Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Twaalf schrijfmisverstanden: pas als het materiaal is verzameld

door | 02 december 2014 | Overige, Taal | 0 Reacties


Het vierde misverstand met betrekking tot het schrijven van een artikel is dat al het benodigde materiaal al aanwezig is. Dit type schrijver noemen Peter Burger en Jaap de Jong de verzamelaar.
Ik heb een tijdje terug, waarschijnlijk in maart al, vijftien bollen paarse wol gekocht om een trui te haken. Ik wilde graag een leuk patroon om dat truitje te haken, dus ik kocht een haakblad. Daar stond geen leuk patroon in, dus ik wachtte een maand en kocht een nieuw haakblad. Daar stond het leuke patroon wel in. Ik zou dus kunnen starten met het maken van die gehaakte trui. Inmiddels was het mei en bedacht ik me dat ik deze trui niet af zou krijgen voor de zomer: het was een zomertruitje. De juiste haaknaalden zijn in huis, het patroon is er, de wol is er, maar het is er niet de juiste tijd voor. Ik heb alles verzameld, maar ben nog niet aan mijn truitje gestart. Ik weet niet of ik het patroon nog zo leuk vind en ben dus op zoek naar een nieuw patroon. Dus het verzamelen gaat door. Ik heb ook de juiste knopen nog niet. Hetzelfde geldt voor teksten.

Moet je echt wachten met schrijven tot je al je materiaal hebt?

Nee, natuurlijk niet. Als ik geen wol had gehad, of geen patroon, dan had ik mijn truitje niet kunnen haken, maar met teksten kan je wel alvast beginnen aan een ruwe opzet. Zelfs als je nog niet al je materiaal bij elkaar hebt. Het is overigens voor veel onderwerpen zo goed als onmogelijk om al het materiaal bij elkaar te krijgen. Daar is zoveel over geschreven dat je een heel huis nodig hebt, of enkele terabytes, om het materiaal te kunnen herbergen.
Het verzamelen van al het materiaal heeft tot resultaat dat je tientallen pagina’s met aantekeningen hebt, een Evernote vol met links naar interessante websites, een pinterestaccount vol met plaatjes en een ijsberg waar je tegenaan vaart als je niet oppast.
Het is plezierig om informatie te verzamelen, maar het doorlezen ervan leidt tot een sneeuwbal (ja ik ga nog even door over ijs, want het was heel koud vandaag), die over je heen rolt als je niet oppast. Aan de andere kant geeft informatie je de broodnodige inspiratie (hoewel… dit komt ter sprake in misverstand nummer 8): ideeën borrelen op, pareltjes van zinnen schieten door je hoofd en alles is nog mogelijk. Een fijne periode voor het schrijven van je artikel. Maar zorg wel dat het verzamelen geen uitvlucht wordt voor het schrijven.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Martha Pelkman (@drspee) - Twaalf schrijfmisverstanden: pas als het materiaal is verzameld http://t.co/lSWvvbV62o Dat noemen we vluchtgedrag
  2. Schrijfmisverstanden: scheiden is lijden - Tekstbureau DrsPee - […] week zagen we dat je best al kon beginnen met schrijven, zelfs als je nog niet alle informatie had.…
  3. Schrijfmisverstanden: de eindredacteur lost het op - Tekstbureau DrsPeeTekstbureau DrsPee - […] de overbodige informatie […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest