WhatsApp
Telefoon

21 gewetensvragen voor 2018

door | 26 december 2018 | Persoonlijk | 4 reacties

Op twitter kwam ik deze vragenlijst tegen van Nicole Offenberg met de vraag of je ze durfde te beantwoorden. Dat durfde ik wel. Ik heb flink buiten mijn comfortzone geleefd in 2018, dus deze vragen kunnen er ook nog wel bij. Sommige vragen kan ik vrij kort beantwoorden, maar sommige zullen ook wat uitleg nodig hebben. Een long read dus, deze keer.

Deze tweet was het dus.


Mijn jaar in 21 gewetensvragen. Er zitten wat pittige vragen tussen, maar ik ga ze gewoon open en eerlijk beantwoorden. Dit is dus mijn terugkijk moment van 2018. En daarna: door naar 2019!

Vraag 1: Wat heeft me enorm geraakt?

not crying afgelopen jaar bracht ik mijn boek #ikbengepest uit. Ik kreeg daar zoveel reacties op, dat ik daar enorm door geraakt werd. Die reacties varieerden van ‘wat dapper’ tot zelfs een verontschuldiging van iemand die zelf een pester was en zich mij excuses aanbood voor zijn gedrag ook al had hij niet specifiek mij gepest. Daar werd ik echt door geraakt. Ook mijn interview met vrouw.nl gaf zoveel roering op al mijn social media dat ik daardoor echt even een traantje moest wegpinken.

Vraag 2: Wat was mijn stoerste moment dit jaar?

Mijn stoerste moment was het moment dat ik op het podium stond en op de Portugese tv was tijdens het EK Karate in Braga, Portugal. Helaas haalde ik geen prijs, maar ik stond er wel!

Vraag 3: Op wie was ik stiekem jaloers en waarom?

Eigenlijk ben ik helemaal niet jaloers geweest dit jaar. Ik vind dat zo’n negatieve emotie. Ik gun iedereen hun succes en ja misschien had ik zelf ook wel dat succes gewild, maar dat betekent niet dat ik daar jaloers op ben geweest. Oké, stiekem misschien toch wel een beetje, omdat het lijkt alsof het hen allemaal zo makkelijk afgaat.

Vraag 4: Waarover heb ik teveel gepiekerd?

Ik heb teveel gepiekerd over rondkomen. Het leven van een zelfstandig ondernemer gaat niet altijd over rozen. En omdat ik een paar flinke uitgaven heb gehad dit jaar, was het soms lastig om de huur te betalen. Ik heb veel respect voor geld: ik ben op zoek naar een mindset die mij helpt om het gerespecteerde geld ook binnen te krijgen. Dus dat zal wel een van de grote focuspunten worden voor 2019. Dat is niet erg. Ik lever genoeg waarde om het geld dat ik vraag ook dubbel en dwars waar te zijn. Zo heb ik voor volgend jaar mijn jaarprogramma in de steigers staan, waarbij ik je begeleid bij het schrijven van jouw fictie boek. Met VIP-sessies en persoonlijke coaching. En aan het einde van het jaar heb jij je raamwerk voor je boek en wordt de rest een invuloefening! (Interesse? Neem contact op!)

Vraag 5: Op welke ‘nee’ was ik heel erg trots?

Bitmoji ImageEr is veel gebeurd in 2018. Een aantal keer heb ik ‘nee’ gezegd. De ‘nee’ die me het meest is bijgebleven is de keer dat ik ‘nee’ zei tegen een aanbod waar ik graag ja tegen had gezegd omdat ik bang was voor FOMO – the fear of missing out. Maar gelukkig waren er genoeg argumenten tegen om het niet te doen. Bovendien lag de prijs zo hoog in vergelijking met wat er aangeboden werd, dat ik me niet fijn voelde om dat bedrag neer te leggen. Dus dat was een zeer verstandige ‘nee’ waar ik erg trots op was.

Vraag 6: Wat was het mooiste moment van 2018?

true story is zonder twijfel mijn boeklancering geweest. Op mijn 41e verjaardag. Alles wat ik wilde doen, slaagde. Er waren allemaal fijne mensen, vrienden, familie en een fijne omgeving waarin ik een leuke workshop kon geven en daarna een leuk feestje kon vieren. De Happy Moose heeft daar mooi aan bijgedragen met een prima organisatie. En zelfs mijn speech lukte! Het was een prachtig moment waar ik echt naartoe geleefd heb.

Vraag 7: Welk nieuws maakte me dit jaar blij?

Is de wereldvrede al uitgebroken? Nee? Dan is er eigenlijk geen nieuws dat me blij gemaakt heeft. Natuurlijk werd ik blij van iedereen die dit jaar met mij wilde werken en van iedereen die mij een review heeft gegeven in de cursus. Dat was mooi nieuws waar ik altijd blij van werd. Dus echt bedankt daarvoor.

Vraag 8: Wat heb ik geleerd over mezelf in 2018?

Ik kan meer dan ik dacht, ben meer dan ik dacht en wil meer dan ik dacht. Ik heb geleerd om vertrouwen te hebben in wat ik kan en dat ik dat ook mag laten zien. Ik ben meer dan de som der delen. Als ik al mijn kennis en inzichten en vaardigheden integreer in wie ik ben, dan leef ik mijn volle potentie en weet ik dat ik echt een bijdrage kan leveren. Ik heb ook mijn missie gevonden: pesten de wereld uit krijgen. En dat is iets waar ik mij voor zal inzetten, zodat geen kind hoeft door te maken, wat ik heb meegemaakt.

Vraag 9: Wat was mijn stoutste moment in 2018?

Ik moest hier echt heel hard over nadenken. Ben ik stout geweest in 2018? Ik heb geen vriend, dus vreemdgaan kan ik niet. Dat zou stout geweest zijn. In mijn werk: ik heb een paar keer een nieuwsbrief overgeslagen, maar of dat nou stout is? Denk het niet. Ik heb een beetje gedronken, maar werd niet dronken. Wat ben ik ontzettend braaf geweest in 2018! Dat mag wel een beetje anders volgend jaar.

Vraag 10: Voor wie of wat was ik dankbaar dit jaar?

Zonder twijfel: mijn moeder. Zonder haar had ik het niet gered dit jaar. Punt. Niets meer aan toe te voegen.

Vraag 11: Wat is er anders ten opzichte van 2013?

Alles is anders ten opzichte van 2013. Mijn woning, mijn werk, mijn leven, mijn geestelijke en lichamelijke gezondheid, mijn sportiviteit, mijn sportclub. In 2013 woonde ik in een koophuis, dat ik dat jaar moest verkopen. Ik had geen werk en ik was morbide obees.
Nu ben ik nog wel een beetje aan de maat, maar goed, dat overleef ik wel. Ik woon in een kleinere huurwoning ontzettend naar mijn zin en ik ben al vier jaar zelfstandig ondernemer. O ja, ik ben gelukkig met wat ik heb. Dat is mooi.

Vraag 12: Wie of wat heb ik dit jaar losgelaten?

Dit jaar heb ik de angst om zichtbaar te worden losgelaten. Ik heb de angst losgelaten dat wat ik doe niet goed genoeg is en ik heb de kansen gepakt die mij daardoor zijn geboden. En dat zet ik voort in 2019. Ik wil nog zichtbaarder worden, omdat ik iets te vertellen heb. En dat moet door iedereen gehoord worden. Ik heb een bijdrage te leveren aan een mooiere wereld. En dat moet gezien worden.

Vraag 13: Wat was mijn beste besluit het afgelopen jaar?

Bitmoji ImageHet beste besluit nam ik al begin dit jaar. Ik stapte in een online MBA opleiding. Deze opleiding heeft me veel gebracht: kennis, nieuwe contacten, bijzondere mensen, een heel nieuw businessmodel. Mijn eerste business trip naar Zürich en mijn eerste overnachtingen in een viersterrenhotel. Daar kan ik trouwens wel aan wennen hoor! Dat wil ik vaker!

Vraag 14: Welke keuze pakte dit jaar niet uit zoals ik wilde?

De keuze voor een business coach die voorbij ging aan wat ik denk, voel en geloof. Die verschrikkelijk in mijn allergie zat en waar ik totaal geen klik mee had. Deze coach was in mijn ogen negatief over alles wat ik verzon, hij noemde het realistisch. Ik ergerde me enorm aan zijn manier van doen, waardoor ik volledig in de weerstand ging als ik daar zat en al mijn stekels rechtovereind gingen staan.

Vraag 15: Op welk moment kwam de strijder in mij boven?

Bitmoji Image weet ik nog precies. Het was de ochtend van 17 augustus. Ik zat bij de business coach van hierboven en ik probeerde om duidelijk te maken waar ik moeite mee had. Opnieuw ging de coach eraan voorbij: nul zelfreflectie van die kant. En toen was het genoeg. Ik heb het op scherp gezet door aan te geven dat ik geen klik voelde, dat ik me niet erkend voelde in mijn gedachtengoed en dat ik een enorme weerstand voelde. De coach vroeg waarom ik me niet erkend voelde. Ik antwoordde: “Bij alles wat ik zeg, reageer je negatief. Zeg je: ‘Met alle respect, maar dat is bullshit’. Als ik zeg dat ik uitga van overvloed en dat er voor iedereen klanten zijn en dus niet geloof in concurrentie, kom jij met schaarste aanzetten, waardoor je een bedrijf opzet waarbij je uitgaat van angst dat er niet genoeg is. Ik geloof in het universum en dat het voor me zorgt.” De coach vroeg me waar dan al het werk was als ik in het universum geloofde. Waarop ik zei: “Dit soort dingen zeggen, is zo respectloos. Hierdoor voel ik dus geen klik.”
Moet ik nog vertellen dat de coach en ik die dag uit elkaar gegaan zijn? Wat mij betreft is er overigens geen liefde verloren gegaan hoor.

Vraag 16: Wat was de grootste verleiding in het afgelopen jaar?

Bitmoji ImageVoedsel was toch wel een grote verleiding dit jaar. En dat zal het altijd wel blijven. Eten is voor mij een verslaving waar ik iedere dag mee geconfronteerd word. Ik kan niet zonder eten, niemand kan zonder eten. Maar voor mij is en blijft eten een enorm rottig ding. En laten we wel wezen: eten is overal! Je kunt de stad niet doorlopen of er is wel een ijszaak, stroopwafelwinkel, patatzaak, chocolatier of supermarkt die je met heerlijke geuren tegemoet komt. Ik ben nog steeds voor de suikertax en als we dan toch bezig zijn, dan vind ik dat het 6%-tarief moet blijven voor sportscholen, fruit en groente en alles wat wel gezond is.

Vraag 17: Met welk gevoel luid ik 2018 uit?

Ik heb een gevoel van voldoening, van wat ze in het Engels noemen a sense of belonging. Het gevoel dat ik iets te doen heb en dat ik een taak heb. Dat ik iets moet volbrengen. Er is een rust over me heen gekomen dit jaar, waar ik intens van geniet. Ik heb rust in mijn hoofd, ik weet wat me te doen staat en ik weet waar ik naar toe wil. Er is veel te doen, maar ik heb vertrouwen dat het goed komt.

Vraag 18: Wie kwam met stip binnen in de categorie ‘leuke, nieuwe mensen’?

Dat is Nanneke. Mijn buddy uit de online opleiding van vraag 13. Zij heeft me gesteund, tough love gegeven en is al met al een fijne buddy die me in september met mijn neus op de feiten drukte. Nanneke is echt een topvrouw. Ik ben blij dat ik haar dit jaar heb mogen leren kennen.

Vraag 19: Waar kijk ik naar uit in 2019?

Naar mooie nieuwe klanten, fijne terugkerende klanten en over het algemeen een blessurevrij jaar waarin ik lekker naar mijn tweede dan karate kan toewerken, met een fijne trainingspartner en een goede conditie. Dat zou mij echt heel fijn lijken. En dat is waar ik ook keihard voor ga werken.

Vraag 20: Met wie wil ik heel graag een keer uit eten in 2019?

Bitmoji ImageLastig. The usual suspects komen natuurlijk direct in mij op: George Clooney, Johnny Depp. Maar dat is natuurlijk verre van realistisch. Ik zou graag eens uitgenodigd willen worden voor de uitblinkers lunch van onze Koning en Koningin. Dat lijkt me echt super om eens te mogen meemaken. Het is geen diner, maar wel een etentje. En het betekent dat ik ergens in heb mogen uitblinken. Ik denk dat me dat wel gaat lukken komend jaar!

Vraag 21: Wat wens ik mezelf toe in 2019?

Ik wens mezelf veel succes, mensen die ik mag begeleiden bij het schrijven van hun boek en mooie nieuwe contacten. Ik wens mezelf gezondheid, een blessurevrij jaar, veel rust in mijn hoofd en weinig gedoe. En de tijd om eens wat meer boeken te kunnen lezen. Gewoon voor de ontspanning. Uiteraard wens ik jullie ook veel van dit alles.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

4 Reacties

 1. alimolenaar

  Ik vind dat je het geweldig hebt ingevuld. Goede push voor mij om het ook te doen, al was het alleen maar om even goed over 2018 na te denken

  Antwoord
  • Martha

   Jij hebt ook flink wat meegemaakt het afgelopen jaar! Ik ben benieuwd hoe jij het gaat invullen!

   Antwoord
 2. christel2016blog

  Mooi om te lezen van je.
  Een heel fijn nieuwjaar, dame! En veel overnachtingen in vier sterren hotels.

  Antwoord
  • Martha

   Dank je wel Christel!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest