Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#50books 13: Dordrecht in boeken

door | 29 maart 2015 | Boeken, Overige | 5 reacties

Het centrum van Dordrecht op Google maps

Het centrum van Dordrecht op Google mapsIn tegenstelling tot Peter heb ik grote delen van mijn jeugdliteratuur nog staan. Sterker nog, ik heb alle jeugdboeken die ik ooit kreeg nog steeds in mijn boekenkast staan. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om ze weg te doen. Zelfs na drie verhuizingen staan ze nog altijd in de kast.
De vraag die Peter vandaag stelt gaat over steden in boeken.

Welke boeken en/of schrijvers ken jij die te maken hebben met jouw woon- of geboorteplaats?
 

We maken dus deze week een literaire stadsgids. Maar o help! Ik heb nog nooit echt aandacht besteed aan de topografie in een boek. Voor mij een totaal nieuwe invalshoek die me met mijn neus op de feiten drukt: ik heb geen enkele belangstelling voor topografie.
Ik weet ternauwernood de hoofdsteden van de provincies van Nederland en de landen in Europa. Bij Afrika en Amerika moet ik gaan zoeken. Ik heb ook geen flauw benul of New York in het oosten of het westen ligt van de Verenigde Staten, omdat het voor mij allemaal in het westen is. Sterker nog: Den Bosch, Tilburg en Breda haal ik nog steeds door elkaar. Geen idee welke stad van deze drie in het oosten van Brabant ligt en wat de volgorde is vanuit de randstad bezien. En als ik ergens naar toe moet rijden, dan laat ik me begeleiden door de navigatie op mijn telefoon.

Gelukkig is daar de dikke Steinz

Ik sla dus de gids voor de wereldliteratuur open in de hoop dat daar iets in staat over Dordrecht (mijn geboorteplaats); ik verwacht dat er geen boeken zijn geschreven over Zoetermeer.
Natuurlijk zijn daar de romans van Louis Couperus die ik heb gelezen over Den Haag, mijn vorige woonplaats:

 • Eline Vere over een Haags meisje dat erfelijk belast is en ten onder gaat;
 • Langs lijnen van geleidelijkheid over een vrouw die trouwt en later scheidt van haar man wat uiteraard een schandaal oplevert in de Haagse gegoede kringen.

Over Dordrecht geeft Steinz mij helaas geen uitsluitsel

Dus moet ik verder op zoek. Op internet dit keer. Maar daar krijg ik wat onbekende, in eigen beheer uitgegeven kinderboeken over twee straatschoffies die boeven tegenkomen en ze te slim af zijn. Ik heb ze in ieder geval niet gelezen.
Kortom, ik zou best graag aanvullingen willen hebben op boeken die zich in Dordrecht afspelen: ik ken er geen.
[bol_product_links block_id=”bol_5517dcdd43528_selected-products” products=”9200000029979257,9200000011143747″ name=”50books” sub_id=”vraag13″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
#50books is een serie vragen op zondag die gesteld worden door Peter Pellenaars. Hij begon de serie vragen in 2013. In 2014 nam ik het stokje over van hem, waarna hij het dit jaar weer op zich neemt. Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Peter, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

5 Reacties

 1. hendrikjandewit

  Bij Dordrecht moet ik altijd denken aan de dichter en schrijver Cees Buddingh. Of delen van zijn werk echt in Dordrecht spelen, weet ik niet.

  Antwoord
 2. Paul van der Werf (@paul_vd_werf)

  Daar kan je helaas geen antwoord op geven. Wel weet ik dat er in Dordrecht ijverig wordt gewerkt aan nieuwe Biggles-vertalingen en aan een biografie van Willem W. Waterman. Daarover hoop ik begin juni meer te horen in Den Bosch.

  Antwoord
 3. Carel de Mari

  Dordrecht, de synode moet toch welingangen bieden, de Biesbosch in het verzet. In ieder geval wordt de stad herjaaldelijk genoemd in de beschrijvingen van degeschiedenis van Schoonhoven.

  Antwoord
 4. Niels Gouman

  Kruimeltje? Boek kan ik me niet meer herinneren, maar weet dat de film hier in ieder geval is opgenomen.

  Antwoord
 5. Martha

  Dank voor alle tips en suggesties! Ik ga er eens achteraan. Wellicht meer op dit blog

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. @drspee - #50books 13: Dordrecht in boeken http://t.co/4l9CJai8CB via @drspee

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest