WhatsApp
Telefoon

WOT deel 35: exodus

door | 27 augustus 2015 | Overige, WOT | 2 reacties

Mozes maakte de stenen tafelen tijdens de exodusExodus ~ 1) Boek van Mozes 2) Bijbelboek 3) Bijbelboek (o.t.) 4) Bijbelse figuur of naam 5) Boek uit het oude testament 6) Bijbels vertrek (crypt.) 7) Deel van de bijbel 8) Deel van oude testament 9) Deel van Pentateuch 10) Deel van het oude testament 11) Deel van de pentateuch 12) Leegloop 13) Pentateuch 14) Tweede boek van mozes in het oude testament


Gister keek ik het acht uur journaal. Ik zag al die vluchtelingen uit het Midden-Oosten via de Balkanroute naar Europa komen. Ik werd vooral geraakt door een oudere man op krukken. Hij was al moe en moest nog twee kilometer naar de politiepost op de grens met Hongarije lopen. Maar hij zette door. Hij sleepte zich met de moed der wanhoop naar de grens.
De nieuwslezer noemde het een ware exodus. En ook dat woord raakte me. Vooral door de omkering: als je het over de exodus hebt, zoals die door Mozes geleid werd in het gelijknamige bijbelboek, dan praat je over mensen die terugkeren naar het land dat hun beloofd is.
Deze vluchtelingen keren niet naar hun eigen land terug, maar vluchten er juist vandaan. Ze vluchten voor een situatie die hun bedreigt. Syriërs vluchten voor de burgeroorlog, christelijke Iraki’s vluchten voor IS en vervolging in eigen land en wie weet wat voor vluchtelingen nog meer proberen Europa te bereiken.

Ik werd geraakt door deze exodus

Ik weet dat ik er niets aan kan doen in mijn eentje en ik weet dat die mensen niet zomaar vluchten. Ik weet ook dat er mensen zijn op plaatsen van macht die deze exodus kunnen aanpakken. Hoe? Dat weet ik niet. Dat zijn vraagstukken waar slimmere mensen mee aan de slag moeten. Moeten, ja. Want dit kan zo toch niet doorgaan?
Ik vond het woord exodus voor deze uittocht van vluchtelingen best wel paradoxaal. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Normaal is het WOT-woord niet zo zwaar, maar het zat me dit keer best hoog. Volgende keer weer een lichter woord.
bron: Glas in lood detail van de kerk van St Etienne Fecamp, Normandië, Frankrijk
#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat een link achter naar je eigen blog onder het woord van die week zodat iedereen mee kan lezen.
De #WOT is bedacht door Karin Ramaker. Daarna is het overgenomen door Irene van Putten en Hendrik-Jan de Wit.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Zeg maar 'Pix' (@purepixelpassie) - “@drspee: http://t.co/br3M7AoS2r Het nieuwe WOT-woord is wat zwaarder dan normaal. Maar het zat me hoog.”
  2. #WOT deel 35: exodus, het mislukte afgedwongen geluk - MightyMusings.nl - […] kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat een link achter naar je eigen blog onder het woord van die week…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest