Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Spreekwoord 36: schaduw

door | 08 september 2017 | Spreekwoorden 2017 | 1 reactie

Over je schaduw heen stappen

“Hij moet over zijn eigen schaduw durven stappen,” zei de minister-president. Over je eigen schaduw heen stappen, dat is een bijzonder concept. Er lastig, want je schaduw stapt natuurlijk met je mee. Maar een nieuw spreekwoord was geboren. De politiek is zo vaak verantwoordelijk voor het verrijken van de taal, dat je ze bijna zou geloven. Bijna.

Want de politiek kan haar schaduw goed vooruitwerpen. Om de een of andere reden vind ik het behoorlijk onheilspellend als zij nieuwe maatregelen aankondigen. Nu weer met het verhogen van het eigen risico: door mijn astma en mijn allergieën ben ik genoodzaakt medicijnen te gebruiken. Ik zit dus altijd aan mijn eigen risico. Dan is het geen eigen risico meer, maar gewoon een extra kostenpost voor mij. Zonder enige compensatie. Want die zorgtoeslag is ook niet toereikend.
Maar dit terzijde.
Ik vond een mooi Fries spreekwoord: gjin ljocht sa skel of der is skaad by. Vertaling: er is geen licht zo fel of er is schaduw bij. Oftewel tussen alle goede dingen die gebeuren, zitten ook slechte dingen. Dat is natuurlijk zo. Zonder licht geen schaduw. Je hebt licht nodig om de schaduwen te zien. En als die schaduwen er niet waren, kun je ook het licht niet zien. Kortom, ze hebben elkaar gewoon echt nodig.
En ook een Antwerps dialect, het Ransts, heeft een interessant gezegde: die heur voeten steun ok in de loemer. Loemer komt hier van het oude woord lommer. Denk maar aan een lommerrijke omgeving, een schaduwrijke omgeving. En wat dat betekent? Haar voeten staan in de schaduw. Kun je de betekenis raden?
Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.
Plaatje: Martino Pietropoli

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. Carel

    Er is niets mis met schaduw

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest