken dat het er is en dat het een onderdeel van het schrijfproces is.

Tip 3: schrijf omdat je wil schrijven, niet voor wat het je kan brengen

Natuurlijk is het geen slecht idee om van schrijven te houden, zeker niet als je gaat houden van schrijven en het proces eromheen. Dan werkt dat zeker mee. Maar er komen dagen dat je het gaat haten dat je het liefst in je computer door het raam wil gooien en zegt: “Ik stop ermee!”

Maar het feit dat je het schrijven haat, wil niet zeggen dat je het fout doet. Het kan zelfs zo zijn dat je het maar tien tot twintig procent van de tijd leuk vindt. En het kan ook best zijn dat je andere emoties heb, zoals walging, onverschilligheid, vermoeidheid, apathie. Het kan allemaal!

Maar schrijf voor jezelf om er iets uit te halen, al is het maar een emotie, al is het maar tevredenheid omdat je ondanks dat je hier geen zin had, toch weer die 1500 woorden, of minder, hebt geschreven.

Er zijn schrijvers die zeggen dat ze schrijven omdat ze ervan houden, maar dat is vaak niet waar. De meeste schrijvers die doen het voor de status of voor het geld of voor allebei.

Welke reden heb jij om je werk te willen publiceren? Wil je misschien een verschil maken met je boek in hoe mensen dingen zien of in hoe ze zich gedragen? Of misschien wil jij iets nalaten voor je kinderen? Dat zijn allemaal redenen om te schrijven.

Ik schreef mijn boek #ikbengepest omdat ik een soort afsluiting wilde van een heel groot deel van mijn leven. Ik schreef het omdat ik de ambitie had, en heb, om pesten de wereld uit te krijgen, en dat wil niet zeggen dat ik er niets heb uit gekregen. Ik heb een ambitie neergezet en ik heb laten zien dat ik een boek kan schrijven en dat ik er nog ben ondanks alles wat ik heb meegemaakt. Dat is wat ik met mijn boek wilde laten zien en dat zijn redenen om te schrijven.

Tip 4: schrijf over je passie

Kijk eerst eens naar het doel van je boek. Wat wil je bereiken? Het gekke is dat passie niet altijd iets te maken heeft met wat je wil bereiken. Mijn passie is niet pesten, absoluut niet. Ik wil graag laten zien dat pesten meer effect heeft op je leven dan dat alleen binnen de school blijft.

Nu is mijn passie bijvoorbeeld het schrijven van verzonnen verhalen. Maar ondertussen heb ik een heel boek geschreven met theorie over hoe je fictie schrijft: het zijn 250 pagina’s theorie met extra checklists en ik heb een boek gepubliceerd over pesten en creatief schrijven. Die laatste twee zijn niet mijn passie, hoewel ik het ontzettend leuk vindt om dingen uit te zoeken. Mijn passie ligt toch echt bij zelf verhalen schrijven. Alleen met zelf verhalen schrijven, groeit mijn bedrijf niet. Mijn bedrijf groeit doordat ik die andere twee boeken heb geschreven en omdat ik daarmee mijn kennis laat zien en mijn klanten binnenkrijg. Het grootste verschil is het verschil tussen wat je wil schrijven en wat noodzakelijk is om te schrijven.

Stel dat jij een makelaar bent en je bent weggelopen van huis en je wil daar een boek over schrijven. Je kunt wel een boek schrijven over weggelopen van huis, maar daarmee groeit jouw bedrijf niet.

Als jij je bedrijf wil laten groeien, dan moet je dus iets schrijven over jou makelaardij. En het kan best zijn dat je daar heel erg verveeld in bent of dat je het niet leuk vindt om daarover te schrijven. Maar je hebt bedrijf groeit er wel door. Dat is dus het verschil tussen wat je wil schrijven en wat noodzakelijk is om te schrijven.

Tip 5: geloof in jezelf

Hoe kan dit nou slecht advies zijn Martha? Ja, het is natuurlijk wel een goed advies, maar als je door geloof in jezelf een goede voorbereiding achterwege gaat laten, dan ga je boek niet afkrijgen.

Als je geloof in jezelf combineert met een planning en eventueel een schrijfcoach, dan kun je echt een heel eind komen. Moet je je natuurlijk wel aan je planning gaan houden –  note to zelf, Martha

Tips die wel werken:

 • Maak een planning en hou je daaraan;
 • Herken en confronteer je grootste angsten;
 • Geloof in jezelf en doe het beste wat je kan;
 • Schrijf, juist omdat het je iets kan brengen; en
 • Schrijf over iets dat past in jouw bedrijf of jouw leven.

Wil je meer weten over schrijven of loop je ergens tegenaan? Plan dan rechtstreeks een afspraak in met mij in mijn agenda via Zoom en ik help je op weg met je boek!

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

 1. Paul van der Werf

  Interessant dit. Bij tip 1 moest ik denken aan Herman Wouk (onder andere Wereldbrand). Die schijnt ooit iets gezegd te hebben in de trant van: “Ik wacht altijd op inspiratie. Gelukkig krijg ik die iedere morgen om 9 uur.”
  En ik ben blij dat ik mijn inspiratie ook weer heb gevonden. Heerlijk lezen, bloggen en vertalen.

  Antwoord
  • Martha

   Er zijn mensen die zeggen dat die quote van Somerset Maugham kwam: I always wait for inspiration. Luckily it hits me every morning at 9 when I sit at my desk. Of zoiets.
   Fijn dat jij ook je inspiratie weer terug hebt 😀

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest