WhatsApp
Telefoon

#50books: het belang van de titel

door | 20 januari 2014 | Boeken, Overige | 0 Reacties

De drie levens van Tomomi Ishikawa, speurtocht

De drie levens van Tomomi Ishikawa, speurtochtHoe belangrijk is het dat de titel van een boek de lading dekt? Dat is de derde vraag die ik gisteren stelde in het #50books project.
Ik kies het boek dat ik ga lezen uit op drie dingen: de kaft, de achterflap en de titel. En soms ook doordat ik een recensie lees bij een van de boekbloggers die ik volg. Maar die drie eerder genoemde zaken, zijn van belang.

De kaft moet aantrekkelijk zijn

Hoewel, niet per se, maar het is wel fijn als de cover de aandacht trekt. Die van het boek van Tomomi Ishikawa trok onmiddellijk mijn aandacht door de drie koppen onderaan de kaft. Dat is het fijne van kaften: je ziet in een oogopslag of het boek je kan boeien.

De achterflap tekst moet intrigeren

Ik wil geboeid worden door de tekst op de achterflap. De tekst moet me aanspreken en uitnodigen om verder te lezen. Helaas klopte de flaptekst van Tomomi niet volledig met de inhoud van het boek. Er werd bijvoorbeeld geen pakje gevonden onder een bankje, maar dat is iets waar je achteraf pas achterkomt. Mick van het blog Zwart-boek beschreef dit in detail op haar blog.

En de titel

De titel moet wat mij betreft de lading dekken. Benjamin Constable beantwoordt Peters geworstel met de titel als volgt:

The title of the book in English is ‘Three Lives of Tomomi Ishikawa’. There is no definite article (‘the’). My American publisher misread it and wanted it to be called ‘The three lives of Tomomi Ishikawa’. I told them that these were not the total of her lives, but just three of who knows how many. So the book could have equally been called Three of the Many Lives Tomomi Ishikawa, if you see what I mean. It’s not quite as catchy.

Het weglaten van het woordje ‘de’ in het Nederlands, had heel veel uitgemaakt voor de verklaring van de titel, mijns inziens. Ik ben het dus met Constable eens dat een titel goed doordacht moet worden. Tenminste, dat lees ik hier tussen de regels door. Mede doordat de titel een belangrijk deel van de interpretatie van het boek in zijn geheel is. Een foute titel misleidt de lezer en dat zou ikzelf niet heel prettig vinden.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Martha (@drspee) - Nieuw blog: #50books: het belang van de titel http://t.co/jw3u9diohr

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest