WhatsApp
Telefoon

Spreekwoord 8 – de kat de bel aanbinden

door | 20 februari 2018 | Spreekwoorden 2018 | 0 Reacties

de kat de bel aanbinden

De kat de bel aanbinden wil zeggen dat je iets moeilijks of gevaarlijks gaat doen zodat er verandering komt in een situatie. Dit spreekwoord is verbonden met een fabel van Aesopus over een kat en een familie muizen.

Aesopus was een beroemde fabelschrijver uit de Griekse oudheid. De dieren in zijn verhalen gedragen zich als mensen. In navolging van Aesopus werd in de Middeleeuwen een reeks fabels geschreven door ene Esopet.
In 1703 werden de fabels van Aesopus voor het eerst in zijn geheel uitgegeven. We kennen nog een aantal andere fabelschrijvers. De fabels van de Romeinse dichter Phaedrus en de Franse dichter Jean de la Fontaine zijn voor het grootste gedeelte gebaseerd op de verhalen van Aesopus. De Russische Ivan Krylov bewerkte in de negentiende eeuw de fabels en werd daar uiteindelijk heel beroemd mee.

Het verhaal van de kat de bel aanbinden

Dit spreekwoord is gebaseerd op het verhaal van een kat en een aantal muizen. Het gaat om dit verhaal:
“Een Kat viel de Muizen voortdurend lastig en had al velen van hen opgegeten. De Muizen waren bang en durfden bijna niet meer uit hun holletje te komen om eten te zoeken. Daarom kwamen ze bij elkaar en zochten een manier om van de Kat verlost te raken. Maar geen van de Muizen had een goed idee. Daarop zei een Muis:
“Het zou al een vooruitgang zijn indien we zouden weten wanneer de Kat in de buurt is.”
Ze dachten na en maakten een paar plannen. Maar geen enkel plan was goed genoeg.
Daarop stond een heel jong Muisje recht en zei:
“Ik heb een heel eenvoudig plan dat zeker zal werken. Al wat we moeten doen is een bel vastbinden aan de nek van de Kat. Wanneer ze dan langskomt zullen we de bel horen en kunnen we ons verstoppen.”
Alle Muizen vonden dit een heel slim plan en waren verwonderd dat ze er zelf niet aan gedacht hadden. Ze begonnen te roepen en te dansen van plezier. Maar toen stond een oude Muis recht en zei:
“Ik moet zeggen dat het plan van de jonge Muis slim bedacht is. Maar ik stel jullie de vraag: Wie gaat de kat de bel aanbinden?”
Zeggen hoe iets moet gebeuren is een ding, het echt doen is iets helemaal anders.”
Bij een fabel zit altijd een moraal. Je kunt wel goede plannen hebben, maar ze moeten ook worden uitgevoerd.
Spreekwoorden zijn de kers op de taart van de Nederlandse taal, de krenten in de pap, zogezegd. Iedere week wil ik een spreekwoord behandelen. Voel je vrij om een spreekwoord aan te dragen als je wil weten waar het vandaan komt. Dan ga ik op onderzoek. Bekijk alle spreekwoorden.
Plaatje: unsplash-logoAK¥N Cakiner

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest