Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 15: MevrouwTJE

door | 10 april 2014 | Overige, WOT | 9 reacties

mevrouwtje bonje

MevrouwTJE ~ voorbeeld van een verkleinwoord dat men vaak gebruikt

mevrouwtje bonjeMijn nekharen ging recht overeind staan bij dit woord. Het is zo denigrerend! Ik denk gelijk aan mannen die het nodig vinden om te laten zien dat zij het beter weten. “Komt u maar mee, mevrouwtje.” Of: “Dat zullen we wel even fixen, mevrouwtje.” Brrr. Ik word er helemaal eng van.
Ooit liet ik op Twitter weten tijdens blogpraat, dat ik graag een eigen bedrijfje wilde beginnen. Elja riep: “Hè nee Martha, niet jij ook al!” Ik begreep niet goed waar ze het over had, maar ze legde uit, dat ze allergisch was voor het verkleinwoord. Want hoe wil je groeien als je zelf je bedrijf klein noemt. Dat snap ik wel. Ooit las ik een onderzoek waaruit bleek dat vrouwen vaak verkleinwoorden gebruiken: bedrijfje, collegaatje, vriendinnetje. Ik betrap mezelf er vaak op dat ik het ook doe. Maar probeer er maar eens vanaf te komen als je vindt dat het allemaal zo lief klinkt.

Toch krijg ik de kriebels als ik aangesproken wordt met mevrouwtje.

Gelukkig gebeurt het niet vaak, maar ik weet wel dat ik er zeker tegenin zal gaan als het me gebeurt, meneerTJE. Ik word dan mevrouwtje Bonje! Hoewel dat misschien wel meer dan assertief, zo niet agressief, zal overkomen. Maar sorry hoor, mevrouwtje is echt een jeukwoord.
Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, plog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden terugvinden, check hier!

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

9 Reacties

 1. Cin

  inderdaad een enorm jeukwoord. En we hadden zelfs dezelfde beeldassociatie 🙂

  Antwoord
 2. Jolka

  .. nee, dat vind ik geen jeukwoord.
  ‘Centjes’. Van dat woord gaat er bij mij van alles kriebelen.

  Antwoord
  • Martha

   Die is ook heel naar! Vooral als je het hoort van mensen die er absoluut niet op hoeven te letten.

   Antwoord
 3. Astrid

  Bedrijfje – dat vind ik echt vreselijk als mensen dat tegen mij zeggen ´O ja, jij hebt een eigen bedrijfje.´ Brrr… Misschien nog wel erger dan mevrouwtje – het is een nek aan nek race wat mij betreft.

  Antwoord
  • Martha

   Verkleinwoorden blijven vervelend. Wat wel leuk is: jij hebt zojuist de 2000e reactie op mijn site gezet! Supergaaf!

   Antwoord
 4. Anna

  Een blogstukje waar ik me helemaal kan in vinden… mevrouwtje… grrr… Ik krijg het er trouwens van als mensen, om niet te zeggen collega’s, de oudere generatie waar ze hulp bij gaan verlenen aanspreken met hun voornaam in verkleinwoord. Komaan zeg, je bent toch niet tegen een kleuter bezig.

  Antwoord
 5. Elja

  🙂 brrr. Mevrouwtje mag wat mij betreft alleen als respectvolle en liefdevolle aanduiding van een dame met kleine proporties. Maar dat is zelden de insteek. We zouden het eens moeten Googlen, net als in die reclame weet je wel?

  Antwoord
  • Martha

   Ik weet even niet precies welke reclame. Kun je vertellen welke je bedoelt? Ik kijk niet zoveel tv meer.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest