WhatsApp
Telefoon

Zwarte kat

door | 13 mei 2016 | Overige, Verhalen | 1 reactie

Zwarte kat als het vleesgeworden kwaad

Let je op dat je vandaag niet onder een ladder doorloopt, geen zout morst, je hand voor je mond doet als je moet geeuwen (anders vliegt de duivel binnen) en loop gerust een straatje om als er een zwarte kat in de buurt is. Vandaag is het vrijdag de dertiende. Wie heeft er last van paraskevidekatriafobie?
De zwarte kat als ongeluksbrengerIk vroeg me af waarom nou per se zwarte katten ongeluk brengen. Het arme beest kan er niets aan doen dat hij een zwarte vacht heeft gekregen bij zijn geboorte. Ik vermoed dat het iets te maken heeft met de Middeleeuwse angst voor heksen. Op plaatjes zie je namelijk altijd een zwarte kat erbij. Ik zou me kunnen voorstellen dat een zwarte kat op je pad vinden een aankondiging is voor een onfortuinlijke ontmoeting met een heks. Wat altijd zeer ongelukkig kan uitpakken.
Wikipedia zegt dat katten in sommige volksgeloven een verpersoonlijking zijn van het kwaad, in de meeste gevallen is dat hetzelfde als de duivel. Ook heksen zouden zich kunnen veranderen in zwarte katten. Daarom was het katknuppelen een populaire volkssport: katten waren duivels en moesten dus dood.

Katknuppelen was een volksvermaak

Katten werden opgesloten in een tonnetje dat tussen twee bomen werd gespannen met twee touwen. Met knuppels sloeg men zo hard mogelijk op het tonnetje om het kapot te krijgen. Een ander kwelspel was het katbranden. De katten werden in een zak gedaan en zo levend verbrand. Ook werden katten levend begraven.
De wreedheid waarmee katten behandeld en gedood werden, zorgde ervoor dat ratten en muizen zich als konijnen voortplantten in de steden. Door de bacteriën die zij met zich meedroegen, kon de pest zich makkelijk verspreiden: en dat was dan weer de schuld van de joden.

Waarom dan een zwarte kat?

Eigenlijk was het vooral een kat. In Engeland brengen witte katten bijvoorbeeld ongeluk. Een zwarte kat kon dus de andere gedaante van een heks zijn. De kleur zwart staat ook voor wreedheid en droefheid. Waarschijnlijk daarom dat we vooral angst hebben als een zwarte kat ons pad kruist.

Kattengeloof

Gelukkig is er ook positief nieuws te melden over katten. In Egypte werden katten vereerd. Bastet was een godin die werd afgebeeld met het hoofd van een zwarte kat. En in het Germaanse geloof liet Freya, godin van de vruchtbaarheid, liefde en schoonheid, haar wagen trekken door wilde katten.
Het kwade van zwarte katten en het bijgeloof dat eruit voortkomt heeft dus een, wat mij betreft, interessante oorsprong. Als ik niet allergisch was, dan had ik een zwarte kat in huis gehaald. Mocht je een zwarte kat zien vandaag, geef hem dan een extra aai over zijn bolletje. Hij heeft het verdiend.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. Carell

    Weer wat geleerd. Katten kun je pantoffelsnel van maken, ik kan zonder

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest