Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 5: Legitiem

door | 30 januari 2014 | Overige, WOT | 3 reacties

Legitiem ~ 1) Aanvaardbaar 2) Berustend op de wet 3) Echt 4) Gewettigd 5) Gegrond 6) In de echt geboren 7) In orde 8) In de echt geboren (crypt.) 9) Legaal 10) Rechtsgeldig 11) Rechtmatig 12) Realistisch 13) Terecht 14) Wettig 15) Wettelijk

Van Ilse Aerts kreeg ik een linkje op twitter naar aanleiding van een reactie van mij op Marcel Kolder:
https://twitter.com/ilse_brein/status/428879445081227264


Ik las het artikel over de tweeling waarvan de ene helft nog amper vet in zijn voeding nam en de ander nam geen suiker meer in zijn voeding. Beide broers hebben dezelfde dingen gedaan, onder andere dezelfde oefeningen, zodat ieder verschil enkel te verklaren was vanuit het voedsel dat ze aten. Het eten was echter geen pretje meer. Het resultaat was dat eigenlijk de verkeerde vraag wordt gesteld, volgens de schrijver van het artikel: het gaat niet om welke voedingsstof van de twee slechter is. Waar het wel om gaat is het volgende:

Waarom maakt voeding ons dik?

Nu blijkt dat de voedingsmiddelenindustrie inmiddels weet dat de combinatie van vet en suiker verslavend werkt. In voedsel wordt zowel vet als suiker verwerkt en daarom blijven we ervan eten. Afzonderlijk zijn vet en suiker niet verslavend, maar beide ingrediënten zitten verwerkt in bijvoorbeeld ijs en chocolademelk. De voedingsproducenten weten dit en stoppen dus in zoveel mogelijk voeding de combinatie van vet en (geraffineerde) suikers zodat wij ervan blijven eten. En daarom worden we dik. Volgens de schrijver van het artikel heeft de combinatie van vet en suiker in voeding hetzelfde effect als cocaïne.

Ik herhaal: hetzelfde effect als cocaïne!

Cocaïne is verboden in Nederland, valt onder de opiumwet volgens mij. Dus is het dan nog wel legitiem om vet en suiker in voeding te combineren? Zijn de voedingsproducenten dan niet meer dan onze drugsdealers die dagelijks hun drugs op legitieme wijze in de schappen van de supermarkten leggen om de klanten te verleiden?
Ik vind dat snoep en dergelijke producten die niet meer herkenbaar zijn als voedsel eigenlijk niet meer verkocht zouden moeten worden. Als cocaïne niet legaal is, waarom is dit soort voedsel dan nog gewoon vrijelijk verkrijgbaar? Dat kan alleen als (complottheorie) de voedingsmiddelenindustrie een flinke vinger in de pap heeft bij de regering: als we de verzorgingsstaat nog hadden, dan zou op termijn misschien wel de vettax worden ingevoerd, maar nu we naar een kleinere overheid gaan en (kots) de participatiemaatschappij daadwerkelijk zijn intrede gaat doen, dan hoeft de overheid zich niet meer druk te maken om mensen die te dik worden door slecht voedsel.

Martha, je draaft door, dat is niet legitiem

Klopt, maar ik kan hier zo boos om worden. Zeker als een psychiater iedereen met obesitas dan maar gelijk over een kam scheert, in een hokje plaatst. Deze psych zegt dat iedereen die te dik is psychische problemen heeft. Daar kan ik niet zo goed tegen en daar kan ik flink over doordraven. Feit blijft dat snoep nog altijd goedkoper is dan fruit en dat zou niet moeten kloppen.
Het artikel raadt ons aan om gewoon puur voedsel te eten, voedsel dat niet bewerkt wordt. Dat lijkt mij legitiem als conclusie. Zelf heb ik al geraffineerde suikers uit mijn voedsel verbannen en alles wat ik eet, is mager of heeft 0% vet. Daarnaast probeer ik ook zo veel mogelijk voedsel in de originele vorm te eten. Veel lekkerder ook.
Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, flog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden terugvinden, check hier!

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

3 Reacties

 1. Anna

  Interessant om lezen, zeker omdat ik sinds enkele maanden ook mijn voedingsgewoonten onder de loep heb genomen.

  Antwoord
 2. Irene

  Hahaha… Weet jij, terwijl ik dit lees, eet ik een vette zak chips… En steek m’n middelvinger op naar diegenen die daar geen goedkeuring voor kunnen wegdragen. Zo, ik heb gezegd!!

  Antwoord
  • Martha

   Haha, zo. Tja, ik ben zo met eten bezig de laatste vier maanden, dat ik het soms echt niet meer weet 😀

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest