WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 50: Familie

door | 18 december 2014 | Overige, WOT | 0 Reacties

familie (v.;s), familje [< Lat. familia (dienstpersoneel, familie)], 1 gezin als bestaande uit bij elkaar wonende leden, huisgezin van een bep. persoon: er wonen twee families in dat huis; een bezoek bij de familie S.; de Heilige Familie, het kind Jezus met Maria en Jozef; 2 (verzameln.) huisgenoten: hoe maakt de familie het?; de heer en mevrouw B. en familie;3 het geheel der bloedverwanten van dezelfde naam, syn. geslacht: een adellijke, een oude, een gezeten familie; (zegw.) dat komt in de beste families voor, dat kan overal gebeuren, aangetroffen worden; 4(verzameln.) personen die tot de familie (3) behoren: er kwam bezoek van familie, familie en kennissen; hij is nog familie van me, het is nog in de familie, we zijn aan elkaar verwant; (gez.) familie van Adamswege, van de kant van Adam (en Eva), van het honderste knoopsgat, bloedverwantschap die men niet of bijna niet kan uittellen; (uitdr.) van je familie moet je ‘t maar hebben, vol bitterheid gezegd als familieleden elkaar benadelen en belasteren; (zegw.) het zit in de familie, is een zwak of een kwaal waarmee vele leden van het geslacht behept zijn; (gez.) hij is van de familie van Kleef, is zeer inhalig; (gew., gall.) familie verwachten, zwanger zijn; (uitdr. inform.) hij heeft familie, hij heeft ongedierte; 5 (biol.) onderdeel van een orde, bestaande uit een of meer geslachten;Familie. Je kunt ze niet uitkiezen. Met de ene kant heb ik gebroken. Hoef ik echt niet meer te zien. Daar zit een verhaal aan met twee minderwaardigheidscomplexen die in hiërarchische relatie tot elkaar stonden, waarbij ik het onderspit delfde als jongste telg.
Des te meer hecht ik aan de andere kant. Fijne mensen die niet te beroerd zijn om uit te leggen welke tv-programma’s ze kijken als ik weer eens niet begrijp waar ze het over hebben of uitleggen hoe de relaties in elkaar steken als er een verhaal wordt verteld.

Onder familie versta ik ook het gezin

En dat gezin is niet zo groot: moeders, mijn zusje en zwager en mijn drie nichtjes behoren wat mij betreft tot het gezin. Een best wel hecht gezin. En daar ben ik blij mee. Mag ook wel eens gezegd worden. Tweede Kerstdag zijn we weer allemaal bij elkaar – min één, want de stoel van mijn vader zal voor altijd leegblijven.
Kerst is volgens de commercie bij uitstek de tijd voor familie. Maar mijn God, wat vind ik dat een opgelegde kuttijd. Ja, ik herhaal het: een kuttijd. Kerst is gewoon kut door het opgelegde o wat hebben we het gezellig samen.
Ik denk dat we het maar gewoon met je gekozen familie moet doen en daar iets samens uithalen. Maar als het niet gezellig is, dan is dat zo: er is vast een andere dag waarop het wel gezellig is, zonder dat het verplicht is.
Bij de #WoT schrijven bloggers over een woord. Elke donderdag verschijnt een nieuw woord waarover je kunt bloggen. Deelname is geheel vrijblijvend. Plaats een reactie onder het bericht Hendrik-Jan waarin je het linkje plaatst naar je blog.
De #WoT is opgezet door Karin Ramaker en daarna door Irene van Putten overgenomen. Vanaf september 2014 houdt Hendrik-Jan de Wit het stokje in zijn hand.
 

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Martha Pelkman (@drspee) - #WOT deel 50: Familie http://t.co/l1pLbqkefT
  2. Hendrik-Jan de Wit (@hjwdewit) - Dat was de mooiste zin uit de #WoT over #familie van @drspee http://t.co/JNzRSK9Rwg

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest