Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 24: kritiek

door | 13 juni 2014 | Overige, WOT | 1 reactie

wk brazilië, kritiek

Kritiek ~ Oud-Grieks: κριτής, krités: hij die beargumenteerd beoordeelt, analyseert, interpreteert of observeert) is het beoordelen van daden, werken, uitspraken, theorieën enzovoort. In de engere betekenis (zoals in “kritiek geven”) bedoelt men er een afkeuring mee, hoewel kritiek in het algemeen zeker niet negatief hoeft te zijn.

wk brazilië, kritiekO wat een heerlijk woord zo op de dag van de opening van het WK voetbal. Ik heb daar namelijk best wel wat kritiek op. Ik beperk me echter tot twee punten vandaag.
Om te beginnen over de manier waarop de FIFA bepaalt wat wel en niet kan rondom de stadions in het land waar het WK gehouden wordt. In principe betekent dit, dat grote merken als Coca Cola, Adidas en nog zo wat commerciële grootmachten bepalen welke reclameuitingen er geplaatst worden in een straal van een paar kilometer rondom een stadion. De kleinere middenstand, die hoopt dat zij er wat mee verdient, moet reclameborden die niet bij de sponsors van de FIFA horen, verwijderen uit het straatbeeld. Mijn kritiek is dat de grote bedrijven er rijk van worden, dat de FIFA er rijk van wordt en dat ene Sepp Blatter er rijk van wordt. Hun goed recht, maar deel dat ook met de plaatselijke winkeliers.
Dat gebeurt toch ook: een deel van de inkomsten wordt gestoken in het plaatsen van voetbalveldjes en de plaatselijke voetbalclubs, in een programma tegen racisme en een milieuprogramma om CO2-neutraal te zijn. Allemaal heel lovenswaardig, daar ligt mijn kritiek niet. Mijn kritiek ligt eerder op het gebied van de investering die gedaan wordt: in 2010 is bijvoorbeeld op Bonaire een bedrag geïnvesteerd van 500.000 euro (of dollar – dat is niet duidelijk) voor de bouw van twee voetbalveldjes met faciliteiten. Uit het financiële rapport (pdf) van 2013 blijkt dat de FIFA 1.386 miljoen dollar heeft ontvangen. Dat is bijna 1,5 miljard dollar! Die investering is slechts 0,003%. Ook in andere landen wordt geïnvesteerd in 2011, maar die heb ik niet bekeken.
Om even bij 2013 te blijven: na de aftrek van alle uitgaven is er 72 miljoen dollar over. De reserves zijn in dat jaar gegroeid naar 1432 miljoen dollar. De inkomsten uit evenementen, staat in het jaarrapport is 88% van het totaal. Als ik verder lees, zie ik dat er ‘slechts’ 183 miljoen dollar is besteed aan de goede doelen van de FIFA. Dat is 12% van de inkomsten. De rest gaat naar voetbalwedstrijden die de FIFA organiseert en operationele kosten zoals personeel en gebouwen. Even terzijde: 32 miljoen dollar ging in 2013 naar reizen, IT en andere kosten. Mijn mening is dat er te weinig teruggegeven wordt door de FIFA voor hun goede doelen. Dan reist meneer Blatter maar eens niet businessclass naar een ander land.

Mijn andere punt van kritiek is dat alles moet wijken voor dat kl*tevoetbal.

Maar dan ook echt alles. De tv laat alleen maar voetbal zien, er zijn weinig programma’s die niet over voetbal gaan. ‘s Ochtends is er alleen maar nieuws over het Nederlands elftal dat twittert over hoe ze hun vrije tijd doorkomen, of Louis van Gaal met zijn goede been uit bed gestapt is en over Nederlanders die daar als een rariteitenkabinet over straat gaan. Mannen (en vrouwen) die hun levensgeluk laten afhangen van de winst of het verlies van dat elftal, dat daar met een inkomen dat gelijk is aan het bruto nationaal product van een klein ontwikkelingsland over het veld banjert en achter een bal aanrent alsof hun leven ervan afhangt.
Het moge duidelijk zijn, dat ik niet zoveel op heb met het WK voetbal. Hoewel, het gaat met niet zozeer om het WK voetbal, maar meer om de commercie eromheen. Ik vind het prima dat mensen proberen te verdienen aan een evenement dat zo groot is. Wat ik echter niet kan waarderen is dat de FIFA kennelijk zo machtig is dat deze organisatie alles bepaalt, tot op de milimeter nauwkeurig.
Ik realiseer me dat ik me hier niet populair mee maak, maar dat is ook niet mijn bedoeling. Ik wilde graag eens de andere kant laten zien van dit evenement en daar mijn kritiek op leveren. Zelf hink op twee gedachten: aan de ene kant hoop ik dat we winnen, zo chauvinistisch ben ik ook wel, aan de andere kant hoop ik dat we er snel uit liggen, dan is het hele circus eromheen ook weer snel klaar.
Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, plog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden terugvinden, check hier!

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. Hendrik-Jan

    Ik heb ook helemaal niks met voetbal. Van mij mogen anderen er best van houden, maar waarom ze daarmee iedereen moeten terroriseren. De televisie laat niks anders zien, op de radio alleen maar voetbal met de meest verschrikkelijke liedjes. Je vraagt je af of het misschien anders zou kunnen, maar de commerciële belangen zijn te groot.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest