Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Spreekwoord 17: als een dief in de nacht

door | 08 mei 2018 | Spreekwoorden 2018 | 0 Reacties

Als een dief in de nacht, niet in deze Hebreeuwse tekst denk ik

“Als een dief in de nacht vertrok hij uit de echtelijke sponde om zijn minnares in de kamer ernaast te bezoeken.” Het klinkt als het begin van een roman, spannende thriller of een horrorboek, maar het spreekwoord komt toch echt uit de bijbel. In het boek 1 Tessalonicenzen 5:2 komt deze zegswijze voor: Want gij weet zelven zeer wel, dat de dag des Heeren alzo zal komen, gelijk een dief in den nacht.

‘Als een dief in de nacht’, is dus iets onverwachts, waar je wel op voorbereid moet zijn. Het is een aankondiging van een bezoek dat zonder voortekenen zal plaatsvinden. Het kan dus de terugkeer van Jezus zijn, maar ook de dag van het Laatste Oordeel. Of een onverwacht bezoek van familie, vrienden of inbreker.

De geschiedenis van 1 Tessalonicenzen

1 Tessalonicenzen is de eerste brief van de apostel Paulus aan de inwoners van Tessalonica waarin hij duidelijk maakte hoe de terugkeer van Christus gezien moest worden, omdat daarover nogal wat misverstanden bestonden. Het gaat erom dat de terugkeer van Christus onverwacht zou gebeuren, dat men zich steeds voorbereid moest houden om de terugkeer te verwachten.
De brief is geschreven rond 50 na Christus en het oudst bewaarde christelijke geschrift. Paulus probeerde hiermee de Tessalonicenzen te instrueren in het zuiver christelijke leven, zoals God wilde dat het leven geleefd moest worden. Het is een van de boeken die onderdeel uitmaakt van het Nieuwe Testament.

Als een dief in de nacht

Het klinkt niet echt positief. Ik zie het spreekwoord echter als een waarschuwing: wees op je hoede voor het onverwachte. Als je voorbereid bent, dan kun je in ieder geval adequaat reageren.
Spreekwoorden zijn de kers op de taart van de Nederlandse taal, de krenten in de pap, zogezegd. Iedere week wil ik een spreekwoord behandelen. Voel je vrij om een spreekwoord aan te dragen als je wil weten waar het vandaan komt. Dan ga ik op onderzoek. Bekijk alle spreekwoorden.
Plaatje: unsplash-logoTanner Mardis

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest