Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Onafhankelijkheid WOT deel 47

door | 22 november 2012 | Overige, WOT | 1 reactie

Onafhankelijkheid ~ 1) Autonomie 2) Toestand van vrij te zijn 3) Vrijheid 4) Zelfstandigheid 5) Zelfbestuur
Autonomie is het recht om over jezelf te beslissen. Je kunt zelf bepalen wat je gaat doen of laten. Om zelf dingen te bepalen wordt een zekere mate van zelfstandigheid verwacht, zelfstandigheid die je behoort te hebben op het moment dat je een eigen baan hebt of een eigen bedrijf.
Je onafhankelijkheid wordt een stuk minder als je afhankelijk bent van een werkgever, die in tijden van crisis vaak een stok vindt om mee te slaan. Met andere woorden: er is altijd wel een reden te verzinnen om iemand de deur te wijzen. Ook al werkt de persoon heel hard, is leerbaar, gemotiveerd en betrokken, dan nog is er wel een manier om iemand kwijt te raken.
Want hard werken is in sommige werksituaties niet genoeg, kennelijk. Of je schrijfstijl bevalt niet. Of je bent niet nauwkeurig genoeg voor de perfectionistische baas. Of je levert niet genoeg kwaliteit en dat moet wel verbeteren, want anders wordt te zijner tijd je contract niet verlengd. Maar hoe je dan die kwaliteit, schrijfstijl of nauwkeurigheid moet verbeteren, dat wordt er niet bij verteld.
Nee, dan liever een eigen bedrijf, toch?
Een eigen bedrijf runnen lijkt me prachtig: je kunt zelf bepalen of je een opdracht aanneemt of dat je hem laat gaan, hoewel dat laatste pas kan als je bedrijf goed loopt. Maar waar vind je de niche? Hoe kun je die niche dan uitbuiten en zorgen dat men jou inhuurt.
Ik zie best voordelen aan een eigen bedrijf: zelf je uren bepalen (niet meer om 6 uur je bed uit), zelf je opdrachtgevers uitzoeken en niemand boven je die vertelt wat je hoe op welke manier moet doen. Aan de andere kant geeft de zelfstandigheid, de onafhankelijkheid van een eigen bedrijf wel een hoop onzekerheid. Je moet wel zorgen dat je genoeg geld binnenkrijgt om je hoofd boven water te houden, zeker als je happy single bent.
Onafhankelijkheid: het is mooi als je het voor elkaar krijgt, maar de loonslaven zullen heel veel moeite moeten doen om iets van hun autonomie te kunnen bewaren.
Bron foto

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. carel de mari

    eigen zaak is eigen zorgen. Maar in loondienst is tegenwoordig ook niet alles. Hoe dan ook, je blijft afhankelijk, of het nu van werkgevers of opdrachtgevers is

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest