Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Wat is obesitas?

door | 26 juli 2013 | Gastric Bypass, Overige | 9 reacties

Obesitas – (medisch) het hebben van ernstig overgewicht; vetzucht
En ik wil hier nog aan toevoegen: chronische ziekte. Want obesitas is een chronische ziekte. Vandaag leerde ik ook waarom. Als je obees bent en je wil ervanaf, dan zul je de hele rest van je leven op je levensstijl moeten letten. Je moet genoeg bewegen, gezond eten en je goed voorbereiden op de verandering in je levensstijl.

Er zijn flink wat vooroordelen over obesitas

dieet, obesitas

Dit gaat er gebeuren: gastric bypass bron


Iemand die obesitas heeft, wordt vaak aangekeken als hij of zij zijn allereerste softijsje eet op een snikhete dag. “Nou ik snap wel waarom die zo dik is.” Obesitas is niet altijd een gevolg van teveel eten. Soms is het een combinatie van factoren, waarbij teveel eten natuurlijk ook een rol speelt. Het kan genetisch bepaald zijn en een kwestie van te weinig bewegen. Ook met betrekking tot je voedselkeuze: je kunt heel gezond eten maar teveel of te eenzijdig of ongezond en weinig. Ook van te weinig eten kun je namelijk aankomen: je lichaam houdt dan alles vast wat het binnenkrijgt, alsof het zich klaarmaakt voor barre tijden. En daar kom je dus van aan. Zo kun je dus van water al dik worden.
Iemand met obesitas is vaak vies, een vreetzak of kan niets en stinkt. In de bus gaat niemand naast je zitten, want dan zitten ze te krap. Op school word je als laatste gekozen voor de teams als er spelletjes gedaan worden en eigenlijk wil niemand bevriend met je zijn, omdat ze bang zijn dat obesitas afgeeft of besmettelijk is of zo. Geloof me: obesitas is niet besmettelijk en hé wij zijn ook mensen. Misschien kunnen we fysiek wat minder, maar met onze hersens is niets mis.

Zo’n operatie is makkelijk

Je maag wordt verkleind en je kunt minder eten. Lekker makkelijk: je hoeft er amper iets voor te doen.
Nee dus. De operatie zorgt slechts voor 20% van het afvallen. De rest moet ik zelf doen. Die 80% bestaat uit het veranderen van mijn levensstijl, van mijn gedrag. Het gaat om keuzes maken. Ik mag namelijk alles nog eten, maar wat ga ik eten? Kies ik voor een liga of neem ik een handje pinda’s? En wat doe ik als ik straks jarig ben: ga ik voor een stukje taart of hou ik me in en kan ik dan ‘s middags wel wat chipjes nemen. Of kies ik voor de gezonde opties, zelfs op mijn verjaardag, en eet ik een tomaatje of komkommertje? Ik moet het zelf doen.
En wat als ik dumping krijg van iets wat ik ontzettend lekker vind? Ga ik dat dan nog eten en neem ik de dumping voor lief of ga ik dat dan niet meer eten om dumping te voorkomen? Dumping is het verschijnsel dat optreedt als ik straks na mijn operatie iets eet dat te vet is of teveel suiker bevat of als ik te snel heb gegeten. Het voedsel zakt dan in een keer door mijn maag naar mijn dunne darm en daar kan ik van gaan zweten of trillen of duizelig worden of zelfs hartkloppingen van krijgen.
Nee, zo’n operatie is niet een makkelijke optie. Ik moet het uiteindelijk helemaal zelf doen na de operatie, met mijn eigen wilskracht en doorzettingsvermogen zorgen dat ik afval en mijn nieuwe levensstijl ga volhouden. Maar hoe dan ook: ik blijf een obesitas-patiënt.
Dus.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

9 Reacties

 1. Carel

  Ik ken hier ook een obesitaspatiënte die deze operatie ondergaan heeft. Dat was en is zeker geen eenvoudige oplossing. Sterkte wens ik je en zorg dat je sterk bent!

  Antwoord
 2. Charlotte

  Ik zie je plaatje van de obesitaskliniek. In 2008 ging ik daar heen. Heeft toen engiszins geholpen, maar voor mij was het programma vooral te kort.
  Een operatie heb ik nooit overwogen. Eigenlijk om wat jij hierboven zegt: je moet het zelf doen. Als ik het toch al zelf moet doen, waarom de operatie dan nog? Later bleek overigens dat mijn obesitas net niet erg genoeg was om een gedeeltelijke vergoeding van de zorgverzekeraar te krijgen.
  Je hebt trouwens gelijk dat het aan meerdere factoren ligt. Genetisch, sociaal/psychisch, verkeerd eten, te weinig bewegen.
  Het lastige is dan nog: de kennis is er op een gegeven moment wel. Maar dan moet je het ook nog doen. En niet meer terugvallen in oude patronen.
  Heel veel succes met de operatie en alles daarna. Goed te horen dat je bewust bent van wat je gaat doen. Volgens mij is dat de grootste stap en dus ook de belangrijkste stap naar succes.

  Antwoord
 3. Liesbeth

  Na een leven vol diëten (vroeger was het jojo-effect nog niet bekend) denk ik te weten hoe moeilijk het is om dit te gaan doen. Het is een dappere beslissing, je weet wat de valkuilen zijn dus je gaat het vast redden.
  Heel veel succes!

  Antwoord
  • Martha

   Ja die jojo ken ik ook. Ik hoop het inderdaad te redden ik zie het als een soort laatste kans om van mijn overgewicht af te komen

   Antwoord
 4. Mary Sjabbens

  Het lijkt me geen makkelijke operatie en wat ik lees ben je er daarna nog lang niet. Ik denk echter dat het met je wilskracht wel goed zit en dat je de lange weg graag wil volgen. Heel veel succes Martha!

  Antwoord
 5. Cin

  Van dichtbij zie ik de gevolgen van obesitas op zowel geestelijk als lichamelijk gebied. En dat zijn ernstige gevolgen. Nu is een operatie zeker geen sinecure maar ik hoop dat het een hulpmiddel kan zijn om je doelen te bereiken. Heel veel succes!

  Antwoord
 6. Jeff Smoor

  Wat veel mensen fout doen bij afvallen is hetvolgende:
  1) uit je werk komen, eten en dan cardiotraining (vetverbranding) gaan doen.
  Je verbrandt nu het eten dat je net gegeten hebt. Opbrengst om af te vallen = 0%
  2) niet of te weinig eten en dan kracht training gaan doen. Je hebt geen brandstof en vernielt je spieren.
  3) Combinatie van bovenstaand (meestvoorkomend). Eten, en dan cardio (want daar warmen je spieren zo lekker van op) maar in werkelijk heid verbrandt je je eten en vervolgens ff je spieren trainen (lees om zeep helpen)
  Advies: beginners:
  Zondag:cardio
  Maandag:rust
  Dinsdag:cardio
  Woensdag: rust
  Donderdag:krachttraining
  Vrijdag:rust
  Zaterdag:cardio
  Advies: medium
  Zondag:cardio
  Maandag:rust
  Dinsdag:krachttraining
  Woensdag: rust
  Donderdag:cardio
  Vrijdag:rust
  Zaterdag:krachttraining
  Advies:superresults
  Zondag:cardio
  Maandag:krachttraining
  Dinsdag:cardio
  Woensdag: krachttraining
  Donderdag:cardio
  Vrijdag:krachttraining
  Zaterdag:rust, lekker shoppen voor nieuwe kleding. Die heb je nodig en zijn de beste beloning om vol te houden
  Eten op rustdagen: normaal, gezond eten, schijf van 5. Met mate natuurlijk. Liefst kleinere portie dan normaal.
  Eten op cardio dagen: ontbijten, lunch en ‘s avonds pas eten na je training. Fruit, salades, kip,vis, rijst. Geen banaan. Drinken water!
  Eten op krachttrainingsdagen: ontbijten, lunchen, stevig diner (pasta, aardappels, groente, vlees etc.en dan krachttraining, gevolgd door een eiwitshake en/of ei. (Eigeel weggooien) Ook een banaantje op deze dag is goed voor je.
  Nooit: patat, pizza,gebak,koek,chips, snoep, chocolade en ander junkfood(ook geen light producten). Frisdrank, fruitsap uit een pak(suiker). Zelfs geen spa met een vleugje fruit. Klinkt hard maar is wel het beste.
  Neem van wat je normaal eet ook eens de helft. Gebruik een calorieën teller. Blijf onder de 1800 Kcal (in de volksmond gewoon caloriën genoemd.
  Stap minder in je auto. Ga lopen op je werk in je pauze( frisse lucht is goed voor je)
  Verlaag je niet tot Sonja Bakker, Atkins of wat dan ook. (Hoewel Sonja wel goede en lekkere maaltijden heeft, maar die moet je dan wel gebruiken op de juiste trainingsdag)
  Neem een kan water en gooi daar schijfjes fruit in voor de smaak (citroen, sinasappel, kiwi, appel)
  Vraag een gezondlevende vriend of sportinstructeur om hulp, aanmoediging bij trainen.
  Zodat je aangemoedigd wordt om meer te doen dan je denkt dat je aankan. Die je troost als je steun nodig hebt etc. Bellen mag ook. Praat veel, dan verbrand je ook calorieën en stop daarbij vooral geen troosteten in je mond.
  En denk altijd: Ware schoonheid zit van binnen, en het is extra fijn als je die ook aan de buitenkant kan uitstralen.
  Wat betreft de gastric bypass:
  Dit is natuurlijk ook een fantastisch maar drastisch middel om af te vallen.
  Kan goed gaan, maar pas op dat het stukje maag dat gebruikt wordt niet te zwaar belast wordt door teveel en ongezond eten. Het is en blijft een medische ingreep en kan ook heel erg slecht aflopen.
  Jeff Smoor
  Sportinstructeur en pathologist assistant

  Antwoord
 7. Jeff Smoor

  Pas op met Amerikaanse afvalprogramma’s. Deze zijn bv gebasseerd op dikke amerikanen die een heel anderveetpatroon hebben. Door armoede eten zij meer junkfood. De porties zijn daar veel groter dan hier. Als je bv. Het menu zie dat geleverd wordt bij de Tae bo dvd’s van Billy Banks, dan zie je maaltijden a la Mc Donald, Burger King en Spare ribs voorbij komen om af te vallen. Dat is dan zogenaamd 1/3 van ‘normaal’. Als wij dat zouden eten komen we juist aan!
  Jeff Smoor

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Martha (@drspee) - Lekker makkelijk: je krijgt een operatie en je valt vanzelf af http://t.co/vQZ5VaxsVl Vooroordelen over obesitas en #gastricbypass

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest