Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Schurken en #50books vraag 8

door | 19 februari 2017 | 50books 2017, Overige | 6 reacties

boekenwurm heeft firstworldproblems

Ik draai de titel vanaf vandaag even om. Geleerd van Carel. Dat is makkelijker omdat ik eerst vertel over de vorige vraag en daarna pas de nieuwe vraag ga stellen. Klinkt logisch toch? De vraag van vorige week ging over schurken. En het bleek een lastige vraag, gezien de reacties op twitter en onder de vraag.

boekenwurm heeft firstworldproblemsJannie zegt dat ze dit keer helaas moet passen, omdat ze vindt dat schurken niet bij haar passen. De vraag heeft haar wel aan het denken gezet over haar voorkeuren voor types hoofdpersonen. Ik ben benieuwd naar haar ideeën daarover.
Niek heeft lang moeten nadenken over haar antwoord, maar gelukkig kwam het gisteren dan toch: ze vindt schurken die alleen maar slecht zijn (net als helden die alleen maar deugen) saai en oninteressant. En dat ben ik met haar eens. Zij noemt ook een bijzondere ‘schurk’ van schrijver Michael Moorcock: Elric of Melniboné. Een albino die afstamt van een egocentrisch ras die de meest verschrikkelijke dingen uithaalt. Juist door alle lagen die toegevoegd worden, wordt deze schurk er een om medelijden mee te hebben.
Hendrik-Jan twitterde dat hij een bijzondere schurk was tegen gekomen in de roman Kwaadschiks van A.F.Th. van der Heijden. Ik ben benieuwd wanneer hij daar een stukje over gaat schrijven. Dan kan ik dat hier nog linken.
Karin kon er ook niet veel mee. Terecht merkt zij op dat de Rode Pimpernel eigenlijk ook een schurk is, maar dat hij wetten overtreedt die fout zijn. Nu ken ik deze held/schurk niet, maar dat komt door mijn leeftijd. Ze doopt dit soort schurken om tot goededoelen schurken. Ik vind hem mooi gevonden!
Als laatste voegt Ali haar bijdrage toe. Ze heeft niet echt een favoriete schurk. Ze noemt een aantal schurken die ze is tegengekomen in de boeken die ze heeft gelezen, maar geen daarvan is haar favoriet. Ze houdt van andere soorten hoofdpersonen, legt ze uit.
Update van Hendrik-Jan.
Hendrik-Jan publiceerde zijn schurk nadat ik deze vraag al had gepubliceerd, maar zijn schurk was het wachten waard: Nico Dorlas uit Kwaadschiks. Het is een verschrikkelijke man die vreselijke dingen uithaalt en echt een enorme schurk is. En toch krijg je een beetje medelijden met hem. Klinkt spannend.

Schurken waren erg lastig dus

Dan nu maar eens een andere weg in slaan met de nieuwe #50books vraag. Ik ontdekte vandaag bij het zoeken naar een onderwerp voor deze vraag, dat Bol.com een lijst heeft gemaakt met boeken die uit gaan komen in 2017. Het zijn verschillende boeken in verschillende genres, waar je uit kunt kiezen. Het is best lastig om in te schatten welke boeken gepubliceerd gaan worden het komende jaar, zeker als je niet in die wereld zit. Dus dan is zo’n lijstje met nieuwe publicaties best handig. De vraag voor deze week:

Naar welk boek dat dit jaar (2017) uitkomt, kijk jij uit en waarom?

Als er niets voor je tussen zit, kan dat natuurlijk ook. Misschien zijn er wel andere boeken die jij zou willen lezen die dit jaar verwacht worden. Ik ben heel nieuwsgierig
Ik ben zelf erg nieuwsgierig naar de debuutroman van Alexandre Seurat Het onhandige kind. Dit gaat over een meisje van 8 dat vermist wordt en gedurende haar korte leventje stelselmatig werd mishandeld door haar ouders. Het is een verslag van de mensen die om haar heen stonden. Het meisje zelf heeft geen stem. Hij is al uit, dus ik heb het ebook maar gelijk aangeschaft.
[bol_product_links block_id=”bol_58a97f2cb94d1_selected-products” products=”9200000070999340,9200000074048856″ name=”50books” sub_id=”vraag8″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat een link naar je eigen blog achter in de reacties onder dit blog of reageer hieronder. Zo kan iedereen lezen wat jij ervan vindt. 
In 2016 was Hendrik-Jan de Wit de gastheer van de serie #50books. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door initiatiefnemer Peter Pellenaars. Zelf nam ik in 2014 de honneurs waar.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

6 Reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Boeken om naar uit te kijken: #50books vraag 8 - StukjesStukjes - […] De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest