Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#50books: Columnisten lezen

door | 06 oktober 2014 | Boeken, Overige | 2 reacties

columnisten

photo credit: WilmavandenBrink via photopin cc


Zoals ik in mijn vorige blogpost al beschreef: er staan niet veel columnistenbundels in mijn boekenkast. Er staan er een paar van Youp van ‘t Hek, maar that’s it. Ik ben geen columnlezer, tenminste, niet regelmatig. Ik lees Youp zo af en toe en Aaf las ik toen ik ‘s ochtends nog de NRC Next kocht. Maar verder niet.
Ik heb geen krant, dus columns maken geen standaard onderdeel uit van mijn leesroutines. Ik probeer het wel, maar het lukt me niet. Ik ken dus weinig goede columnisten. Youp vind ik bijvoorbeeld al jarenlang een herhaling van zichzelf. Ik lees hem alleen als ik via Twitter zijn blog voorbij zie komen, aangeraden door Twitteraars die ik volg. Over het algemeen is het dan wel het lezen waard.
Er bestaat gelukkig een lijst op Wikipedia met columnisten, zag ik, waarbij de krant wordt genoemd waarin de column geplaatst wordt. De lijst is enigszins gedateerd, omdat er wel columnisten tussen staan die inmiddels zijn gaan hemelen. O, wacht, hier is een betere lijst.
Ik zie wel Bas Heijne tussen de columnisten staan. Die wilde ik ook nog wel eens lezen: doorwrochte verhandelingen over actuele maatschappelijk relevante thema’s. Maar alleen als ik er behoefte aan heb. Daarnaast vind ik Ewoud Sanders ook een leuke columnist, één die over taal schrijft. Hij schreef de Woordhoek voor het NRC. De laatste 4 jaar zijn er al geen columns meer verschenen voor deze rubriek.  De website van Sanders heeft copyright tot 2013 en bevat een verhandeling over slimmer zoeken met Google. Ik vraag me inmiddels af waar hij gebleven is. Je kunt wel allemaal leuke boekjes van zijn hand downloaden op zijn site: gratis! Als iemand weet waar deze columnist/taalhistoricus is gebleven, hoor ik het graag. Je leest even iemand niet en plop hij verdwijnt van de radar.
Nou goed, tot zover mijn excursie in columnistenland. Volgende week gewoon weer een vraag over een boek: columnisten liggen mij duidelijk minder.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

 1. Rob Alberts

  Heb je ook een lijst van bloggers die je volgt?
  Vragende groet,

  Antwoord
  • Martha

   Ja, die had ik wel. Maar die staat niet meer op mijn site. Ik zal eens kijken wat ik daaraan kan doen: ik laat het je weten.

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Martha Pelkman (@drspee) - #50books: Columnisten lezen http://t.co/dCV1GEriYQ

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest