Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 38: proefkonijn

door | 25 september 2014 | Overige, WOT | 0 Reacties

Proefkonijn (o.), 1 konijn waarop proeven genomen worden; 2 (fig.) persoon die (voorwerp dat) men gebruikt om zekere werkwijze te proberen: ik heb niet veel zin om als proefkonijn te dienen;

Ik ben altijd proefkonijn geweest


Toen ik in 1996 rechten ging studeren, werd de proef met het BAS ingevoerd. Het bindend afwijzend studieadvies. Ik haalde geen enkel studiepunt: mijn rechtsgevoel strookte niet met het recht. Als iemand een kelderluik laat openstaan en iemand anders dondert erin met zijn dronken hoofd en breekt zijn benen, dan vind ik dat die persoon maar beter had moeten uitkijken. Helaas voor mij, gelukkig voor anderen, was het omgekeerd. De man die het kelderluik open had laten staan had moeten aangeven dat het kelderluik openstond. Het was namelijk te donker en de wc’s zaten achter dat luik. Gevaarzetting dus. Voor mij klopte het niet. Ik kreeg aan het einde van het studiejaar een “niet-bindend” bindend studie advies. Het was nog maar een proef. En ik was het konijn.
Ik vertrok in 1997 naar het HBO. De Educatieve Faculteit Amsterdam leek mij een prima plek om mijn carrière voort te zetten als student voor docent Nederlands. Wederom werd mijn jaar proefkonijn. We kregen een laptop, een zogenaamde digitale rugzak. Het was mijn allereerste kennismaking met computers. Het had zo moeten zijn, bedenk ik me nu, want ik werk nu met computers. En internet. Ook internet was voor mij een openbaring. Netscape Navigator 4.0. Echt wauw. De site Bert is evil werd door mij graag en vaak bezocht. Volgens mij bestaat hij niet meer. Wederom was ik konijn, maar deze proef was voor mij echt spannend want internet en computer. Windows 97. Office 95. Ik was de proefkonijn te rijk.
Na twee jaar dacht ik: ik wil meer Nederlands. In 1999 keerde ik terug naar de Universiteit Leiden. Twee jaar lang was ik geen proefkonijn. Het BAS was ingevoerd en ik deed mijn stinkende best om deze keer een positief advies te krijgen. Het lukte. Ik haalde zelfs mijn propaedeuse (ja ik weet het, niet de officiële spelling, maar ik weiger – net als met de phoenix) in één jaar.
Na twee jaar, ook het basisdoctoraal haalde ik in één keer, werd ik opnieuw proefkonijn. Ik deed de praktijkstudie Journalistiek & Nieuwe Media. Tegenwoordig is dit een master en vriendin L. is erin afgestudeerd. Leuk, want zij is zo’n twaalf jaar jonger dan ik. Ik stond aan de basis van deze master als proefkonijn. De studie was toen al ontzettend leuk om te doen. Het nieuwe mediagedeelte van de studie heeft toen mijn enorme voorkeur gehad. Ik merkte dat FrontPage niet voldeed en leerde mezelf HTML. Ik merkte dat HTML ook niet volledig meer voldeed en leerde mezelf CSS.
Omdat ik toen proefkonijn was, kan ik nu mijn werk doen: websites inrichten én teksten schrijven. Ik ben een blij konijn. Wie wil dit konijntje proeven?
Bij de #WoT schrijven bloggers over een woord. Elke donderdag verschijnt een nieuw woord waarover je kunt bloggen. Deelname is geheel vrijblijvend. De #WoT is opgezet door @metkcom en daarna door @webpixelqueen overgenomen. Vanaf september 2014 heeft Hendrik-Jan de Wit het stokje overgenomen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Martha Pelkman (@drspee) - Ik was altijd al proefkonijn #WOT http://t.co/5OXOQTGijO
  2. Hendrik-Jan de Wit (@hjwdewit) - @drspee heeft veel ervaring als proefkonijn en met computers... http://t.co/e59tUqd9Ap #WOT

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest