WhatsApp
Telefoon

5 jaar als ondernemer – 5 lessen die ik leerde

door | 11 juni 2019 | Persoonlijk | 0 Reacties

Ondernemer zijn is vaak een duik in het diepe.

Afgelopen maandag vierde ik mijn vijfjarig bestaan als ondernemer. Toentertijd ging ik er gewoon in, ik dook erin, zonder businessplan, of wat dan ook. Het waren vijf jaren met ups en downs, maar het was nooit saai. Ik vind het zelfs onwijs leuk om ondernemer te zijn. Het heeft me veel geleerd en dat wil ik graag met je delen. Als je het al wist, laat het dan een trip down memory lane zijn naar je eigen nederige begin als zelfstandige.

 

Les 1: vertrouw op jezelf

In het begin had ik wat problemen met zelfvertrouwen. Ik had er te weinig van. Het voelde alsof ik iedereen tevreden moest houden en alles doen wat nodig was om geld te verdienen. In het begin had ik een opdracht voor 10,80 per uur! Bij de eerste netwerkervaring sprak ik met een ondernemer die tegen mij zei: “O, je bent net begonnen? Ik hoop dat je er volgend jaar nog bent.” En hij bleef maar doorgaan over allerlei certificaten en diploma’s die hij had behaald. En ik voelde me steeds kleiner en kleiner en kleiner worden.
Aan het einde van de bijeenkomst voelde ik me verschrikkelijk slecht en alleen. Ik was vergeten dat ik het beste diploma ever had om te gaan schrijven: een universitair diploma Nederlandse taal en cultuur. Een andere ondernemer zag me zitten en kwam naar me toe. Hij zei: “Laat hem niet op je kop zitten. Hij is alleen maar bang voor de concurrentie die je hem geeft. Bovendien ben je een vrouw en heb je automatisch de gunfactor!”
Het is inmiddels vijf jaar later en ik ben er nog steeds. Ik weet dat ik goed werk lever en mijn klanten zijn er tevreden over. Ze hebben me nog nooit naar mijn diploma’s gevraagd. Die andere ondernemer heb ik eerlijk gezegd nooit meer gezien.

Les 2: je hoeft het niet alleen te doen

De eerste beslissing die ik maakte, was het uitbesteden van mijn administratie en BTW-aangifte. Ik ben daar zo slecht in en het leek me geen goed idee om fouten te maken in de BTW-aangifte. Omdat ik in juni was begonnen, was het zaak om zo snel mogelijk een boekhouder te vinden want in juli moest de eerste BTW er al uit. Gelukkig vond ik al snel iemand.
Afgelopen jaar realiseerde ik me dat ik sommige dingen die ik leuk vond om te doen, minder leuk zijn geworden, bijvoorbeeld het posten op social media voor mijn bedrijf. Ik zoek dus nu iemand die een paar uur per maand mijn social media posts wil instellen, zodat ik ervan af ben. Het mooie is, dat ik me dan kan concentreren op wat ik leuk vind: schrijven!

Les 3: wees voorzichtig met wie je samenwerkt

Het afgelopen jaar was een enorm goed leerjaar. In 2018 heb ik veel leergeld betaald aan een coach waarmee het absoluut niet klikte. Les geleerd: ik moet meer op mijn onderbuikgevoel vertrouwen. Als iets niet goed voelt, dan moet ik het niet doen. Het was een dure les, maar het heeft me veel geleerd.
Ik luister nu dus meer naar mijn instinct en gevoel. Ondernemer zijn betekent niet dat je alles met je hoofd moet doen. Het is veel meer met je hart, je gevoel en je onderbuik. Ik ben nog steeds een zakenvrouw, een harde als het nodig is, maar ik heb geleerd dat dat fluisterstemmetje diep in mijn onderbuik het bijna altijd bij het rechte eind heeft.

Les 4: kom je beloften na

Als je belooft iets te leveren, doe dat dan ook. Het lijkt een open deur, maar ik hoor best vaak dat iemand iets heeft beloofd, maar dan de belofte niet nakomt. Daarom ben ik vanaf het begin af aan eerlijk geweest in wat ik beloof. Als ik het kan, dan doe ik het, zo niet, dan stuur ik je door naar iemand anders in mijn netwerk die het wel kan.
Dus kom altijd je beloftes na, want het is zo snel rondgepraat in een netwerk. En als iemand je iets heeft beloofd, help hem of haar daar dan aan herinneren. En zorg er voor dat je altijd altijd, alles op papier krijgt, bevestigd met een e-mail of handtekening. Of zoek een goede jurist die je helpt betaald te worden ;-).

Les 5: ondernemen is leuk!

Plezier hebben is wat mij betreft een van de voordelen van ondernemer zijn. Ik ben ondernemer geworden omdat ik mijn eigen tijden wil bepalen en de dingen wil doen die ik het leukste vind. Ik houd van schrijven, ik houd van het nakijken en vertalen van teksten. Ik houd van het maken van websites. Ik houd ervan om mensen te leren hoe ze met creatief schrijven oud zeer kunnen helen. En ik heb het naar mijn zin. Het voelt niet als werken.
Overigens: omdat het niet als werken voelt, betekent het niet dat je er niet of te weinig voor betaald moet worden. Vraag geld voor waar je het beste in bent. Registreer je uren en zet ze op de factuur. Maar vergeet vooral niet om plezier te hebben!
PS: Plezier hebben komt het meest natuurlijk als je werkt vanuit flow. Als je wil weten waar je de flow vandaan haalt, hoe je kunt ‘inloggen’ op die flow en zelfs naar Superflow komt, klik dan op het woord Superflow en je krijgt direct toegang tot de manier om Superflow te bereiken!
Dit artikel verscheen eerst in het Engels op LinkedIn.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest