Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Nachtgedachten #2: Wat is een blogger?

door | 10 februari 2016 | Bloggen, Overige | 4 reacties

blog on!

blog on! Wat is een blogger?

Foto van Elja


Wat is een blogger? Deze filosofische discussie had ik met Raymond Snijders van Vakblog. Het was niet echt een discussie, want we waren min of meer dezelfde mening toegedaan. Raymond zei het heel mooi:

Blogger is voor mij een auteur/schrijver van teksten waarbij het medium een blog is. En het medium per definitie ondergeschikt is aan het schrijverschap. Terwijl dat medium dus heel veel mogelijkheden geeft voor interactie met de lezer.

Veel mensen zijn tegenwoordig bezig met de vraag: “Hoe kan ik geld verdienen of bekendheid genereren met mijn blog, zonder al te veel moeite te hoeven doen?”

Wat is een blogger volgens mij?

Een blogger is iemand die kennis deelt via zijn website. Dit kan van alles zijn: levenslessen, een online dagboek, iets interessants over het vakgebied van de schrijver. Zoals Raymond doet over ebooks, Calibre (een programma waarmee je ebooks kunt ordenen) en andere zaken rondom het bibliotheekvak. Zoals Elja over bloggen in het algemeen. Zoals Petra over WordPress en websites. Zoals ik over de Nederlandse taal.
Ik vind kennis delen een van de belangrijkste onderdelen van mijn blog. Of, zoals een oud-collega van mij altijd zei: “You have to educate them.”
Als je mensen niets leert, dan worden ze ook niet beter. En daarom schrijf ik dus: om kennis over te dragen, om mensen dingen te leren en dat doe ik via mijn blog. Niet voor mijn bekendheid, niet omdat ik met mijn blog geld wil verdienen, maar omdat ik vind dat kennis delen het hoogste goed is.
Wat is een blogger? Een blogger deelt kennis, onderwijst, schrijft omdat het schrijven in zijn of haar bloed zit en gebruikt daarbij dus het blog als middel. Niet als doel.
Onder de noemer nachtgedachten deel ik (rare) kronkels uit mijn hoofd, dingen waar ik over nadenk en andere dingen die ik tegenkom.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

4 Reacties

 1. Elja

  Ik ben het een beetje met jullie definitie eens, maar zie bloggen niet per definitie als schrijven. Voor mij gaat het om de mogelijkheid om online informatie uit te geven, in tegenstelling tot vroeger toen het opbouwen van een bereik voorbehouden was aan uitgevers. Democratize publishing, dus. Voor mij is bloggen: je verhaal vertellen, online, op een persoonlijke manier, regelmatig, met continu actualiteit die bovenaan staat. Zoiets.

  Antwoord
  • Martha

   Wat een mooie definitie Elja, dank voor het delen!

   Antwoord
 2. Irene alias @as_ever_Irene

  Dat is inderdaad de insteek, tegenwoordig… Bloggen om kennis te delen. Ik laat me daardoor echter niet afleiden. Heb altijd wel wat te vertellen/schrijven waar een ander een stuk herkenbaarheid of troost in vindt.

  Antwoord
 3. Liesbeth

  Ja, ik voel het net zo als Elja. Wil delen wat me bezighoudt, delen hoe mooi de natuur is en hoe ik daarvan geniet, delen wat er gebeurt in mijn leven, delen hoe alles in mijn leven en dus in mijzelf verandert, delen…
  Aanvankelijk was het totaal onbelangrijk voor me of die blogjes ook werden gelezen maar nu, na drie jaar, vind ik het leuk dat er steeds meer mensen beginnen mee te lezen en zelfs reageren. Dan is het delen dus gelukt!

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Martha Pelkman (@drspee) - Nachtgedachten #2: Wat is een blogger? https://t.co/rR8l6fnuYT cc @rsnijders @elja1op1

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest