WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 30: charlatan

door | 27 juli 2017 | WOT | 3 reacties

Een charlatan?

Charlatan ~ 1) Bedrieger 2) Beunhaas 3) Beunhaas (pol.) 4) Dilettant 5) Knoeier 6) Kwakzalver 7) Marktschreeuwer 8) Oliekoop 9) Oplichter 10) Opschepper 11) Praalhans 12) Windbuil 13) Wonderdoener 14) Wonderdokter 15) Zwendelaar 16) Zwervende kwakzalver


Het woord charlatan kwam afgelopen week voorbij in de nieuwsbrief van Onze Taal, waarop ik geabonneerd ben. Deze Woordpost geeft een keer in de twee weken in de zomervakantie een woord uit de actualiteit en beschrijft dat en geeft daar feiten over. In de overige weken komt de Woordpost twee keer per week.
Ik vond het een mooi woord voor een vervelend personage. Iemand die altijd uit is op eigen gewin zonder te denken aan anderen. Ze komen ook ontzettend vaak voorbij in de uitzending Opgelicht?!. Dan zie je van die dames die door een man in de luren zijn gelegd en al hun spaarcentjes zijn kwijtgeraakt.
Ik vind dat aan de ene kant heel sneu, aan de andere kant denk ik: hoe kun je dat nou laten gebeuren? Maar het zou mij ook kunnen gebeuren.

Een charlatan geeft aandacht

Sommige vrouwen zijn daar heel gevoelig voor. Want je bestaat dan voor zo’n man. Dat denk je tenminste. En dat maakt dat je alles doet om die aandacht vast te houden. Je geeft geld, je geeft onderdak en dat gaat langzaam verder tot je doorkrijgt dat je in de problemen zit. En dan snap je alles: je bent gewoon in de luren gelegd door zo’n man.
Er is overigens wel een verschil tussen een oplichter en een charlatan, hoewel het subtiel is: een oplichter is iemand die je geld afhandig maakt, een charlatan doet zich beter voor dan hij eigenlijk is. De herkomst van het woord is terug te voeren op een dorpje in de regio Umbrië in Italië genaamd Cerreto di Spoleto, dat in de Middeleeuwen bekend stond om zijn gladde praatjesmakers en kwakzalvers.
En natuurlijk ben ik benieuwd of jij misschien een charlatan kent of dat je ze al van verre herkent en er niet intrapt. Ik lees graag jullie verhaal bij dit woord.
#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag kies ik een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat hier een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.
Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014
Plaatje: Ben Rosett

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

3 Reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest