Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Gedachte ~ #WOT deel 24

door | 13 juni 2019 | WOT | 8 reacties

Welke gedachte gaat er door mijn hoofd?

Gedachte ~1) Begrip 2) Denkbeeld 3) Dunk 4) Gepeins 5) Idee 6) Inval 7) Inzicht 8) Mening 9) Overleg 10) Plan 11) Voornemen 12) Voorstellingsvermogen 13) Zin


Om de een of andere reden denk ik de laatste tijd wat vaker aan mijn vader. Dan komen er zinnen terug die hij zei waar ik op dat moment veel aan heb. De laatste keer dat hij mijn hoofd bezocht, deed hij weer zo’n kenmerkende wijze uitspraak. Hij zei: “Als je niet tegen stilte kan, ben je bang voor je gedachten.”
Het is een hele stellige uitspraak. En misschien valt er veel voor je op af te dingen. Dat kan. Dat mag. Maar ik vind dat er een kern van waarheid in zit. Ik kan mij flarden van dat gesprek nog herinneren, ook al is het zo’n twintig jaar geleden, schat ik.
“Mag de radio aan?” Ik studeerde nog en was zo’n vuile-was-student. Ieder weekend bracht ik mijn weekendtas met was naar huis om door mijn moeder te laten wassen. Het was zaterdag en mijn vader keek op vanachter zijn krant, zijn hand gevouwen om een pijp. Wat rook dat toch eigenlijk lekker, pijptabak.
“Waarom,” vroeg hij.
“Het is zo stil.”
“Moet er dan altijd geluid zijn?”
“Ja, eigenlijk wel.”
“Als je niet tegen stilte kunt, dan ben je bang voor je eigen gedachten.”
Mijn vader kon soms best een beetje filosofisch zijn. Ik denk dat mijn gezicht een vraag uitdrukte, want hij legde het uit. “Als het volledig stil is, dan is het enige waar je mee te maken krijgt, je eigen gedachten.”

In stilte kom je vaker een vervelende gedachte tegen

Martha heeft een gedachte

Martha heeft een gedachte…


“Die gedachte wil je niet, dus probeer je hem te verdrijven met stilte. Je kunt een gedachte ook niet uitzetten. Als je hem eenmaal gedacht hebt, kun je hem niet ont-denken. Daarom denk je die gedachte liever niet en wil je iets om de stilte, en die gedachte te verdrijven.”
Zo, dat was diep. Natuurlijk had hij toen absoluut geen gelijk. Ik was begin twintig. Wat wist mijn vader er nou van? Maar nu, twintig jaar later, heb ik de bizarre gedachte dat mijn pa toch wel eens gelijk had.
Wat zijn jouw gedachten over het #WOT-woord van deze week? Ik lees het uiteraard weer graag!
WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over mee kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment dat je wil instappen. Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014.
Foto’s zijn gemaakt door Magda Zatari Soul Photographer

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

8 Reacties

 1. Ilidio

  Metaal roest
  Gedachten nooit…;-)

  Antwoord
  • Ilidio

   Bedankt voor het redigeren …

   Antwoord
   • Ilidio

    🙂

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest