WhatsApp
Telefoon

De verhalen van januari

door | 02 februari 2020 | Verhalen | 3 reacties

Ontsnappen aan de realiteit met een boek, one stop schrijver shop

Begin januari gaf ik een schrijfopdracht. De opdracht was: je personage heeft een slecht voornemen voor het nieuwe jaar. Wat dat is mag je zelf bedenken. Hoe gaat hij of zij zich aan dat voornemen houden? Er zijn een paar mooie verhalen gekomen die ik graag met jullie deel.

Ik zal een paar stukjes uit de verschillende verhalen halen die ik zal bespreken. Lees de verhalen eerst, zodat je daarna mijn feedback begrijpt. Als er geen naam bij het verhaal staat, had ik geen toestemming om die bekend te maken. Anders krijg je naam en blog erbij. Je kunt je hier direct downloaden.

Jade

Jade – geschreven door Mandy
Ik begin met het verhaal over Jade, geschreven door Mandy. Dit is de eerste keer dat zij iets publiceert op deze manier. Ze vindt dit dus heel spannend en dat kan ik me voorstellen. Het verhaal gaat over Jade, die in de nieuwjaarsnacht staat te wachten op een ambulance, nadat haar broer is neergestoken door haar ex-vriend.

Mijn eerste indruk

Wat een spannend verhaal. Ik heb het het met veel genoegen gelezen en ik ben benieuwd hoe het verder gaat. Wat ik goed vind aan het verhaal is dat mij niet direct duidelijk was wat Jades slechte voornemen zou zijn. Ik merkte dat ik tot het einde geboeid bleef lezen.
Een paar dingen vielen me op in het verhaal die ik wil uitlichten. Mandy vertelt veel, met name als het over de wanhoop gaat in de ogen van mensen. Bedenk: hoe zie je dat iemand wanhopig is? Wat voor uiterlijke tekenen kun je herkennen? Waaraan herken je een van pijn verkrampt lichaam? Ik mis ook een beetje de ander zintuigen. Jade is zich erg bewust van wat ze hoort en ziet, maar op zo’n traumatisch moment staan al je zintuigen op scherp. Wat ruikt ze? Misschien wel de metalige geur van bloed, vermengd met de geur van ijs en sneeuw. Wat proeft ze? Ik kan me voorstellen dat het gal naar haar keel stijgt, wat erg bitter smaakt.
Wat Mandy wel heel goed doet zijn de originele beelden die ze gebruikt om angst aan te geven: een stalen vuist die om hart grijpt, bijvoorbeeld. En verder vind ik de inbedding ook mooi gedaan. Mandy begint in na de actie en laat de gebeurtenissen aan Jade voorbij trekken, zodat wij als lezer begrijpen wat er gebeurd is. Dat maakt dat we de – voor Jade – trage rit naar het ziekenhuis niet hoeven mee te maken.

Erik

Erik – geschreven door Marco Rog van Evinst Advies en Support
Marco Rog is ook een debutant. Dit is het eerste verhaal dat hij schrijft om te publiceren en ik vind het dapper dat hij zijn verhaal heeft ingestuurd. Marco’s verhaal gaat over Erik. Erik is zelfstandig ondernemer en hij komt tot de ontdekking dat er mogelijk iets misgegaan is met factureren. Ik proef het begin van financiële fraude in dit verhaal, maar daar kom ik straks nog even op terug.

Mijn eerste indruk

Het verhaal wordt volledig verteld vanuit Erik. Ik krijg het gevoel dat de gedachten als een trein door Erik heen gaan en ook zo zijn opgeschreven. Dat is op zich geen probleem: Ulysses van James Joyce is ook zo’n boek. Alleen lees ik nergens wat er fysiek met Erik gebeurt als hij die verkeerde factuur ziet. Ik zou verwachten dat het schaamrood naar zijn kaken gaat, dat hij de hitte naar zijn hoofd voelt gaan en dat zijn keel droog wordt en slikken moeilijk wordt. Misschien trilt zijn hand even of strijkt hij met zijn hand over zijn voorhoofd omhoog door zijn haar… Mijn tip is om vooral iets meer fysieke kenmerken van zijn ongemak te laten zien.
Overigens ben ik wel heel benieuwd naar het vervolg van dit financiële wangedrag van Erik, dus ik hoop dat Marco zich niet laat ontmoedigen en vooral blijft doorschrijven.

Heleen

Ali Molenaar doet al vaker mee met mijn schrijfopdrachten en dat vind ik natuurlijk heel fijn en daar ben ik ook heel dankbaar voor. Je leest haar verhaal hier. Het gaat over Heleen die tijdens het kerstverhaal al haar goede voornemen moest indienen. Nu is Vincent aan de beurt.

Mijn eerste indruk

Het goede voornemen is weer terug! Super grappig dat Ali hier weer een vervolg op heeft gemaakt. Het verhaal van Vincent heeft dezelfde opzet als dat van Heleen. Er zit alleen een verschil in de uitvoering, die ik hier niet ga verklappen als je het verhaal niet hebt gelezen. Ik heb echt genoten van het lezen. Natuurlijk heb ik nog wel een tip.
De mentor speelt best een grote rol in het verhaal, ondanks dat hij niet zo vaak voorkomt. Hij heeft geen naam, wat jammer is, want nu kun je verwarring krijgen tussen hij – Vincent en hij – Mentor. Bijzonder is dat de directrice van de school wel een naam krijgt, terwijl zij een kleine bijrol heeft.
Ook van dit verhaal zou ik graag een vervolg lezen: hoe gaat Vincent zijn voornemen uitvoeren?

Drie verhalen – drie keer genoten

Ik ben heel blij met de ingestuurde verhalen. Ik heb drie mooie verhalen gelezen, die ieder hun eigen charme hadden. Ik ben benieuwd naar de vervolgen. Op vrijdag 7 februari staat er weer een nieuwe schrijfopdracht op stapel, dan kun je weer meedoen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

3 Reacties

 1. Marco Rog

  Dank je wel Martha voor je feedback op mijn verhaal. Ben erg benieuwd naar de volgende opdracht en of ik daarmee een vervolg kan schrijven. Leuk om dit te doen en zal met de feedback en je aansporing het volgende verhaal wat meer fysieke kenmerken mee te geven.

  Antwoord
 2. alimolenaar

  De beide andere verhalen waren heel spannend! Ik ben benieuwd naar de volgende opdracht.

  Antwoord
 3. Cin

  het allerleukste vind ik altijd dat iedereen er zo’n verschillende invulling aan geeft.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Januari prompt: een slecht voornemen - Stukjes - […] Afbeelding van motihada via Pixabay.  Al mijn verhalen hebben de tag Eigen verhalen gekregen. Update 2 maart: het commentaar van Martha…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest