Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

4 tips voor je eindexamen

door | 10 mei 2016 | Overige, School | 0 Reacties


Veel scholieren beginnen binnenkort met hun eindexamen. Dat is een spannende tijd. Vanuit mijn ervaring als docent Nederlands heb ik hier een lijstje gemaakt met praktische tips om je eindexamen te overleven.
Omdat ik een talendocent ben, kan ik alleen tips geven op het gebied van de talen en een aantal zaakvakken.

Hoe overleef ik mijn eindexamen?

Tip 1: Lees!

Ten eerste: wees niet eigenwijs en lees eerst de hele tekst voor je aan de vragen begint. Zo krijg je een beter overzicht van de tekst en snap je de vragen beter. Dat is namelijk van groot belang: begrijpen wat er gevraagd wordt.
Heel vaak zijn de antwoorden fout omdat de vraag niet goed genoeg gelezen wordt. Vraag jezelf af: wat willen ze nu precies van mij weten? En lees je antwoord na: heb ik echt antwoord gegeven op de vraag? Bij de talen en de zaakvakken zoals geschiedenis, aardrijkskunde en economie is dat van het allergrootste belang: een lang antwoord is niet altijd een goed antwoord.
Bij vakken als wiskunde A is het ook belangrijk om te lezen: wat is de vraag, welke gegevens heb ik daarvoor nodig en welke berekening helpt mij om het juiste antwoord te geven.

Tip 2: Onderstreep!

Zeker bij vakken waarbij je moet tekst verklaren, de talen dus, is het belangrijk om te zien welke signaalwoorden er in de tekst staan. Vooral bij Nederlands is het van belang dat je weet welke tekstverbanden er zijn. Onderstreep dus de signaalwoorden in de teksten. Je mag onderstrepen op je examenopgaven. Die hoef je niet meer in te leveren.
Bij de andere talen gaat het voornamelijk om je woordenschat: ken je genoeg woorden om de tekst te begrijpen? Zoek alleen de woorden op die je echt niet weet en verspil geen kostbare tijd als je een woord wel zou kunnen weten uit de context van het verhaal.
Let bij Duits bijvoorbeeld ook op de naamvallen: welke man bijt welke hond?

Tip 3: Brief!

Als je een brief moet schrijven, gebruik dan zoveel mogelijk stukjes zin uit de tekst van de advertentie (als het een advertentie is). Kijk naar de punten die je in de brief moet noemen en nummer ze. Zet de nummers bij de stukjes tekst uit de advertentie.
Als het geen advertentie is, maar een inleiding, zoek dan voor jezelf de woorden op die je niet weet en schrijf die onderaan de pagina van het examen. Nummer ook weer de punten die in je brief moeten voorkomen en bedenk hoe je de zinnen gaat formuleren. Bedenk welke werkwoordsvorm bij de zin hoort. Let op al te letterlijk vertaalde zinnen in het Engels: de woordvolgorde is anders dan de Nederlandse.

Tip 4: blijf kalm en sla over!

Als je even niet uit een vraag komt, sla deze dan gerust even over. Zet een duidelijke aantekening, bijvoorbeeld een sterretje, in de kantlijn van de vragen en kom daar later op terug. Als je te lang op een antwoord blijft broeden, dan houd je geen tijd meer over voor je andere vragen. Sla voldoende regels over op je antwoordpapier bij open vragen.
Veel succes met het komende eindexamen!

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest