WhatsApp
Telefoon

#50books: Hasse Simonsdochter

door | 21 april 2013 | Boeken, Overige | 2 reacties

#50books is een initiatief van @petepel. Hij stelt iedere week een vraag over een boek die je naar eigen inzicht mag beantwoorden. Deze week vraag 15: Wat is het boekfragment dat je het meest (letterlijk) is bijgebleven?
In mijn jeugd las ik veel boeken van Thea Beckman. Kruistocht in spijkerbroekVal van de VredeborchGeef me de ruimte!Triomf van de Verschroeide AardeRad van Fortuin en Hasse Simonsdochter.
Hasse Simonsdochter gaat over een meisje dat opgroeit in de omgeving van Kampen. Omdat zij als klein kind een beetje onhandelbaar is, verdenkt de buurt haar ervan een wisselkind te zijn. Haar ouders krijgen bevestiging daarover van de priester die in de Kampense kerk preekt.
Dan is het hek van de dam en Hasse wordt mishandeld door haar ouders. Daarom vlucht ze naar de uiterwaarden bij Kampen. Ze brengt de zomers door in haar eigengebouwde rietburcht waar ze met zelfgemaakte pijl en boog talingen en ander klein wild schiet. Door haar buitenleven krijgt ze een gebruinde huid en wordt ze heel sterk. Maar niet sterk genoeg.
Hasse wordt overvallen door een paar koedrijvers en bijna verkracht. Gelukkig is daar de ‘prins op het witte paard’ die haar van de mannen redt. Hij vraagt niet naar haar naam. Een paar dagen later hoort Hasse dat haar prins, Jan van Schaffelaar, terechtgesteld wordt voor het doden van een van de veedrijvers. Hasse verlaat het huisje van haar ouders en gaat naar Kampen om de terechtstelling bij te wonen. Maar dan roept ze op het laatste moment: “Halt, ik verbid hem!”
Verbidden betekent dat een vrouw een man van het schavot kan redden door met hem te trouwen. Het huwelijk wordt ter plaatse voltrokken. Hasse wordt verbannen van Kamper grondgebied zolang zij de vrouw is van Jan van Schaffelaar. En dan beginnen hun avonturen aan het hoofd van een bende die de Veluwe onveilig maakt ten tijde van Hoekse en de Kabeljauwse twisten.

“Halt, ik verbid hem!” roept Hasse

Mooi toch? Als meisje van veertien vond ik dit zo prachtig! Een sterke vrouw, door tegenslag omringd, kiest voor de man van wie ze houdt, ook al kent ze hem niet. Ze kiest voor hem omdat hij de enige is die ooit aardig voor haar is geweest. Hasse maakt de keuze om een leven van mishandeling achter zich te laten en zich te verbinden aan een man met een onzeker bestaan.
Het is vooral de vlucht die me aanspreekt. In die tijd had ik zelf ook best willen vluchten. 🙂
Kaft

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

  1. Peter Pellenaars (@petepel)

    Hasse kiest voor de vlucht en daarom weet @drspee haar nog zo goed te herinneren… => http://t.co/nXc3LmWzAp #50books vraag15

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest