WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 33: Gewoon

door | 14 augustus 2014 | Overige, WOT | 3 reacties

gewoon

Gewoon ~ simpel, algemeen, alledaags, doorsnee, eenvoudig, gangbaar, gebruikelijk, gemeen, gemiddeld, middelmatig, normaal, ordinair, regelmatig, vast karakterloos, onbetekenend gewend eenvoudigweg, gewoonweg, ronduit, simpelweg

gewoonDoe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Een typisch Nederlands spreekwoord. Wij Nederlanders houden niet van opvallen. We zijn liever gewoon: niet met je hoofd boven het maaiveld, niet anders doen dan anderen en vooral niet uit de toon vallen. Gewoon dus.

Gewoon dat is zo saai

Ik begin inmiddels een beetje een aversie te ontwikkelen tegen het woord ‘gewoon’. Ik wil niet meer gewoon. Ik was het altijd wel, tenminste, dat probeerde ik met man en macht. En door te proberen gewoon te zijn, werd ik juist niet gewoon. Ik werd buitengewoon. In ieder geval buitengewoon dik, waardoor ik zeker niet gewoon was. Je verstoppen was er niet meer bij, want door mijn omvang was ik niet gewoon: ik was buitengewoon. Ik viel op, maar op een verkeerde manier.
Nu, bijna een jaar later, ben ik qua omvang bijna gewoon, maar voor mijn gevoel begin ik nu op te vallen. Mannen draaien hun hoofd naar me om, als ik mijn jurkje voorbijloop en ineens word ik aangesproken in winkels door bedienend mannelijk personeel. Of ze me kunnen helpen. En men groet mij op straat, of ze me kennen of niet. En ik geniet van deze aandacht. Gewoon, omdat ik dat inmiddels kan.

Maar eigenlijk vind ik dit niet gewoon

Nu ik slanker ben, zelfverzekerder, ben ik ineens goed genoeg om te groeten, om geholpen te worden en om naar te kijken. Maar voorheen was ik ook gewoon, hoor! Dat ik nu gewoner ben, ligt aan het beeld van de ander, niet aan mij. Ik voel me niet gewoon, ik voel me buitengewoon: goed, geweldig, fantastisch!
Ik merk ook dat ik echt niet gewoon meer wil zijn. Ik wil ik zijn: een vrouw met grappen en grollen, een eigen bedrijf die soms ineens heel gek kan doen, buitengewoon. Maar vooral: ik. En dit is dus gewoon een zeer egoïstisch/egocentrisch blog, moet gewoon een keertje kunnen.
photo credit: Marianne Mensen via photopin cc
Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, plog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden terugvinden, check hier!

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

3 Reacties

 1. Mitchell Grootscholten

  Zo dat is eruit! Een ongewone blog van een gewone vrouw die ongewoon gewoon wil zijn.

  Antwoord
 2. Irene

  Neeeee… Echt waar. Ik vraag me oprecht af of mensen nog wel begrijpend lezen.
  Dus ik herhaal maar even m’n reactie uit m’n eigenste #WOT deel 33:
  ‘Ik bedoel natuurlijk te stellen dat je ook ‘gewoon goed gek’ mag zijn. En heel creatief in die zin dat je je eigen leven en dat van anderen spannend(er) maakt… ;-)’

  Antwoord
 3. Carel

  niets is zo subjectief beoordeeld als ‘gewoon’, het is maar wie je als maatman neemt.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest