Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#50books: Ben ik een boekensnob?

door | 18 augustus 2013 | Boeken, Overige | 4 reacties

Vandaag vraag 32 van de vijftig in het #50books initiatief van Peter Pellenaars: Hoe hoog scoor jij op de schaal van boeksnob, en wat zegt dat? Dit keer wil Peter ons niveau van boekensnobisme meten. Daar werk ik natuurlijk graag aan mee. Eens zien wat voor boekensnob ik ben.
Leeswijzer: Ik neem de stellingen over van Peters blog. Het standaard lettertype is de stelling, het schuingedrukte gedeelte is de vertaling die uit het artikel van Peter meekwam. Mijn opmerkingen staan achter het liggende streepje eronder.

[snob = een parvenu, herkomst onbekend. Vroeger was een snob de knecht van een schoenenlapper, aldus mijn etymologisch woordenboek.]

 1. E-reading is niet het echte lezen = Ik heb het nodig dat mijn persoonlijke voorkeuren over lezen worden gevalideerd als de enige juiste en moreel verheven manier;
  – Natuurlijk. Ereaden is maar surrogaat. Bovendien heb ik Nederlands gestudeerd en ik weet wat lezen is.
 2. Ik lees alleen boeken die een literaire prijs hebben gewonnen of klassiekers uit de literaire canon = Ik kan zelf geen oordeel vormen;
  – Zijn er andere boeken? Dit zijn de enige boeken die ik lees en dan liefst nog in de originele schrijfwijze. Geen probleem voor mij. Ik heb namelijk Nederlands gestudeerd en ben gewend om Oudnederlands en Middelnederlands te lezen.
 3. Boekbloggers zijn dodelijk voor de literaire kritiek! = Ik ben een vergrijzende blanke man in de uitgeverij;
  – Ja! Hoe halen die niet gestudeerde wannabe’s het in hun hoofd kritiek te leveren. Dat moeten ze aan mensen overlaten die ervoor hebben gestudeerd, zoals ik. Want ik heb Nederlands gestudeerd en weet hoe ik literaire kritiek moet verwoorden.
 4. Oh, ik heb nog nooit gehoord van dat boek. Het werd zeker niet besproken in een van de vooraanstaande boekenbijlages = Ik kan zelf geen oordeel vormen;
  – Niet alleen werd het niet besproken in de boekenbijlages, ik heb er zelf inderdaad nog nooit van gehoord. Het boek zal dus wel door een of andere onbekende schrijver zijn geschreven die de AKO top tien niet haalt. En als ik er niet van gehoord heb, dan zal het ook wel niets zijn.
 5. Ik lees geen troep zoals Twilight Saga / 50 Shades / Oprah ‘s Book Club selectie, en ik tweet dit statement minimaal 50 miljoen keer = Ik probeer nog steeds even krampachtig cool te zijn als toen ik nog op de middelbare school zat;
  – Wie deze pulp leest, moet zich toch echt even laten nakijken. De enige boeken die je behoort te lezen zijn de boeken van de literaire canon, die door oude grijze mannen is opgesteld en bestaat uit dode blanke schrijvers.
 6. Het boek is altijd beter dan de film, basta! = Ik heb nog nooit The Godfather of The Princess Bride gezien en ik ben ook niet leuk op feestjes;
  – Feestjes? Daar ga ik niet heen hoor, zonde van mijn tijd. Ik moet namelijk de literaire canon lezen. Ik heb er nog één of twee niet gelezen. Natuurlijk doe ik er niet zo lang over, maar sommige zinnen moeten toch geïnterpreteerd worden en van alle kanten bekeken worden om de juiste betekenis eruit te halen. Dat heb ik zo geleerd tijdens mijn studie Nederlands.
 7. Rapmuziek is geen poëzie, daarvoor moet je bij Joni Mitchell / Bob Dylan / Belle and Sebastian zijn = Ik ben racist;
  – Rapmuziek? En wie zijn die drie andere figuren? Muziek komt toch voornamelijk van Mozart, Chopin en Berlioz. Daarna is er geen muziek meer gemaakt. Alleen maar wat elektronische toontjes die achter elkaar gezet zijn.
 8. Ik weiger om een ​​e-reader te gebruiken, want ik hou gewoon van die typische oude boek geur. Mensen die niet houden van die geur zijn geen echte lezers = De basis voor mijn favoriete parfum is schimmel;
  – Zoals ik bij vraag één al zei, ereaders zijn surrogaatboeken. Mensen die denken dat ze lezen als ze zo’n verdoemd apparaat in handen hebben, zullen nog een keer moeten nadenken. Je kunt alleen lezen als je daadwerkelijk een kloeke pil in handen hebt. Dat is pas lezen!
 9. Mensen die hun boeken kopen bij Amazon zijn verkeerd bezig = Ik heb een besteedbaar inkomen dat ver boven modaal ligt en heb een moreel oordeel over mensen die dat voorrecht niet hebben;
  – Boeken koop je het beste in een fysieke boekenwinkel, zodat je de geur en het gevoel van het boek bij je aankoop kunt laten meewegen. Natuurlijk kan dat alleen bij echte boekenwinkels zoals Van Stockum of Donner. De overigen boekenwinkels zijn geen boekenwinkels. Koopt u uw boeken bij De Slegte? Ga dan gauw uw handen wassen en uw leven beteren. Ik heb namelijk tijdens mijn studie Nederlands het eerstejaarsvak Boekwetenschap gevolgd en daar baseer ik nu mijn oordeel op.
 10. Ik markeer nooit pagina’s door een hoekje om te vouwen, breek nooit een boek open, of eet tijdens het lezen = Ik heb onredelijke verwachtingen over hoe graag de mensen aan wie ik mijn boeken nalaat ze eigenlijk wel willen hebben;
  – Geen twijfel mogelijk. Mijn boeken zijn mijn dierbaarste bezit. En mijn eventuele kinderen nemen die erfenis over met evenveel liefde als ik voor mijn boeken voel. Uiteraard geven mijn kinderen mijn boeken door aan mijn kleinkinderen enzovoort en zo verder. Het is ondenkbaar dat mijn boeken door mijn (klein)kinderen verkocht zullen worden.
 11. Ik denk dat het goed is dat sommige mensen uberhaupt al lezen = Ik blijf een mening over je vormen totdat jouw leesgedrag gelijk is aan dat van mij, hoewel het mijne altijd veel beter zal zijn dan dat van jou, omdat ik meer boeken door blanke mannen geschreven heb gelezen dan jij;
  – Dat sommige mensen kunnen lezen, verbaast mij soms al.
 12. Ik heb geen tv, want dat is zonde van mijn leestijd. Had ik al gezegd ik heb geen tv heb? Hey. Jij daar. Ik heb geen tv! = Ik ben niet zo interessant. Ook kijk ik ‘ nachts drie uur Uitzending gemist of On Demand op mijn laptop;
  – TV? Wat een banale gedachte. Alsof het aanbod op tv ooit beter kan zijn dan het boek dat ik nu lees. Ik lees nu namelijk Het land van herkomst van E. du Perron, wat te boek staat als zeer moeilijk. (haha, geniale woordspeling al zeg ik het zelf).
 13. Het kan me niet schelen wanneer de hoofdpersoon onsympathiek is. Het is het proza ​​waar het om gaat = Mijn vermogen om onuitstaanbare eikels te tolereren maakt me beter dan jou, want jij leest natuurlijk alleen om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en ellende, wat een inferieure manier van lezen is;
  – De betere manier van lezen is het lezen om je horizon te verbreden. Daardoor leer je het gedrag van onsympathieke hoofdpersonen te waarderen. Het plebs kan dit onmogelijk begrijpen. Ik begrijp dat wel, omdat ik Nederlandse moderne Letterkunde heb gestudeerd en daarin ben afgestudeerd.
 14. Ik lees geen liefdesverhalen / thrillers / westerns. Ik lees alleen maar echte literatuur = Kan iemand bevestigen dat ik een volwassene ben?;
  – Thrillers en liefdesverhalen zijn voor adolescenten die de jeugdpuistjesfase nog niet zijn ontgroeid. Dat geldt natuurlijk ook voor chicklit en young adult boeken. Niets voor mij. Daar ben ik uitgegroeid. Al een jaar of 17. Want tijdens mijn studie Nederlands was het not done om dit genre te lezen. Wij lazen enkel literatuur van dode blanke mannen.
 15. Ik begrijp niet dat volwassenen nog steeds jeugdliteratuur lezen. Je bent volwassen, dus hoor je boeken voor volwassenen te lezen = Ik hou niet van dansen in de regen of ijshoorntjes of trampolines of eigenzinnigheid en mijn stropdas zit te strak.
  – En dan niet stiekem Harry Potter lezen met de kaft voor volwassenen, want dat heb ik natuurlijk zo door. Ik heb namelijk Nederlands gestudeerd en ik zie het gewoon als je kinderliteratuur leest. Word gewoon volwassen en lees volwassen literatuur. Liefst natuurlijk Wereldliteratuur, de hoogste soort literatuur.

Ben ik een boekensnob? Ik vind van niet, want ik heb Nederlands gestudeerd.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

4 Reacties

 1. Carel

  ik heb even stiekem gelachen, doe ik ook bij die programma’s van Jort Kelder

  Antwoord
 2. Anna

  ‘t Is dat ik ondertussen je blogs al een tijdje volg 😀

  Antwoord
 3. Niek

  ROTFLOL!
  (o pardon, dat is Engels)

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Martha (@drspee) - #50books: Ben ik een boekensnob? Het antwoord is ja/nee - http://t.co/Q1qmIZUMPH
 2. Peter Pellenaars (@petepel) - Volgens mij heeft ze Nederlands gestudeerd… => http://t.co/1X1FRdT9vt door @drspee #50books vraag32
 3. #WOT 34: veiligheid - Tekstbureau DrsPee - […] Ook vind ik het veilig hier op mijn blog. Peter en Elja (en Linda) schreven al dat hun blog…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest