Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

WOT deel 14: stem

door | 07 april 2016 | Overige, WOT | 4 reacties


Stem ~ 1) Alt 2) Communicatiemiddel 3) Electorale mening 4) Electoraal geluid (crypt.) 5) Geluid 6) Geluid dat in de bus komt (crypt.) 7) Invloed 8) Inspraak 9) Kiesstem 10) Keel 11) Klank 12) Kol 13) Menselijk geluid 14) Meningsuiting 15) Medezeggenschap 16) Mening 17) Orgelregister 18) Oordeel 19) Register op een orgel 20) Register van een orgel


Ik ben niet snel geneigd om iets te zeggen op mijn blog over politiek. Ik houd niet echt van politiek en al helemaal niet als het woord vriendjes ervoor staat. Maar in dit geval maak ik even een uitzondering.
Gisteren liet ik mijn stem horen in het referendum. Het doet er even niet toe wat ik heb gestemd. Het gaat mij nu puur om het stemmen zelf. En daarom begin ik even met een klein lesje geschiedenis.

De stem van het volk

In 1848 heeft Thorbecke de eerste grondwet geschreven. Het kostte hem niet zoveel moeite om deze goedgekeurd te krijgen door de toenmalige koning Willem II. Deze koning had namelijk de commissie tot herziening van de grondwet ingesteld. Erger was zijn zoon Willem III. Die was helemaal niet blij dat hij macht moest inleveren:

“De koning had een diepgewortelde, principiële afkeer van Thorbecke en zijn kabinet, dat hij associeerde met staatsgevaarlijke, revolutionaire nieuwlichterij” – “Het lijdt geen enkele twijfel dat Willem III gedurende heel de periode van dit ministerie-Thorbecke heeft uitgezien naar een goede gelegenheid om zich van hem en zijn kabinet te ontdoen.” J.C. Boogman, Rondom 1848, blz.94 en 97. bron

Voor 1887 mochten alleen mannen stemmen die voldoende belastbaar inkomen hadden. Dat noemde men het censuskiesrecht.
In 1887 werden eisen gesteld aan het kiesrecht: volwassen mannen die konden lezen en schrijven en niet afhankelijk waren van de armenzorg mochten stemmen. Pas in 1917 kregen alle mannen stemrecht.
Tegelijkertijd met het actief kiesrecht voor mannen, kregen vrouwen passief kiesrecht. Vrouwen hadden dus het recht om gekozen te worden. Ze mochten zelf echter nog niet stemmen. Pas in 1919 kregen vrouwen actief kiesrecht. Toen mochten zij zelf ook stemmen.
Omdat het kiesrecht voor vrouwen dus nog geen honderd jaar oud is, vind ik dat ik niet alleen het recht heb om te stemmen, maar ook de morele plicht en daarom ben ik gaan stemmen gisteren.
Ik vraag me nu wel af: wat doe jij met je stem? Heb jij gestemd? Of ben jij zelf goed bij stem en heb je een mooi liedje gezongen? Ik ben benieuwd naar jouw associatie met het woord stem. Dus laat je stem horen via je eigen blog of hier in de reacties.
#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat hier een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

4 Reacties

  1. Stephan

    Is de vrije zaterdag onze hoogste democratische verworvenheid? Ik denk het niet, maar ik stemde wel voor. Kent Oekraïne eigenlijk zo’n vrije zaterdag? Geen idee, maar ik heb gisteren wel mijn burgerplicht gedaan.
    http://blog.stephankoopmans.nl/wot-14-stem

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. #WOT deel 14: stem - MightyMusings - […] De #WOT is bedacht door Karin Ramaker. Daarna is het door moi overgenomen, vervolgens Hendrik-Jan de Wit en nu…
  2. Stem: #WOT deel 14 - StukjesStukjes - […] Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest