Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Het achtervoegsel -meisje

door | 08 maart 2011 | Overige, Taal | 2 reacties

Steeds vaker zie en hoor ik in de media, kranten en radio, nieuwvormingen voorbij komen met het achtervoegsel -meisje. Denk bijvoorbeeld aan het zeilmeisje Laura of het twittermeisje Charlotte. En denk ook aan Slijterijmeisje die zeer actief is op Twitter.
Nieuwe woorden, of niet zo nieuwe woorden, met het achtervoegsel jongen kennen we al: de ballenjongen bij het tennis en de handige computerjongen van DWDD kennen we al een tijdje. Volgens mij is dit meer een samenstelling dan een achtervoegsel. Bij -meisje denk ik gevoelsmatig dat het meer een achtervoegsel is dan een deel van een samenstelling.
Zelf heb ik inmiddels het nerdtweetmeisje bedacht naar aanleiding van mijn nerd tweet en een twitterkennis kwam met het neologisme bomtweetmeisje dat hij elders gevonden had.
Zou het achtervoegsel -meisje een nieuw woordvormingsprocedé inluiden? Wie weet. Als je nog meer woorden bent tegengekomen met het achtervoegsel -meisje, dan hoor ik dat graag in de comments :).

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

 1. Martijn

  Leuke observatie!
  Niet nieuw, maar wel -meisje: hockeymeisje en meisjemeisje.
  Groet!
  Martijn

  Antwoord
 2. Vikingsmeisje

  Ik ben een Vikingsmeisje! Ja, bewust met die tussen S. Ik heb jaren met een waterpoloteam getraind, met mannen. En ben zelfs ook nog een tijdje trainster geweest van het herenteam! En dat waren de Vikings! En zo is mijn Vikingsmeisje geboren, het meisje tussen de Vikings! 😉

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest