WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 23: succes

door | 09 juni 2016 | Overige, WOT | 6 reacties

Succes op het EK in Denemarken

Succes ~ 1) Aftrek 2) Bestseller 3) Bijval 4) Bereikte 5) Carrière 6) Furore 7) Goede afloop 8) Gelukkige afloop 9) Goede uitslag 10) Geluk 11) Hit 12) Kasstuk 13) Klapper 14) Kraker 15) Knaller 16) Opgang 17) Reüssite 18) Resultaat 19) Schlager 20) Succesnummer 21) Successtuk 22) Topper 23) Treffer 24) Triomf 25) Voorspoedigheid 26) Victorie 27) Voorspoed


Succes op het EK in DenemarkenSucces met je eindexamen!
Succes met je sollicitatiegesprek!
Succes met…
Bij alles wensen we elkaar succes. Een goede of gelukkige afloop. Maar ik begon na te denken. Dat doe ik vaker, maar nu over het woordje succes. En ik vroeg me af:

Wat betekent succes eigenlijk?

Het blijkt afkomstig uit het Latijn: succedere. Dat zoveel betekent als lukken of slagen. Om te slagen of te lukken, moet je dus succes hebben. Maar hoe krijg je dat dan? Dat kan eigenlijk alleen maar als je je best doet.
Op het EK in Denemarken deed ik mijn best. Ik had niets verwacht. Ik werd derde. Voor sommige mensen is dat niet genoeg, maar voor mij was het brons goud. De grootste overwinning.
En eerlijk gezegd: ik vind het helemaal niet belangrijk of je succes hebt. Het is natuurlijk wel mooi meegenomen, maar ik vind het belangrijker dat je je best doet en dat je er niet met de pet naar gooit. Ik wens leerlingen dus geen succes meer. Ik zeg alleen nog maar ‘Zet ‘m op!’ of ‘Doe je best!’
Het schijnt zelfs dat de succeswens slecht is voor kinderen. Dat las ik in het NRC vorig jaar:

Faalangst is een van deze overgebleven angsten, die voornamelijk leerlingen in het voortgezet onderwijs treft. Het besef van het móeten presteren met het oog op een welvarende toekomst, dringt zich op in verreweg de meeste puberhoofden. Daarnaast is dankzij een existentiële familiedynamiek tevens de onbegrensde loyaliteit naar de ouders in volle glorie aanwezig. Een combinatie van fatalistische gedachten die kan zorgen voor een neerwaartse spiraal, juist daar waar men zit te wachten op erkenning in de vorm van voldoende resultaten.

Het gaat hier om de oerangsten die overgebleven zijn uit de prehistorie, toen we moesten vluchten of vechten om te overleven. Door een succeswens te uiten naar kinderen, geven we onze angsten over. Volgens Pascal Cuijpers.
Maar goed, ik wil eigenlijk dat leerlingen hun best doen: dat is alles wat ik van ze vraag. Ik vind dat ze succes hebben, als ze boven zichzelf uitstijgen en een keer een vijf halen in plaats van de standaard drie. Dan zijn ze geslaagd. Ze hebben namelijk echt hun best gedaan er iets van te maken. En dat is wat telt.
Maar misschien ben je dat helemaal niet met me eens. Hoe sta jij tegenover succes? Waneer ben jij succesvol? Wat zeg jij als je wil dat iemand slaagt in wat hij of zij doet? Ik lees het weer graag!
#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat hier een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

6 Reacties

  • Martha

   Dat is een fijne manier om de ochtend te beginnen: geïnspireerd 😉

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. #WOT deel 23: succes - Mighty Musings - […] Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat daar een link achter…
 2. Succes: #WOT deel 23 - StukjesStukjes - […] Toen ik bijna 25 jaar geleden in het amateurtoneel terecht kwam, maakte ik kennis met een heel leuke gewoonte,…
 3. #WOT deel 23: succes - iPIXtitude - […] Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat daar een link achter…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest