WhatsApp
Telefoon

De bokken van de schapen scheiden

door | 05 september 2015 | Overige, Taal | 3 reacties


De bokken van de schapen scheiden betekent dat je de goeden van de kwaden scheidt, of de jongens van de meisjes of de mannen van de vrouwen. Het komt uit de bijbel, Mattheüs 25, vers 32:

Dan zullen alle volken voor hem worden samengebracht en zal hij de mensen van elkaar scheiden zoals een herder de schapen van de bokken scheidt;

Het scheiden van de bokken en de schapen betekent hier dat Jezus, nadat hij in de hemel is opgenomen de mensen bij zich roept en hen scheidt in een groep goede en slechte mensen. Volgens Mattheüs zal dit plaatsvinden als Jezus terugkeert op aarde. Bij het Laatste Oordeel dus. Dan worden de goede mensen toegelaten tot de hemel en de slechte mensen worden dan naar de hel gestuurd.
Volgens dit bijbelboek moet je de zeven werken van barmhartigheid uitvoeren om tot de goeden te behoren. Voor de mensen die daar graag toe behoren, zal ik ze nog even opsommen:

 1. De hongerigen voeden
 2. De dorstigen laven
 3. De naakten kleden
 4. De zieken verzorgen
 5. De vreemdelingen huisvesten
 6. De gevangenen bezoeken
 7. De doden begraven

Wie zijn dan de bokken?

Het is niet duidelijk of de bokken nu de slechte of de goede mensen zijn. Ik denk persoonlijk ook helemaal niet dat dit van toepassing is op dit scheiden. Het is meer het maken van een vergelijking. De goeden worden van de kwaden gescheiden, zoals de herder dat doet met zijn kudde: hij zet de bokken aan de ene kant en de schapen aan de andere kant.

Jan Boerstoels bokken

Jan Boerstoel, Nederlandse tekstschrijver, schreef een liedje voor Adèle Bloemendaal, genaamd de bokken en de schapen. Helaas blijft het actueel:

 

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

3 Reacties

 1. Anne

  Wie zijn de schapen en wie zijn de Bokken? Mattheus 24: van af vers 31 zegt: Wanneer de Zoon des mensen gekomen zal zijn in zijn heerlijkheid, let wel het Koninkrijk in de hemel is opgericht in 1914, Openbaring 12: vanaf vers 7. en alle engelen met hem, dan zal hij op zijn glorierijke troon plaats nemen. En alle naties zullen voor hem vergaderd worden en hij zal de mensen van elkaar scheiden zoals een herder de schapen van de bokken scheidt en de schapen zal hij aan zijn rechterhand zetten en de bokken aan zijn linkerhand. Dan zal de koning tot die aan zijn rechterhand zeggen, komt en be erft het koninkrijk, want gij hebt mij te eten gegeven. Dit betekend geen eten, maar honger naar de waarheid van de Bijbel. Want die aan zijn linkerhand de Bokken , hebben de waarheid niet ge predikt. En de waarheid dat zijn de Jehovahs Getuigen , want in Handelingen 15: vanaf vers 14 , wordt gezegd dat God een volk voor zijn naam zou nemen. Simeon heeft uitvoerig verhaald hoe God voor de eerste maal zijn aandacht op de naties heeft gericht om uit hen een volk voor zij naam te nemen!

  Antwoord
 2. Anne

  Handelingen 15: vers 14 tot 17: Simeon heeft uitvoerig verhaald hoe God voor de eerste maal zijn aandacht op de naties heeft gericht om uit hen een volk voor zijn naam te nemen. En hiermee stemmen de woorden van de profeten overeen, zoals er geschreven staat, Na deze dingen zal ik terugkeren en de Hut van David die vervallen is, herbouwen en ik zal haar puinhopen herbouwen en haar weer oprichten, opdat zij die overblijven van de mensen Jehovah ernstig mogen zoeken, mensen die naar mijn naam zijn genoemd, zegt Jehovah die deze dingen doet!

  Antwoord
 3. Anne

  In de Statenvertaling uit het jaar anno 1637, van de synode uit Dordrecht in 1618 en 1619 , staat in de kanttekening te lezen: Waar gij voortaan het woord HEERE met grootte letters geschreven vindt, dat aldaar in het Hebreeuws het woord JEHOVAH, JHWH, of korter JAH staat!

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Martha Pelkman (@drspee) - De bokken van de schapen scheiden http://t.co/U7BIPpBWNS

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest