WhatsApp
Telefoon

Hoe schrijf je een spannende erotische scene?

door | 29 januari 2020 | Verhalen | 0 Reacties

Hoe schrijf je een erotische scene?

Je kent ze vast wel: de scenes in de Bouquetreeks-romannetjes waarbij de man en de vrouw in elkaars armen vallen en samensmelten in een innige kus. De rest mag je erbij verzinnen. Spannend? Nee, niet echt: uiteindelijk krijgen ze elkaar toch wel. En die zoen waarbij zij diep zucht en hij in haar keel gromt, dat weten we wel. Hoe maak je zo’n erotische scene dan wel spannend?

Eerst even het verschil tussen een seks-scene en een erotische scene. Een seks-scene is vooral grof en benoemd alle geslachtsdelen bij naam. Zo’n scene is ook bijna alleen maar bedoeld om je te shockeren of om je op te winden. Eventuele emoties zijn voor seksueel en zullen geen subtiele gevoelens als liefde en verlangen bevatten, maar vooral lust en geilheid. Een seks-scene is vooral plat.
Een erotische scene is heel anders opgebouwd. Waar het bij de seks-scene vooral om een vluggertje gaat, gaat het om de erotische scene vooral over het gevoel en de opbouw naar de uiteindelijke daad. Soms wordt de daad niet eens beschreven. Natuurlijk mag je als lezer wel opgewonden raken van de scene, maar het gaat vooral om verdieping van de relatie tussen twee (of meer) van je personages.

Hoe schrijf je een erotische scene?

Dat is de vraag: je wil vooral niet plat of lachwekkend zijn in dit stuk van je verhaal. Daarom zijn de volgende zaken belangrijk:

 1. Realiseer je dat de relatie tussen jou als schrijver en je lezer licht verandert. Je probeert je lezer namelijk op te winden met jouw woorden. Jouw woorden moeten een dus een gevoel en een ritme oproepen waar de lezer misschien rode oortjes van krijgt.
 2. De toon van de verteller van de scene is van belang. Bedenk je eens dat Maarten van Rossem vertelt over het hebben van seks. Daar word ik niet echt opgewonden van, moet ik je eerlijk bekennen.
 3. Verlies je ook niet in beschrijvingen. Een beschrijving van wiens been waar ligt, is veel minder interessant dan het gevoel van zijn handen op jouw heupen of hoe hij zijn handen in je haar wikkelt of hoe hij je heupen ondersteunt op het moment dat… Ik dwaal af. Dat brengt me bij het volgende punt.
 4. De auteur hoeft de seksuele handelingen waarover hij (of zij) schrijft niet zelf te hebben uitgevoerd om de scene te kunnen schrijven. Ik denk dat schrijvers over het algemeen voldoende fantasie hebben om het te kunnen verzinnen.
 5. Zorg dat je vrouwvriendelijk blijft. Sommige mannelijke schrijvers laten vrouwen dingen doen in hun verhalen die zij misschien leuk zouden vinden, maar het vrouwelijk genot blijft dan ver achter. Hier ga ik nog even op door.

De aantrekkelijke vrouw

Het beeld van de aantrekkelijke vrouw in verhalen is over het algemeen zeer hardnekkig. Ze is altijd zo mooi dat ze onbereikbaar is, over het algemeen zeer bereidwillig tot seks met de hoofdpersoon meestal om hem te manipuleren en stiekem wordt ze gedwongen om zich zo te gedragen. Deze vrouw heeft maar twee mogelijkheden in het verhaal: ze wordt gered door de hoofdpersoon of ze sterft een gruwelijke dood of allebei.
Ben je een mannelijke auteur dan is het een goed idee om eens met vrouwen te praten over dit beeld van vrouwen in boeken. We zijn echt niet allemaal achterbakse kenaus op een bezemsteel die mannen proberen te versieren voor hun eigen gewin of genot. Het wordt dus hoog tijd dat vrouwen in sommige genres een andere rol gaan krijgen, wat mij betreft.

Oefenen, oefenen, oefenen

Wil je een goede erotische scene schrijven, dan is het belangrijk dat je blijft oefenen. Je kunt een aantal stappen doorlopen om een goede scene te schrijven. Deze stappen helpen je om een goede scene te schrijven:

 1. Begin met de platte seks-scene. Schrijf de scene zonder opsmuk, geen details en noem alles bij naam.
 2. Voeg de personages toe aan de scene. Maak ze specifiek en geef ze een gezicht.
 3. Voeg een plaats toe aan de daad. Waar speelt het zich af?
 4. Leg uit aan jezelf waarom de personages seks hebben. Welke intentie heb jij als schrijver met deze scene?
 5. Voeg wat unieke details toe. Bijvoorbeeld een moedervlek op een been of andere speelse details.
 6. Wat ging er vooraf aan de seks (beter bekend als het voorspel)? Is het een gepassioneerde goedmaker of juist een herontdekking van de liefde?
 7. Schrijf nu de ultieme erotische scene. Laat alle emoties meedoen: schaamte, genot, overgave. Gebruik ook alle zintuigen: vooral de tastzin speelt een belangrijke rol in het liefdesspel.

En als laatste: verras je lezer. Het hoogtepunt kan een enorme afknapper zijn omdat zij per ongeluk een scheet laat of omdat hij ineens aan haar moeder moet denken. Wees niet bang om je lezer teleur te stellen door een ander einde te maken dan:
Hij gromde in haar oor: “Ik ga komen, oké?” Haar ogen vlogen open en keken nietsziend naar hem op. Ze voer weg op de golven van haar eigen schuddende orgasme waardoor ze samen als een goede harmonie klaarkwamen in een grote kluwen van lakens, dekens en ledematen. Hij nam haar in zijn armen en streelde haar wang. Ze keek hem aan: “Ik houd van je,” zuchtte ze. Ze nestelde zich in zijn armen en viel in slaap. Hij lag nog lang wakker, verloren in zijn gedachten, zijn armen beschermend om haar heen.
Wil je meer weten over hoe je een goede erotische scene schrijft? Neem dan contact met mij op.
Foto via: Unsplash

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest