WhatsApp
Telefoon

Spiegel ~ #WOT deel 9

door | 01 maart 2018 | WOT | 7 reacties

Een meer als een spiegel

Spiegel ~ 1) voorwerp dat beelden terugkaatst van objecten die zich ertegenover bevinden 2) (medisch) gehalte van een bepaalde stof in een vloeistof, met name in het bloed


Ik vroeg me altijd al af wat er in Pandora’s doos zat. Het verhaal is dat Pandora al het leed van de wereld in haar geheimzinnige doos meenam. Pandora was een geschenk van de goden aan Epimetheus. Deze man, wiens naam ‘de achternadenkende’ betekende, was een broer van Prometheus. Prometheus was degene die het vuur van Zeus pikte en het aan de mensen gaf.
Pandora had een doos bij zich, waarvan de goden hadden gezegd dat zij die niet mocht openen. Maar de nieuwsgierigheid van haar en Epimetheus won het van de waarschuwing die Prometheus had gegeven. “Vertrouw nooit iets van de goden,” had hij gezegd.
Toen Epimetheus en Pandora de doos openden, vloog alle ellende van de wereld uit de doos. Toen zij die eindelijk weer wisten te sluiten, bleef de hoop achter.
Pandora was dus eigenlijk als straf bedoeld voor de mensheid, omdat ze het vuur hadden leren gebruiken. En alle ellende die daaruit voortkwam, werd over de mensheid uitgestort.

Wat bleef er achter in die doos?

De hoop. Maar hoe ziet die er dan uit? Wat als de hoop nou een spiegel was. Dat je, als je de doos opende en erin keek, jezelf zou zien, omdat je in de spiegel keek? Wat als de mens nu de hoop van de wereld is? Hoe zouden we dan naar elkaar kijken?
Maar ja, de doos gaat niet meer open. Wat als we daarmee onszelf hebben opgesloten? Zou dat niet een enorme spiegel voor ons zijn? Dat we onszelf hebben afgesloten van de hoop?

Dat we onszelf geen spiegel meer kunnen voorhouden?

Dat zou wel troosteloos zijn zeg. Wellicht krijgen we nog eens een Pandora die ons die spiegel wel kan voorhouden.
En zeg eens eerlijk: hoe vaak kijk jij in de spiegel? Ik ben benieuwd of jij in de spiegel durft te kijken! Misschien wel in de spiegel van een spiegelglad wateroppervlak. Schrijf je mee?
Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014.
Plaatje: unsplash-logoLuca Bravo

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

7 Reacties

 1. Harme van Kamp

  Het verhaal van Epimetheus en Pandora heeft volgens mij dezelfde strekking als het verhaal van Adam en Eva en de boom van kennis van goed en kwaad. Uiteindelijk was het sterven van Jezus voor de mensheid de hoop die ook in de doos van Pandora is achtergebleven.
  Hoop doet leven, maar ik moet soms wel heel hard werken om nog een sprankje hoop voor de mensheid te ontdekken.

  Antwoord
  • Martha

   Ja dat klopt het is inderdaad zo’n soort verhaal: hoe kwam de slechtheid in de wereld. Ik geloof dat ze dat een oorsprongsverhaal noemen. En ik merk dat ook ik hard moet werken, maar ik wil in ieder mens gewoon echt iets goeds blijven zien en daardoor ook dat sprankje hoop vasthouden.

   Antwoord
 2. Harme van Kamp

  Ik denk overigens dat het in het huis van de foto wel een heel stuk makkelijker is om goede hoop te houden. Wat een plaatje.
  Ik hoop voor jou dat het je 2e huis is.

  Antwoord
  • Martha

   O ik zou wel willen! Maar helaas. Eerst maar eens proberen om een Tesla voor de deur te krijgen 😉

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest